O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά κοινό προϋπολογισμό για την άμυνα της ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ σε μια ομιλία του, τονίζοντας τη μακροχρόνια δέσμευσή του για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε ένα ακροατήριο ενός think-tank στο Βερολίνο ότι η ΕΕ "θα πρέπει σύντομα να αποκτήσει έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό", προσθέτοντας ότι με τη συγκέντρωση πόρων, η ΕΕ θα έχει έναν στρατιωτικό προϋπολογισμό αρκετές φορές μεγαλύτερο από ό,τι η Ρωσία.

Τα

σχόλιά του ακολουθούν τις προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός μόνιμου κοινού στρατιωτικο-πολιτικού αρχηγείου για την εποπτεία των αποστολών της ΕΕ στο εξωτερικό. Τα σχέδια είναι ένα στοιχείο στην γαλλο-γερμανική ώθηση για την ενίσχυση της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Σόιμπλε, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ευρώπης, είναι απίθανο να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για τις ιδέες του, που υπερβαίνουν κατά πολύ τις επίσημες γαλλο-γερμανικές προτάσεις. Αλλά, ως βετεράνος φεντεραλιστής που έχει υποστηρίξει επί δεκαετίες την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ, ο Σόιμπλε κινείται περιοδικά για να προωθήσει τον σκοπό του. Έχει συχνά προτείνει στενότερη ολοκλήρωση εντός της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και ενός επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης και ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.

Στην ομιλία του, παραδέχθηκε ότι η δημιουργία ενός κοινού αμυντικού προϋπολογισμού θα έφερνε αρκετή ευθυγράμμιση σε στρατιωτικά πρότυπα μεταξύ των 27 κρατών που παραμένουν στην ΕΕ. "Θα είναι μια ωραία συζήτηση", είπε. Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι αυξημένες γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλής από τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, της αστάθειας στην Αφρική και των βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Αφού έπεσαν από τις 585.000 το 1990 σε 177.000 σήμερα, οι αριθμοί στις ένοπλες υπηρεσίες θα αυξηθούν κατά 7.000 από το 2023. Το ισχύον νομικό ανώτατο όριο, που επιβλήθηκε από το κοινοβούλιο, των 185.000 στρατιωτών, πρόκειται να χαλαρώσει, ώστε ο στρατός να μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις ταχέως μεταβαλλόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια.

Μετά τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών για 25 χρόνια, το Βερολίνο ενισχύει τον στρατιωτικό του προϋπολογισμού κατά 6 τοις εκατό σε διάστημα πέντε ετών, ξεκινώντας με μια αύξηση 1,2 δις ευρώ το 2016, σε 34μ2 δις ευρώ. Αυτό εξακολουθεί να αφήνει τις δαπάνες πολύ λιγότερες από τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τα μέλη, ένα ποσοστό το οποίο ικανοποιείται μόνο από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Εσθονία. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσεγγίσει αυτό το επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ μειώνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη. "Στον 21ο αιώνα, δεν θα πρέπει να έχουμε όση βοήθεια είχαμε στον 20ο" είπε αυτό το Σαββατοκύριακο. "Πρέπει να αυξήσουμε σε μεγάλο βαθμό [το στρατιωτικό προϋπολογισμό] για να φτάσουμε από το 1,2 στο 2 τοις εκατό [του ΑΕΠ]".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα