Reuters: Ρωσικά στρατεύματα εντάσσονται στον συριακό πόλεμο

Ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για την υποστήριξη των κυβερνητικών στρατευμάτων, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τρεις Λιβανέζοι που γνωρίζουν την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση, μιλώντας ανώνυμα στο Reuters. Το γεγονός επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την εμβάθυνση της ρωσικής εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, παρότι οι πηγές ανάφεραν ότι ο αριθμός των Ρώσων που συμμετέχουν μέχρι στιγμής είναι μικρός.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν

ότι η Ρωσία έστειλε στη Συρία δύο τανκ εκφόρτωσης πλοίων και επιπλέον αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου την προηγούμενη ημέρα και ανέπτυξε ένα μικρό αριθμό ναυτικών δυνάμεων πεζικού.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι επίσης μίλησαν ανώνυμα, είπαν ότι η πρόθεση των στρατιωτικών κινήσεων της Ρωσίας στη Συρία ήταν ασαφής. Ο ένας υποστήριξε ότι η εστίαση μπορεί να είναι σχετικά με την προετοιμασία ενός αεροδρομίου κοντά στο λιμάνι της Λατάκειας, ένα προπύργιο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να θέλει να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο για αποστολές εναέριας μάχης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκθέσεις των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να εξαπλώσει τη βία. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα κοινό παγκόσμιο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιφερειακοί εχθροί του Άσαντ τον βλέπουν ως μέρος του προβλήματος. «Εμείς θα επικροτούσαμε την εποικοδομητική ρωσική συνεισφορά στην προσπάθεια καταπολέμησης του ISIL, αλλά είναι ήδη σαφές ότι θα ήταν εξωφρενικό για κάθε μέρος, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων, να παράσχει κάθε υποστήριξη προς το καθεστώς Άσαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Eric Schultz.

Υποχώρηση συριακών στρατευμάτων

Οι δυνάμεις του Άσαντ αντιμετώπισαν μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης κατά τον τετραετή πολύπλευρο εμφύλιο πόλεμο που έχει προκαλέσει το θάνατο 250.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει τον μισό πληθυσμό από τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Συρίας. Τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από μια σημαντική αεροπορική βάση την περασμένη Τετάρτη και μια ομάδα παρακολούθησης είπε ότι αυτό σήμαινε πως δεν υπήρχαν πλέον κυβερνητικοί στρατιώτες στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει «ειδικούς» στο έδαφος της Συρίας, η οποία ήταν για πολύ καιρό σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή. Αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να σχολιάσει την κλίμακα και το πεδίο της στρατιωτικής της παρουσίας. Η Δαμασκός αρνήθηκε ότι Ρώσοι συμμετείχαν στον πόλεμο, αλλά ένας Σύριος αξιωματούχος δήλωσε ότι η παρουσία εμπειρογνωμόνων είχε αυξηθεί κατά το περασμένο έτος.

Αντανακλώντας την ανησυχία των Δυτικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τη Ρωσία για την αύξηση της στρατιωτικής επέμβασης, λέγοντας ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και οι νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών προσέφεραν ένα σημείο εκκίνησης για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η αναπτυγμένη ρωσική στρατιωτική δράση στη Συρία ήταν μια αιτία ανησυχίας, ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι έκανε πιο περίπλοκη την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για την κρίση.

Δύο από του Λιβανέζους που μίλησαν στο Reuters αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ίδρυσαν δύο βάσεις στη Συρία, μία κοντά στην ακτή και μια ενδοχώρα, που θα αποτελούσε ορμητήριο.

«Οι Ρώσοι δεν είναι πλέον μόνο σύμβουλοι» είπε μία από τις πηγές. «Οι Ρώσοι αποφάσισαν να ενταχθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ρωσική ναυτική βάση

Η μοναδική ναυτική βάση της Μόσχας στη Μεσόγειο είναι στο Ταρτούς της Συρίας, σε έδαφος που κατέχει ο Άσαντ, και η διατήρηση της ασφάλειάς της θα ήταν ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος για το Κρεμλίνο. Ένας άλλος αξιωματούχος από τους Λιβανέζους που μίλησαν στο Reuters ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο ρωσικός ρόλος στη μάχη ήταν ακόμα μικρός: «Έχουν αρχίσει με μικρούς αριθμούς και δεν υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη... Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που συμμετέχουν στη Συρία, αλλά δεν συμμετέχουν ακόμη έντονα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Ο Σύριος αξιωματούχος δήλωσε: «Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες είναι πάντα παρόντες, αλλά κατά το τελευταίο έτος ήταν παρόντες σε μεγαλύτερο βαθμό».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι υποψιάζονται πως η Ρωσία ενισχύει τη βοήθεια προς τον Άσαντ. Η Ουάσινγκτον έχει ασκήσει πίεση στις γειτονικές χώρες για να αρνηθούν τον εναέριο χώρο τους στις ρωσικές πτήσεις, μια κίνηση που η Μόσχα κατήγγειλε την Τετάρτη ως «διεθνή σκαιότητα». Η Ρωσία βασίζει την θέση της για τη στήριξη του Άσαντ τις τελευταίες ημέρες, στην αποτυχία της δυτικής προσέγγισης στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη.

Μέρος της διπλωματικής διαμάχης έχει επικεντρωθεί στη χρήση του εναέριου χώρου για πτήσεις, τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιλέγουν ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικές προμήθειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Reuters ότι οι πολλές ρωσικές πτήσεις έχουν περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ιράκ για να φτάσουν στη Συρία.

Ρωσικές υπερπτήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ό τι η ρωσική χρήση του ιρανικού εναέριου χώρου δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της υποστήριξης της Τεχεράνης προς τον Άσαντ στο παρελθόν. Ο εκπρόσωπος John Kirby είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμβουλέψει «εταίρους και φίλους να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις στους Ρώσους» σχετικά με τις υπερπτήσεις.

Για να αποφύγει να πετάξει πάνω από την Τουρκία, έναν από τους κύριους εχθρούς του Άσαντ, η Ρωσία ζήτησε να πετούν τα αεροπλάνα της πάνω από τα βαλκανικά κράτη, αλλά η Ουάσιγκτον ζήτησε να αρνηθούν την άδεια στη Μόσχα. Την Τρίτη, η Βουλγαρία αρνήθηκε το αίτημα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της, επικαλούμενη τις αμφιβολίες της σχετικά με το φορτίο των αεροσκαφών. Την Τετάρτη δήλωσε ότι θα επιτρέπει στις ρωσικές πτήσεις τροφοδοσίας προς τη Συρία να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της μόνο εάν η Μόσχα συμφωνήσει στους ελέγχους των φορτίων σε βουλγαρικά αεροδρόμια.

Η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων προς τη Συρία, αλλά λέει ότι εξετάζει τα όποια αιτήματα να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της προς τη Συρία κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής στον πόλεμο, το Ιράν και ο λιβανέζικος σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, ήταν οι κύριες πηγές στρατιωτικής υποστήριξης του Άσαντ. Η δυναμική στράφηκε εναντίον του Άσαντ νωρίτερα φέτος. Στην τελευταία υποχώρηση, η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι κυβερνητικά στρατεύματα είχαν παραδώσει μια αεροπορική βάση στη βορειοδυτική Συρία σε μια επαναστατική συμμαχία μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολιορκίας. Αυτό σήμαινε ότι τα τελευταία κυβερνητικά στρατεύματα είχαν αποσυρθεί από την κεντρική επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα