Reuters: H EE χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα για το προσφυγικό

Επτά μήνες μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων, ούτε ένας πρόσφυγας δεν έχει επιστραφεί από την Ελλάδα και οι Βρυξέλλες χάνουν την υπομονή τους, καθώς οι υπερπλήρεις δομές γίνονται βίαιες. Με αυτή την εισαγωγή, το Reuters σχολιάζει σε μακροσκελές άρθρο του την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό.

Υπό τη συμφωνία,

γράφει, η ΕΕ αναγνωρίζει την Τουρκία ως "ασφαλή τρίτη χώρα", κάτι που σημαίνει ότι όσοι περνούν στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν εκεί, ακόμη κι αν διαπιστωθεί ότι διέφυγαν από τη Συρία ή άλλες χώρες ως πρόσφυγες που δικαιούνται προστασία. Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού του προσφυγικού κύματος- με 17.000 ανθρώπους έως τώρα να έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία. Όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικοί τονίζουν ότι προκειμένου να συνεχίσει να έχει αποτέλεσμα η συμφωνία μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να επιστραφούν πρόσφυγες στην Τουρκία.

"Υπάρχει το κίνητρο της αποτροπής. Αν αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι στέλνονται πίσω, μπορεί να αναγκαστούν να το σκεφτούν καλύτερα κάποιοι άλλοι πριν καν το προσπαθήσουν" σχολιάζει ο James Ker-Lindsay, ειδικός σε θέματα Νότιας Ευρώπης, στο London School of Economics. Μέχρι τώρα, μόλις περίπου 700 άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από την υπογραφή της συμφωνίας -μόλις 4% του συνόλου- έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία και κανείς δεν έχει επιστραφεί αφότου έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας. Από εκείνους που επέστρεψαν, οι περισσότεροι ήταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι έφυγαν δίχως να αναζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Περίπου 70 έκαναν αίτηση για άσυλο, αλλά εγκατέλειψαν τη διαδικασία και ζήτησαν να φύγουν πριν αυτή ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιποι παραμένουν στην Ελλάδα.

Η ΕΕ κατηγορεί για την κατάσταση την ελληνική ανεπάρκεια. "Ο στόχος της εξασφάλισης των επιστροφών... ως επί το πλείστον παρεμποδίστηκε από τον αργό ρυθμό επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό από την Ελληνική υπηρεσία Ασύλου και από την επεξεργασία των εφέσεων από τη νεοσύστατη αρμόδια ελληνική αρχή", αναφέρει έκθεση προόδου της Κομισιόν. "Απαιτούνται επειγόντως περαιτέρω προσπάθειες της ελληνικής διοίκησης για τη δημιουργία μίας σημαντικά ενισχυμένης και σταθερής ικανότητας επιστροφής των μεταναστών που φτάνουν, που θεωρείται ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους παράτυπους μετανάστες και τους λαθροδιακινητές", σημειώνει η έκθεση.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων και έχει ζητήσει από την ΕΕ να στείλει επιπλέον προσωπικό. Όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα βοηθήσουν αν η Ελλάδα δεν προσπαθήσει περισσότερο να βελτιώσει το σύστημά της. Το ελληνικό προσωπικό είναι πράγματι στα όριά του, αλλά φταίει και η γραφειοκρατία, η ανεπάρκεια, η έλλειψη ενιαίου πλάνου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και η μακρά διαδικασία των εφέσεων, σημειώνει το Reuters.

Επίσης, η ΕΕ χαρακτήρισε ως πολύ αργή την περίτεχνη διαδικασία εφέσεων που επιτρέπει το ελληνικό νομικό σύστημα. Από τον Ιούνιο, εστάλησαν περισσότεροι δικαστές στις σχετικές επιτροπές, όμως αυτό ελάχιστα επιτάχυνε τη διαδικασία. Τον πρώτο μήνα πήραν 35 αποφάσεις, ενώ οι προηγούμενες επιτροπές είχαν καταλήξει σε 72 αποφάσεις μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την κατάσταση στις μονάδες φιλοξενίας, όπου, όπως επισημαίνει, η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει και "σε κάποιους καταυλισμούς έχει γίνει βίαιη".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα