Le Monde: Οι Κινέζοι «κατακτούν» την Ευρώπη μέσω Λετονίας

Από το 2010, οι αρχές της Ρίγα δίνουν άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς που επιθυμούν να επενδύσουν στην τοπική οικονομία. Πολλοί Κινέζοι έχουν αποδεχθεί την προσφορά και αγόρασαν ακίνητα, που τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη.
Γίνεται η Λετονία – μια μικρή χώρα της Βαλτικής με δύο εκατομμύρια κατοίκους, η οποία είναι μέλος της ΕΕ από το 2004 και μέλος της Σένγκεν από το 2007 – μια πύλη εισόδου για τους Κινέζους στην Ευρώπη; Απ’ όταν ψηφίστηκε ένας νόμος για

τη μετανάστευση το 2010, οι άδειες παραμονής στη Λετονία – και ως εκ τούτου, στην υπόλοιπη ΕΕ – μπορεί να δοθούν σε αλλοδαπούς οι οποίοι επενδύουν στην οικονομία της Λετονίας ή αγοράζουν ακίνητη περιουσία.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λίγοι Κινέζοι θα περνούσαν απαρατήρητοι. Αλλά η Λετονία δεν είναι μία χώρα μετανάστευσης. Οι εκατοντάδες Κινέζοι που έχουν φτάσει από το 2010 εγείρουν πολλά ερωτήματα και τα ερωτήματα αυτά έχουν φθάσει στο Κοινοβούλιο. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013, έφταναν τους 235, ή το 10 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών που ζητούν άδεια παραμονής. Σε σύγκριση με το 2012, ο αριθμός των συμφωνιών στα ακίνητα που κλείνονται από Κινέζους πολίτες στη Ρίγα έχουν αυξηθεί κατά ένα συντελεστή οκτώ, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο ένας στους τέσσερις Κινέζους πελάτες της σκέφτονται να ζήσουν στη Λετονία. Οι υπόλοιποι ενοικιάζουν το διαμέρισμα που έχουν αγοράσει και φεύγουν.
Η λετονική εταιρεία Baltic Cotton Road προσφέρει βοήθεια σε Κινέζους που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα της Βαλτικής. Στην ιστοσελίδα της, καθιστά σαφή τη συμφωνία της προσφοράς: «Αγοράστε ακίνητα στη Λετονία, πάρτε μια πενταετή άδεια παραμονής ταξιδέψτε ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη».
Στήριξη στον κλάδο του real estate
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί έτσι να ταξιδέψει στις χώρες της Σένγκεν χωρίς βίζα, ενώ η Baltic Cotton Road προτείνει να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά τους για λογαριασμό τους. Η άδεια μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσα σε ένα μήνα και το ακίνητο πρέπει να είναι αξίας μεταξύ 70.000 και 140.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Και άλλες εταιρείες προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες γι’ αυτό που παρουσιάζεται ως η καλύτερη επένδυση για να φτάσεις στην Ευρώπη.

Για την κυβέρνηση της Λετονίας, η κίνηση έχει ως στόχο να στηρίξει τον τομέα των ακινήτων, όπου οι τιμές έχουν καταρρεύσει. Η κρίση έπληξε τη Λετονία βίαια και πρόωρα το 2008, ενώ η χώρα έλαβε έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αφού ακολούθησε μια πολιτική δραστικής λιτότητας, η οποία σταθεροποίησε την οικονομία, ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει οδηγήσει την χώρα του πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, παραιτήθηκε μαζί με την κυβέρνησή του στις 27 Νοεμβρίου, μετά την αποδοχή της πολιτικής και ηθικής ευθύνης για την κατάρρευση ενός καταστήματος στα προάστια της Ρίγας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 54 άτομα στις 21 Νοεμβρίου. Τα αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Ο Ντομπρόβσκις επικρίθηκε επίσης στο εσωτερικό του συνασπισμού κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως από εθνικιστές πολιτικούς, οι οποίοι ήθελαν να αλλάξει το νόμο για τις άδειες παραμονής, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014.

http://www.presseurop.eu/en/content/article/4381921-latvian-visa-coveted-chinese

Keywords
Τυχαία Θέματα