Kλιμακώνεται η ένταση στη Γάζα

13:58 5/5/2019 - Πηγή: Antinews

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στο Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε η ισραηλινή αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για τα δύο τελευταία θύματα, ούτε διευκρίνισε αν ήταν Ισραηλινοί πολίτες. Νωρίτερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Ασντόντ από έκρηξη

ρουκέτας.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν σήμερα, δεύτερη ημέρα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 20 αφού από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί 16 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 12 σήμερα. Τουλάχιστον οι έξι από αυτούς ήταν μαχητές, μέλη ένοπλων ομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας.Οι συγγενείς ενός μικρού κοριτσιού και μιας Παλαιστίνιας που σκοτώθηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας διόρθωσαν σήμερα τις πληροφορίες των αρχών της Γάζας, διευκρινίζοντας πως η γυναίκα που σκοτώθηκε ήταν θεία και όχι η μητέρα του μωρού.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι νωρίς το βράδυ συνεχίζονταν οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν ακατάπαυστα τα πλήγματα εναντίον της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα "μαζικά πλήγματα" και να σταλούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από το Σάββατο έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ περίπου 600 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 510 έφτασαν στο ισραηλινό έδαφος και οι 35 έπληξαν αστικές περιοχές, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει πλήξει περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και ότι στοχοθέτησε κατά κύριο λόγο εργαστήρια κατασκευής ρουκετών, αποθήκες όπλων, βάσεις και μια σήραγγα που κατέληγε στο Ισραήλ.

Ένα κτίριο που στέγαζε την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, στην Πόλη της Γάζας, ισοπεδώθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς

Το Ισραήλ σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα σε μια στοχευμένη επιδρομή, όπως τη χαρακτήρισε ο στρατός, και Παλαιστίνιοι δήλωσαν πως ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια από τον πόλεμο του 2014 στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε πως ο Χάμεντ Άχμεντ Αμπέντ Χούντρι ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ιράν σε ένοπλες παρατάξεις στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το αυτοκίνητό του.

Το Anadolu είναι πιο αποφασισμένο μετά την ισραηλινή επίθεση στο γραφείο του στη Γάζα, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως ο γενικός διευθυντής και οι υπάλληλοι του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu είναι «πολύ πιο αποφασισμένοι» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε ένα κτίριο στη Γάζα όπου στεγάζεται επίσης το γραφείο του πρακτορείου.

«Έχω δει πως τόσο ο γενικός διευθυντής του Πρακτορείου Anadolu [Σενόλ Καζαντζί] όσο και οι υπάλληλοί του είναι πολύ πιο αποφασισμένοι μετά το συμβάν. Τους συγχαίρω για την αποφασιστικότητά τους», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7.

Ο Οκτάι έκανε τις δηλώσεις αυτές μία μέρα αφότου ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν το κτίριο με τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπειτα από προειδοποιητικές βολές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι, όμως το κτίριο κατέρρευσε πλήρως.

Ο Οκτάι είπε ακόμη πως οι επιθέσεις δεν θα αλλάξουν την αποφασιστικότητα των υπαλλήλων του πρακτορείου και της Τουρκίας.

Το πρακτορείο Anadolu καταδίκασε έντονα την επίθεση και κάλεσε τους εθνικούς και διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να αντιδράσουν και να αναλάβουν δράση για την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου.

Η Τουρκία επέκρινε έντονα τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δράσει γρήγορα προκειμένου να μετριάσει τις εντάσεις που αυξήθηκαν εξαιτίας των δυσανάλογων ενεργειών του Ισραήλ στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασαν τις επιθέσεις με αναρτήσεις τους στο Twitter.

Αιγυπτιακή μεσολάβηση

Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών».

Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».

Τρεις παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την ένταση: οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές του Απριλίου, η Eurovision η οποία φιλοξενείται στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου και οι εορτασμοί για την επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα