Spiegel: "Κατά φαντασίαν" η συμφωνία Μέρκελ – Ζέεχοφερ

21:06 3/7/2018 - Πηγή: Antinews

"Κατά φαντασίαν" θεωρεί το Spiegel, σύμφωνα με δημοσίευμά του, τη "συμφωνία" μεταξύ CDUCSU για το θέμα του ασύλου, καθώς όπως γράφει Μέρκελ (CDU) και Ζέεχοφερ (CSU) επί της ουσίας μετακύλησαν μόνον τη μεταξύ τους διαμάχη.

Ο αρθρογράφος του σχετικού σχολίου διαπιστώνει αρχικά ότι κάτι δεν "κολλάει" στην εικόνα που έχει προκύψει μετά τη χθεσινή

συμφωνία εντός της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών προς διευθέτηση της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης σχετικά με τα ζητήματα ασύλου. Ειδικότερα τονίζει πως εξερχόμενος από την τελευταία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο ομοσπονδιακός ΥΠΕΣ, Χόρστ Ζέεχοφερ, δήλωσε στις κάμερες ότι επέβαλε τις απόψεις του σε όλα τα σημεία τριβής στο θέμα του ασύλου και κατά συνέπεια δύναται να παραμείνει στη θέση του. Ο αρθρογράφος ρωτά εάν αυτό σημαίνει ότι αποφασίστηκαν άμεσες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα, και απαντά αρνητικά στην ερώτηση.

Στη συνέχεια, σημειώνει επίσης ότι λίγο μετά, και η κα Μέρκελ στο πλαίσιο σχετικών δηλώσεών της είπε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με το CSU διατηρήθηκε το πνεύμα της εταιρικής συνεργασίας στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα οργανώνεται και τίθεται υπό διαχείριση το θέμα της δευτερεύουσας μετανάστευσης. Ο αρθρογράφος διερωτάται εκ νέου αν αυτό σημαίνει ότι επετεύχθη μία ευρωπαϊκή λύση, για να απαντήσει και πάλι αρνητικά. Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων, ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα, αυτή η λεγόμενη συμφωνία εντός της Ένωσης CDUCSU σε αυτήν τη μακροσκελή διένεξη περί ασύλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ‘επικίνδυνη διαστρέβλωση της πραγματικότητας’.

Ο συντάκτης τονίζει ότι, όπως στο σχέδιο της Ένωσης για τη διαμόρφωση των λεγόμενων διακομιστικών κέντρων στα σύνορα γίνεται λόγος περί ‘φανταστικών αφίξεων’, λες και οι άνθρωποι που έχουν ήδη φτάσει στη χώρα δεν έχουν έρθει ακόμη, αλλά βρίσκονται σε ένα είδος χώρας ‘του κανένα και του πουθενά’, στην οποία δεν ισχύουν για εκείνους τα ίδια δικαιώματα όπως για τους πραγματικούς ταξιδιώτες, έτσι - σημειώνει εμφατικά ο αρθρογράφος – και η συμφωνία που επετεύχθη είναι ‘ένα αποκύημα φαντασίας, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα, ένα ανίερο μέσο προς εξυπηρέτηση του σκοπού να κρατήσει ενωμένη την κατακερματισμένη Ένωση CDU - CSU’.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος σημειώνει πως εκείνο που επί της ουσίας έκαναν τα κόμματα CDU και CSU δεν ήταν να βρουν μία λύση στη μεταξύ τους διαμάχη και μία βιώσιμη διαχειριστική οδό για το θέμα της δευτερεύουσας μετανάστευσης, αλλά απλώς και μόνον μετακύλησαν τα προβλήματά τους προς άλλες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά το SPD, το οποίο μπορεί μεν να παρέμεινε ξεχασμένο τις προηγούμενες μέρες, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος τώρα θα κληθεί να συναινέσει σε μία ιδέα που είχε απορρίψει μεγαλοπρεπώς το 2015, απειλώντας να αφήσει την τότε κυβέρνηση να καταρρεύσει. Τώρα από πλευράς των επικεφαλής του κόμματος ακούγεται ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση, αλλά - κατά την άποψη του αρθρογράφου - δεν θα πρέπει να αναμένεται γενικώς ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα προβάλουν αντίσταση.

Η δεύτερη κατεύθυνση μετάθεσης του προβλήματος αφορά την Αυστρία, καθώς – όπως επισημαίνει ο συντάκτης – οι επαναπροωθήσεις από τα διακομιστικά κέντρα θα γίνονται προς τις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι επαναπροωθούμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται σχετική (διμερής) συμφωνία για αυτό το ζήτημα. Με δεδομένο ότι σε περίπτωση απουσίας τέτοιας συμφωνίας, όσοι αφικνούνται θα επαναπροωθούνται στην Αυστρία, μένει να φανεί το πόσο ‘εταιρικό’ θα θεωρήσει αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση στη Βιέννη, ενώ θα εκκρεμεί και η σύναψη συμφωνιών αυτού του είδους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Η τρίτη κατεύθυνση αφορά την ίδια την Ένωση των CDU και CSU, και συγκεκριμένα τη μελλοντική της πορεία. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, η τήρηση αυτού "του τεχνάσματος, αυτής της μαγικής συμφωνίας επαναπροωθήσεων" αναμένεται τώρα να ανατεθεί στον ομοσπονδιακό ΥΠΕΣ, ο οποίος λίγο πριν από την προσέλευσή του στη συζήτηση που οδήγησε στη συμφωνία διατύπωνε χωρίς ίχνος σεβασμού προς τη Μέρκελ την άποψη ότι "Δεν επιτρέπω να αποπεμφθώ από μία Καγκελάριο που είναι Καγκελάριος μόνον λόγω εμού". Σχολιάζοντας επικριτικά τη στάση Ζέεχοφερ, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι "δεν μπορεί να είναι ανεκτή από μία επικεφαλής κυβέρνησης αυτή η ύβρις ενός ανδρός, που λειτουργεί διαρκώς σαν να μην βρίσκεται ούτε εντός ενός συνασπισμού κομματικών ομάδων, ούτε εντός ενός κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά σαν να έχει το ελέω Θεού δικαίωμα της επιβολής κάθε άποψής του χωρίς κανένα συμβιβασμό. Ωστόσο, (η Καγκελάριος) την ανέχεται καθώς και η ίδια βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο".

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ζέεχοφερ απολαμβάνουν απλώς την ανοχή των κομμάτων τους, καθώς αφενός το CDU έχει προ πολλού πάρει αποστάσεις από την προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου κι αφετέρου o Ζέεχοφερ καταδιώκεται από τους ανηλεείς κομματικούς συντρόφους του, Söder και Dodrindt, οι οποίοι θα χρειαστούν έναν υπεύθυνο για την ήττα, σε περίπτωση ενός κακού αποτελέσματος στις επικείμενες εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τέλος, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι παρότι η ρήξη μεταξύ των δύο δεν θα μπορούσε να είναι βαθύτερη, παραμένουν αλληλεξαρτημένοι στο υπουργικό συμβούλιο. Μία κατακερματισμένη Ένωση και μαζί ένα SPD, που βουβό υπό τον φόβο νέων εκλογών συγκατανεύει σε όλα, εγείρει το ερώτημα εάν μία τέτοια κυβέρνηση, με αυτό το πολιτικό προσωπικό, μπορεί να δρομολογήσει κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα για τη διάχυση της πολιτικής δυσαρέσκειας στο σύνολο της χώρας, καταλήγει ο συντάκτης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα