O Μπαράκ Ομπάμα στέλνει περισσότερους στρατιώτες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο για να στείλει επιπλέον 250 αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία, για να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα τονίσει το σχέδιο του, με το οποίο το αμερικανικό προσωπικό στη Συρία θα φτάσει τους 300, στη σημερινή ομιλία του στο Ανόβερο. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ομπάμα φέρεται να έχει πειστεί από τους

στρατιωτικούς συμβούλους του, ότι η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή θα συμβάλει στην πλήρη αξιοποίηση των πρόσφατων νικών έναντι του Isis. Οι ΗΠΑ έστειλαν 50 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στη Συρία πέρυσι και, σύμφωνα με την Wall Street Journal, μέρος των νέων δυνάμεων θα αποτελείται επίσης από ειδικές δυνάμεις. Δεν έγινε σαφής, όμως, ο αριθμός του προσωπικού, ούτε σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετέχει - όπως για παράδειγμα η ιατρική βοήθεια ή οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα αφού ο Ομπάμα απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. "Θα ήταν λάθος οι Ηνωμένες Πολιτείες, ή η Μεγάλη Βρετανία ... να στείλουν χερσαίες δυνάμεις και να ανατρέψουν το καθεστώτος Άσαντ" είπε στο BBC. Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν πιστεύει πως το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ηττηθεί μέσα στον υπολειπόμενο χρόνο της θητείας του, λέγοντας ότι θα επιδιώξει αντ' αυτού να "συρρικνώσει αργά το περιβάλλον στο οποίο επιχειρεί".

Ο Ομπάμα έχει πει και στο παρελθόν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος "δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα που θα πολεμούν σε ξένο έδαφος". Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το επιπλέον προσωπικό θα κληθεί να πείσει περισσότερους σουνίτες Άραβες να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις, αλλά αξιωματούχοι φέρεται να πιστεύουν ότι θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από αυτές τις δυνάμεις, προκειμένου να έχουν κέρδη γύρω από το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα. Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να καθησυχάσουν τους Τούρκους ομολόγους τους, εστιάζουν στη διαπραγμάτευση με αραβικά στοιχεία και όχι στην εμπλοκή περισσότερων Κούρδων στη μάχη.

Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2008. Όμως, στο τελευταίο μέρος της προεδρίας του, θεώρησε απαραίτητο να διατηρήσει ή να προσθέσει στρατεύματα για να βοηθήσουν στις συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Στο Ιράκ, το Isis υποχωρεί από τον Δεκέμβριο, όταν έχασε το Ραμάντι, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ. Στη Συρία, οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από την στρατηγική πόλη της Παλμύρας από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζουν οι Ρώσοι. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 200 επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, κυρίως για την παροχή συμβουλών στα ιρακινά στρατεύματα που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα