Reuters: Η Κύπρος παίρνει αποστάσεις από το ελληνικό ευρω-δράμα

Με το σενάριο ενός Grexit να επιστρέφει και την Ελλάδα να ξεμένει από χρόνο και «φίλους», όπως επισημαίνουν πολλά δημοσιεύματα, η Κύπρος προσπαθεί τώρα να κρατήσει τις αποστάσεις της από την Αθήνα, «επιχειρώντας να εξασφαλίσει την δική της θέση στην ευρωζώνη» αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. «Η

γλώσσα είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Έλληνες, αλλά η οικονομία μας είναι εντελώς διαφορετική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο. «Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Από ΄κει και πέρα έχουμε τη δική μας πορεία», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κύπρος φοβάται τώρα πως μπορεί να παρασυρθεί και εκείνη και να βγει εκτός ευρωζώνης σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, όλο αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί και ένα σημαντικό τεστ για το πόσο αντέχει η ευρωζώνη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο εντάχθηκε το 2013 και ελπίζει πως φέτος θα επιστρέψει στο δανεισμό από τις αγορές ομολόγων, ανέφερε ο Γεωργιάδης.

Οι εμπορικοί δεσμοί Ελλάδας- Κύπρου είναι μέτριοι. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία στην πώληση υπηρεσιών στην Κύπρο, όπως είναι οι διακοπές, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ως «πελάτης» της Κύπρου. Η πρώην βρετανική αποικία έχει επίσης περιορίσει τους τραπεζικούς δεσμούς της με την Ελλάδα που οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες, όταν τα ελληνικά ομόλογα είχαν αναδιαρθρωθεί ή «κουρευτεί». Ήταν αυτές οι απώλειες που έθεσαν σε θανάσιμο κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και οδήγησαν στη διάσωση.

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην Ελλάδα», δήλωσε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Αλλά αν υπάρξουν προβλήματα, οι τράπεζες εδώ είναι αποκομμένες» πρόσθεσε. Όπως επισημαίνει το Reuters, υπάρχουν σημάδια απογοήτευσης στην Κύπρο, αλλά σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα πράγματα είναι καλύτερα. Ωστόσο, το αβέβαιο μέλλον στην Ελλάδα ανησυχεί πολλούς Κυπρίους, οι οποίοι θεωρούν την Αθήνα ως μοναδικό πυλώνα στήριξης κατά της Τουρκίας. Από την άλλη, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν πως η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, η αποχώρηση όμως δύο μελών θα είναι μοιραία.

www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα