New York Times και fake news…

14:28 7/8/2019 - Πηγή: Antinews

«Οι… προφητείες των Νew York Times»...

Στις 14 Μαΐου του 2012, ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Paul Krugman, έγραφε στους New York Times:

«Μερικοί από εμάς το συζητάμε συνέχεια και ιδού ποιό νομίζουμε πως θα είναι το τέλους του παιχνιδιού:

1 .Η Ελλάδα

βγαίνει από το ευρώ, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

2. Τεράστιες αναλήψεις από τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες καθώς οι καταθέτες/αποταμιευτές προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Γερμανία.

3α. Ίσως, ή μάλλον πολύ πιθανόν, να τεθούν σε εφαρμογή de facto περιορισμοί από τις τράπεζες στην ανάληψη μετρητών ή εξαγωγής χρημάτων από τη χώρα.

3β. Εναλλακτικά, ή ενδεχομένως συνδυαστικά, οι τράπεζες αντλούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην καταρρεύσουν.

4α. Η Γερμανία έχει πλέον μια επιλογή: να δεχθεί τις δημόσιες απαιτήσεις επί της Ισπανίας και της Ιταλίας και να αλλάξει στρατηγική. Ουσιαστικά για να δώσει μια μικρή ελπίδα σωτηρίας στην Ισπανία πρέπει να υπάρξει εγγύηση στο χρέος της, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού και να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών.... διαφορετικά.

4β. Έρχεται το τέλος του ευρώ.

«Και μιλάμε ότι το τέλος έρχεται σε λίγους μήνες, όχι σε χρόνια».

Ξέρετε ποιες ήταν οι συνέπειες; Τον Ιούνιο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου διαπραγματεύονταν στο -85% της αξίας τους! Δηλαδή, στα 15 σέντς, τα spreads εκτινάχθηκαν στη στρατόσφαιρα, ενώ το χρηματιστήριο κατρακύλησε κάτω από τις 500 μονάδες!
Βέβαια τέτοιες δηλώσεις δεν έκανε μόνο ο Krugman.

Ο πολύς Roubini, ήδη από το 2010 προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, εντός του 2012.

Ο επικεφαλής των Οικονομολόγων της Citigroup, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις, τον Ιούλιο του 2012, μετά την παταγώδη αποτυχία της «πρόβλεψης» Krugman, έδινε πιθανότητες 90% για αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013!
Όλη αυτή η... προφητολογία που διαψευδόταν από την εξέλιξη των πραγμάτων, συντηρούσε την κερδοσκοπία, εκτόξευε το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού της χώρας, καλλιεργούσε την αβεβαιότητα, ενώ αύξανε τις πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο το ευρώ εξασθενούσε και η συναλλαγματική του ισοτιμία απετέλεσε, ουκ ολίγες φορές, στόχο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Δικαιολογημένα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: ήταν τόσο άσχετοι αυτοί οι προφήτες της καταστροφής ή απλώς, με τις δηλώσεις και την αρθρογραφία τους, εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα;

Σημείωση: Ο Krugman είναι υπεύθυνος για τη σελίδα των ΝΥΤ στην οποία δημοσιεύτηκε το άρθρο-οχετός του συριζαίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα