Tα πέντε μαθήματα που πήραμε μετά το «fuck the Europe!»

Ξέραμε ότι οι πρώην πρόεδροι Τζόνσον και Νίξον μιλούσαν σαν ναύτες όταν ήταν μόνοι στο οβάλ γραφείο. Αγνοούσαμε όμως ότι και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ συνεχίζουν αυτή την παράδοση ως σήμερα –κάτι που μάθαμε χάρη στους Ρώσους, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή το «fuck the Europe!» της Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Η φράση ειπώθηκε σε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Νούλαντ και του αμερικανού πρεσβευτή στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ. Τη

συνομιλία τους κατέγραψαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο της Sylvie Kauffmann, ιδού τα πέντε μαθήματα που πήραμε:

1. Η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις παλιές μεθόδους της KGB
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συνομιλία καταγράφηκε και ανέβηκε στο YouTube από τον Dmitri Loskoutov, συνεργάτη του αντιπροέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκοζίν, με ρωσικούς υπότιτλους. Μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, λιγότερο «τοξική», μεταξύ της βοηθού της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, Χέλγκα Σμιτ, και του πρεσβευτή της ΕΕ στο Κίεβο, Γιαν Τομπίνσκι, αναρτήθηκε στο YouTube την ίδια στιγμή. Το μήνυμα: οι δυτικοί ηγέτες πάνε κι έρχονται στην Ουκρανία για να στηρίξουν το κίνημα της Μαϊντάν, αλλά οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι σπίτι τους.


2. Δεν υπάρχει πλέον μυστική διπλωματία

Μετά την τεράστια διαρροή εγγράφων από τα WikiLeaks το 2010 και την υπόθεση Σνόουντεν το 2013, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον μυστικά. Η NSA ακούει ολόκληρο τον πλανήτη και οι δύο διπλωμάτες δεν ανησυχούν μήπως τους ακούνε; Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ αυτού του βαθμού δεν είναι εξοπλισμένοι με κινητά τηλέφωνα κρυπτογραφημένα. Η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της ταινίας, αλλά ούτε και την αρνήθηκε, ενώ η Νούλαντ έχει ζητήσει συγγνώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


3. Η συνομιλία αποκαλύπτει τις πιο βαθιές διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων για την Ουκρανία

Οι Αμερικανοί ασχολούνται με την κρίση στην Ουκρανία με τις μεθόδους του Ψυχρού Πολέμου: Δύση εναντίον Ρωσίας. Θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις και δεν καταλαβαίνουν γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η κρίση στην Ουκρανία αφορά κατά κύριο λόγο την ΕΕ και έναν από τους γείτονές της και μια μερίδα του πληθυσμού που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ένωση. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος, ενώ στην Ευρώπη οι αποφάσεις είναι των είκοσι οκτώ. Αυτά οι Αμερικανοί δεν τα κατανοούν. Είναι ενδεικτικό ότι ο σύζυγος της Νούλαντ, Robert Kagan, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Δύναμη και η Αδυναμία» το 2003, στο οποίο εξηγούσε ότι «οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη». Προφανώς την ίδια άποψη έχει και η Νούλαντ. Το θέμα είναι ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση για την κρίση της Ουκρανίας.


4. Η αλαζονεία των ΗΠΑ

Η οικειότητα με την οποία η υφυπουργός αποκαλεί τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης -«Γιατς» ονομάζει τον Αρσένι Γιατσένιουικ, «Kλιτς» ονομάζει τον Βιτάλι Κλίτσκο- και οι θέσεις που λέει ότι τους ετοιμάζει στην επόμενη κυβέρνηση είναι ενδεικτικές μια απίστευτης επιπολαιότητας και αλαζονείας. Αν ληφθεί υπόψιν η αποτυχία των ΗΠΑ να στηρίξουν κυβερνήσεις σε ξένες χώρες τα τελευταία 10 χρόνια, η επιπολαιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Νούλαντ μιλάει με τον πρεσβευτή της στο Κίεβο για τους πρωταγωνιστές της ουκρανικής αντιπολίτευσης λες και η τύχη τους εξαρτάται από αυτούς, γεγονός που δεν ισχύει.


5. Η γερμανική αγανάκτησηΑυτή η υπόθεση έκανε ακόμη πιο έξαλλη την Άνγκελα Μέρκελ, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ έχουν ψυχρανθεί. Η Μέρκελ δεν έχει ακόμη χωνέψει τις αποκαλύψεις Σνόουντεν σύμφωνα με τις οποίες η NSA άκουγε το τηλέφωνό της αλλά και την διάσταση που πήρε το θέμα των παρακολουθήσεων. Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν η πρώτη που αντέδρασε στη φράση της Νούλαντ λέγοντας ότι είναι «απολύτως απαράδεκτα» τα όσα είπε. Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν προς το παρόν να γελούν ή να απαντούν με χιούμορ, όπως έκανε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, Joao Vale de Almeida.

lemonde.fr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα