Telegraph: Ο Τσίπρας δεν περίμενε το «όχι» -Είναι παγιδευμένος στην «επιτυχία» του

16:18 8/7/2015 - Πηγή: Antinews

Όλο το χρονικό της «ευριπίδειας τραγωδίας» που οδήγησε την χώρα σε αυτό το σημείο, καταγράφει σε άρθρο του στην Telegraph ο Ambrose Evans-Pritchard.

Όπως υποστηρίζει, ο Τσίπρας δεν περίμενε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής, πόσο μάλλον ότι θα βρεθεί επικεφαλής μιας παθιασμένης εθνικής

εξέγερσης εναντίον των ξένων. Προκήρυξε δημοψήφισμα με σκοπό να το χάσει. Το σχέδιο ήταν να αποχωρήσει έπειτα από έναν καλό αγώνα, να αποδεχθεί μια έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον επόμενο, μαζί με το τελεσίγραφο των δανειστών από την 25η Ιουνίου. Έτσι, ο διάδοχός του θα δεχόταν την κατακραυγή.

Το τελεσίγραφο των δανειστών ήρθε σαν σοκ στο υπουργικό συμβούλιο. Νόμιζαν ότι ήταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας – κακής μεν, αλλά συμφωνίας. Ο Τσίπρας είχε, ήδη, λάβει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ενώσει τις χώρες του Νότου και ότι υποτίμησε σοβαρά το κλίμα στην Ευρωζώνη.

Αντ' αυτού, βρέθηκε με ένα σκληρό κείμενο από τους πιστωτές που ζητούσε αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πίεσαν το ΔΝΤ να μην δημοσιεύσει την έκθεσή του που έδειχνε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, το Ταμείο αποφάνθηκε πως το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται κούρεμα κατά 30% για να γίνει βιώσιμο και επιπλέον θα χρειαστεί 52 δισεκατομμύρια ευρώ για να βγει από την κρίση.

Κατά τον Βαρουφάκη, οι δανειστές δεν ήθελαν η Ελλάδα να υπογράψει, αλλά να την διώξουν από την Ευρωζώνη. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε δημοψήφισμα. Κι όμως, ο Τσίπρας νίκησε και παγιδεύτηκε στην επιτυχία του. Οι οπαδοί του «Όχι» πανηγύριζαν στους δρόμους, αλλά ο Τσίπρας είχε πάθει κατάθλιψη σκεφτόμενος όλα τα λάθη που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από όταν ανέλαβε την εξουσία. Έπρεπε να πάρει μια απόφαση: είτε να πάρει αυτό το 61% και να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές, είτε να διώξει τον Βαρουφάκη και να δεχθεί τις απαιτήσεις τους.

Όλοι ξέρουν τι θα σήμαινε η μάχη με τους δανειστές. Μια εβδομάδα πιο πριν το υπουργικό συμβούλιο είχε συζητήσει ένα πλάνο δράσης, τη στιγμή που η ΕΚΤ έκοβε τον ELA. Το πλάνο περιλάμβανε επίταξη της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία θεωρούσαν ότι έχει κρυμμένα περίπου 17 δισεκατομμύρια σε αποθεματικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Φυσικά, προηγουμένως θα είχαν διώξει τον κ. Στουρνάρα. Θα επέβαλλαν διπλό νόμισμα με την εισαγωγή των ΙOUs με τη μορφή που είχε κάνει η Καλιφόρνια, ενώ είχαν σκοπό να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ευρωζώνης σε περίπτωση που γινόταν το Grexit. Επίσης, θα επέβαλλαν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κρατάει η ΕΚΤ (27 δισ. ευρώ).

«Προσπαθούσαν να μας στραγγαλίσουν και να μας υποτάξουν και κάπως έτσι θα αντιδρούσαμε», λέει στην εφημερίδα ένας υπουργός. Ο Τσίπρας απέρριψε το πλάνο. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Μόνο που μια εβδομάδα μετά, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνει, εκτός και αν προτιμούσε να αποδεχθεί την επιστροφή στη δραχμή.

Επί 36 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό διάλυση. Την Τρίτη, η ελληνική πλευρά πήγε σε μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες χωρίς ένα συγκεκριμένο πλάνο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να στείλει την Τετάρτη ένα πλάνο το οποίο ήταν περίπου η ίδια εκδοχή που οι δανειστές είχαν ήδη απορρίψει. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δραματική. Τα πράγματα στην ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ άσχημα, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και ο ELA έχει παγώσει.

Σε αρκετά άσχημη κατάσταση όμως βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι πρέπει να παραμερίσουν τα «εγώ» και ο Μανουέλ Βαλς μίλησε για την επιτακτική ανάγκη λύσης. Γαλλία και ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας. Ο Ρέντσι αρχίζει να ζητάει περισσότερη ευελιξία και κάνει λόγο ακόμη και για διαγραφή χρέους.

Όμως, έχουν απέναντί τους τις 15 από τις 18 χώρες και κυρίως τη Γερμανία που όχι μόνο μιλά για Grexit, αλλά επεξεργάζονται ένα βασικό πλάνο δράσης πάνω σε αυτή την προοπτική. Η έξοδος θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για την Ευρώπη. Τα πράγματα όμως είναι πολύ οριακά. Ακόμη και όσον αφορά το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ μπορεί να γυρίσουν την πλάτη τους και να αφήσουν τους Γερμανούς και τις Βαλτικές χώρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τη βασική απειλή για την Ευρώπη, που δεν είναι άλλη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11724924/Europe-is-blowing-itself-apart-over-Greece-and-nobody-can-stop-it.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα