NYT: Ο Τραμπ αποκάλυψε στον Ντουτέρτε πως έχει στείλει πυρηνικά υποβρύχια στην κορεατική χερσόνησο

Μια αποκάλυψη που προκαλεί νέους προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Φιλιππινέζο ομόλογό του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "New York Times", ο Τραμπ είπε ότι έχει στείλει δύο πυρηνικά υποβρύχια στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Τραμπ έχει πει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη είναι πιθανή με τη Βόρεια Κορέα

εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά ότι επιθυμεί να λύσει το θέμα μέσω της διπλωματίας. Η Β. Κορέα έχει βαλθεί να κατασκευάσει έναν πύραυλο που θα φτάνει στις ακτές των ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητά τους, όπως υποστηρίζει.

Η εφημερίδα χρησιμοποίησε την απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 29 Απριλίου και η οποία κυκλοφόρησε με τη διαβάθμιση "απόρρητο" από το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Τραμπ είπε στον Ντουτέρτε ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει "μεγάλη δύναμη πυρός εκεί". "Έχουμε δύο υποβρύχια, τα καλύτερα στον κόσμο. Έχουμε δύο πυρηνικά υποβρύχια, όχι ότι θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε", είπε ο Τραμπ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι NYT επικαλούνται ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, που δεν έχει άδεια να συζητά δημοσίως τη συνομιλία και επέμεινε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι η απομαγνητοφώνηση αναφέρει με ακρίβεια τα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έχουν επισημάνει ότι ο Τραμπ συζήτησε για θέματα ασφαλείας που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ στη διάρκεια συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τον Ντουτέρτε για "την απίστευτη δουλειά που κάνει στο θέμα των ναρκωτικών", σύμφωνα με τους New York Times, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Δύση, καθώς περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις Φιλιππίνες από τις 30 Ιουνίου, οπότε ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ντουτέρτε στο πλαίσιο του πολέμου του κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Το ένα τρίτο των θυμάτων μάλιστα πυροβολήθηκε από αστυνομικούς βρισκόμενους σε αυτοάμυνα, κατά τη διάρκεια νομίμων επιχειρήσεων.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα