To FBI «έχασε την μπάλα» στη Βοστόνη;

Έντονη κριτική αντιμετωπίζει το FBI για τον χειρισμό της υπόθεσης του ύποπτου βομβιστή της Βοστόνης Ταμερλάν Τσαρνάγεφ, καθώς ανώτερα στελέχη του Κογκρέσου απαιτούν απαντήσεις και κατηγορούν την υπηρεσία ότι «έχασε την μπάλα». Ενώ ο νεότερος αδελφός Τζοχάρ παρέμεινε στο νοσοκομείο, εν αναμονή της ανάκρισής του, ο Ταμερλάν -ο οποίος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία την Παρασκευή- έχει θεωρηθεί από πολλούς ως το κλειδί για την κατανόηση του πώς έφτασαν στα άκρα.

Είναι πλέον γνωστό ότι το FBI

ανέκρινε τον μεγαλύτερο αδελφό Τσαρνάγεφ το 2011, κατόπιν αιτήματος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία ανησυχούσε ότι είχε σχέσεις με τσετσένους τρομοκράτες. Την Κυριακή, οι αντάρτες της πολύπαθης χώρας αρνήθηκαν οποιαδήποτε σύνδεση. Αλλά μια εξάμηνη επίσκεψη στη Ρωσία πέρυσι εγείρει ερωτήματα για το αν ο Τσαρνάγεφ επισκέφθηκε κι άλλες χώρες στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου.

Ο Michael McCaul, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε στο CNN ότι το FBI οφείλει να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις. Όπως λέει ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής, όταν επέστρεψε από το εξάμηνο ταξίδι του ανέβασε αμέσως βίντεο για τη τζιχάντ στο YouTube. «Είναι σαφές ότι κάτι συνέβη αυτό το διάστημα και τον έκανε να έχει ριζοσπαστικές ιδέες» σχολιάζει. Ο McCaul, όπως και πολλοί άλλοι, αναρωτιέται γιατί το FBI δεν ασχολήθηκε περισσότερο με την υπόθεση. Όπως έγινε επίσης γνωστό, το «ενδιαφέρον» του FBI για τον 26χρονο ήταν και αυτό που καθυστερούσε το αίτημά του για ιθαγένεια.

Το FBI δεν έχει πει δημοσίως ποιος ζήτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού, αλλά θεωρείται ότι το έκανε η ρωσική κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν προέκυψε «καμιά τρομοκρατική δραστηριότητα». Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Peter King, πρόεδρος της επιτροπής του κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατηγορεί το FBI ότι απέτυχε. «Αυτή είναι η πέμπτη περίπτωση που γνωρίζω όπου το FBI έχει αποτύχει να σταματήσει κάποιον» είπε, αναφερόμενος στις περιπτώσεις του Ανουάρ Αλ Αουλάκι της Αλ-Κάιντα, του σκοπευτή του Λιτλ Ροκ Carlos Bledsoe, του δολοφόνου του Fort Hood Nidal Malik και του φερόμενου Πακιστανο-αμερικανού τρομοκράτη David Coleman Headley.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα American Civil Liberties Union (ACLU) ανησυχεί μήπως οι Αρχές ανακρίνουν τον βαριά τραυματισμένο Τζοχάρ χωρίς να του διαβάσουν τα δικαιώματά του. Η επίλεκτη ομάδα που θα ανακρίνει τον Τζοχάρ πάντως ανακοίνωσε ότι αυτό επιτρέπεται, υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν υπάρχει δημόσιος κίνδυνος από το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων βομβών.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα