New York Times: Ο Τραμπ διώχνει τον Τίλερσον

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να διώξει τον υπουργό ΕξωτερικώνΡεξ Τίλερσον και να τον αντικαταστήσει με τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με τουςNew York Times, ο Τραμπ έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του. Έχει βρει μάλιστα και τον αντικαταστάτη του Πομπέο, που είναι ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Άρκανσας Τομ

Κότον, ο οποίος έχει διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη γραμμή που χαράζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε θέματα ασφαλείας. Το πολύ συγκεκριμένο πλάνο του Λευκού Οίκου αναμένεται να υλοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Άρκανσας έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση και ήδη ετοιμάζει τα πλάνα του, προκειμένου να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του διευθυντή της CIA. Το θέμα επιβεβαίωσαν τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, τα οποία, ωστόσο, διατήρησαν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.

Η απόλυση του Τίλερσον -κάτι στο οποίο ο Τραμπ μας έχει συνηθίσει- θα δώσει τέλος στην πολυτάραχη συνεργασία τους, στην οποία υπήρξαν διαφωνίες στα θέματα των πυρηνικών του Ιράν, της Β. Κορέας και των Αράβων συμμάχων. Η τελευταία μεγάλη διαφωνία μεταξύ Τραμπ και Τίλερσον εκτυλίχθηκε δημοσίως μόλις χθες, μετά την 7η πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ: ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε με νόημα ότι "θα τακτοποιήσουμε το θέμα" και προανήγγειλε νέες αυστηρότερες κυρώσεις, την ίδια στιγμή που ο Τίλερσον δήλωνε ότι η διπλωματία παραμένει η βασική γραμμή στο τραπέζι.

Ο διορισμός του Τίλερσον, πρώην επικεφαλής της Exxon Mobil, θεωρήθηκε εξαρχής ένας πειραματισμός, καθώς δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε δημόσιο αξίωμα. Ο Τραμπ, ο οποίος επίσης δεν είχε ανάλογη εμπειρία, θεώρησε ότι θα μπορεί να ερμηνεύσει τις θέσεις του στη διεθνή σκηνή -για μια φορά ακόμη, όμως, έπεσε έξω.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα