Regling: Αν απαιτηθεί ελάφρυνση χρέους, η εποπτεία θα είναι πιο αυστηρή

15:24 4/3/2018 - Πηγή: Antinews

"Δεν πρέπει να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μια ειδική περίπτωση και μετά το πρόγραμμα", ανέφερε ο κ. Regling μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για δεύτερη φορά. Ο επικεφαλής του ESM εξήγησε ότι, αν απαιτηθεί πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, τότε η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι πιο αυστηρή. Και έκανε σαφές ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει επιτυχώς από το μνημόνιο

τον Αύγουστο μόνο αν συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Για την 3η αξιολόγηση εκτίμησε ότι θα έρθουν μέσα στον Μάρτιο τα 5,7 δισ. ευρώ, αλλά προσδιόρισε για τον Μάιο το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που απομένει.

Αναλυτικότερα, ο κ. Regling αρχικά επαίνεσε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα. "Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του τρίτου προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας. Έχει σημειώσει καλή πρόοδο: η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η ανταγωνιστικότητα έχει επιστρέψει, αυξάνονται οι εξαγωγές".

"Τα δύο τρίτα των δανείων του ESM και του EFSF ήταν για την Ελλάδα", είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής του ESM, για να συμπληρώσει πως η χώρα ήταν πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στα συνολικά πέντε κράτη της ΕΕ που δέχτηκαν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους. "Τα προβλήματα στην οικονομία της ήταν πολύ μεγαλύτερα στον δημοσιονομικό τομέα, στον εμπορικό τομέα και όσον αφορά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ως εκ τούτου, το μέγεθος και η διάρκεια της οικονομικής βοήθειας που έλαβε να είναι η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Η τέταρτη αξιολόγηση έχει ξεκινήσει με ένα πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Έχουμε επικεντρωθεί στα 88 προαπαιτούμενα και ορισμένα σκληρά βήματα είναι μπροστά μας. Παράλληλα, κομβικής σημασίας είναι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η καλή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αποφυγή της συσσώρευσης νέων καθυστερήσεων, παράλληλα με την ενδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης", υπογράμμισε ο κ. Regling.

Ο κ. Regling υπογράμμισε επίσης ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος που βρίσκεται η Ελλάδα και εξαιτίας των "τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται για τις ευρωπαϊκές χώρες", δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Ελλάδα παραμείνει "ειδική περίπτωση"- όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- και στο μέλλον. Μάλιστα αναφέρει ότι είναι νόμιμο οι χώρες που δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα να θέλουν να την παρακολουθούν αναφορικά με το πώς υλοποιεί τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει. "Ακόμα και μετά το πέρας του προγράμματος θα υπάρχει, ως έναν βαθμό, εποπτεία από τον ESM και τους άλλους θεσμούς", είπε ο κ. Regling, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που ολοκληρώθηκαν τα προγράμματά τους. "Η επιτήρηση είναι μια λογική συνέπεια μετά τη λήξη ενός προγράμματος, η οποία διασφαλίζει τους πιστωτές και τους επενδυτές", συμπληρώνει.

Επίσης ανέφερε ότι ο ESM στην εργαλειοθήκη του διαθέτει μια προληπτική γραμμή στήριξης. Όμως αποσαφήνισε, "σήμερα είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε αν θα είναι απαραίτητη", ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την πιστοληπτική γραμμή, αν και μέχρι στιγμής έχει κάνει σαφές ότι δεν σκοπεύει να το πράξει.

Επίσης, ο κ. Regling υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ και μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της τις όποιες προκλήσεις καθώς ο ESM θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί της.

"Και σίγουρα δεν θα μας λείψουν οι δουλειές. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις ή να αθετήσει τις υποσχέσεις της", πρόσθεσε. Υπενθύμισε δε ότι για το 2019 και το 2020 έχουν συμφωνηθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό και φορολογικό τομέα. Μάλιστα, τόνισε ότι "το θετικό είναι ότι, αν αυτές οι οικονομικές πολιτικές αποδώσουν τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα, τότε θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί".

Ολοκληρώνοντας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αλλά μόνο αν συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. "Μόνο τότε θα ενταχθεί στην ομάδα των άλλων χωρών που αποτελούν ιστορίες επιτυχίας για τον ESM: Την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, οι οποίες πλέον βρίσκονται στις χώρες της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης", συνέχισε ο κ. Regling. "Αν η Ελλάδα θέλει να έχει μια επιτυχία με διάρκεια, πρέπει να λάβει μια δέσμευση με μακρύ ορίζοντα για εκμοντερνισμό της οικονομίας της. Και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη θα βρίσκονται εκεί για να τη βοηθήσουν να πετύχει αυτόν τον στόχο", συμπλήρωσε ο κ. Regling.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Regling,