Kέρδη και απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ

Η πρόσφατη εύρεση σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στην Μεσόγειο. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόκειται για μια ευλογία, εν μέσω της κρίσης της ευρωζώνης. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τη χώρα τέσσερις φορές μέσα στο 2011, και αυτό διότι συνδέεται στενά με το χρεοκοπημένο οικονομικό σύστημα της Ελλάδας.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η αμερικανική Nobel Energy

ανακάλυψε κάπου επτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου. Όπως είπε η υπουργός Ενέργειας Πραξούλα Αντωνιάδου, «πρόκειται για μια σημαντική προοπτική, τόσο για τη Κύπρο, όσο και για την Ευρώπη», πιστεύοντας πως η χώρα της θα εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα για τα επόμενα διακόσια χρόνια.

Το ίδιο ωφελημένη θα βγει και η ΕΕ, αφού δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά πια από τη Ρωσία, και το αέριο της.

Ο νέος συνέταιρος των Ελληνοκυπρίων σε αυτό το εγχείρημα θα είναι το Ισραήλ, κάτι που δημιουργεί επιπλέον εντάσεις στις ευαίσθητες σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία. Η επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Λευκωσία, δεν διευκολύνει τα πράγματα.

Η νέα αυτή ανακάλυψη αερίου, φέρνει κινδύνους για την ασφάλεια στη περιοχή, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιους ειδικούς. Η Τουρκία διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε εκμετάλλευση, στην οποία δεν θα συμμετέχει και το τουρκοκυπριακό κράτος του Βορρά. Όπως λέει ο αναλυτής της Middle East Economic Survey της Λευκωσίας Gary Lakes, «η ανακάλυψη αυτή φέρνει μια νέα διάσταση  στην πολιτική ένταση της περιοχής».

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η Κύπρος είναι εθνικά διαιρεμένη στην ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου στον Νότο, που ανήκει στην ΕΕ, και στην τουρκοκυπριακή Βόρεια Κύπρο, η οποία είναι αναγνωρισμένη σαν κράτος μόνο από την ίδια την Τουρκία, η οποία και διατηρεί 30.000-40.000 στρατιώτες στο έδαφός της.

Η Άγκυρα δεν αποδέχεται την ΑΟΖ στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, και συγκεκριμένα εκεί ακριβώς όπου έγινε η ανακάλυψη της Nobel. Πέρσι μάλιστα, η Τουρκία έστειλε πολεμικό πλοίο να περιπολεί γύρω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Αυτή βέβαια η κίνηση δεν αρκεί για να διακοπεί η έρευνα για αέριο στην περιοχή. Όμως η απειλητική στάση της Άγκυρας, οδήγησε την Κύπρο και το Ισραήλ σε στενότερη συνεργασία, αν και παραδοσιακά η Κύπρος και η Ελλάδα συντάσσονταν με τους Παλαιστίνιους.

Αν και οι Κύπριοι αξιωματούχοι επιμένουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με τους «φίλους Άραβες», εν τούτοις, οι νέες ισορροπίες στη περιοχή έχουν προκαλέσει ανακατατάξεις στις παραδοσιακές συμμαχίες στην ανατ. Μεσόγειο, με φόντο τις άσχημες πλέον σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Αν οι Ισραηλινοί θελήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες αυτές πηγές ενέργειας, τότε θα πρέπει να καλύψουν το κενό της ανεπαρκούς στρατιωτικής δυνατότητας των Κυπρίων στο να προστατέψουν τις μελλοντικές εξορύξεις τους στην θάλασσα. Λίγο μετά την επιβεβαίωση της ανακάλυψης των κοιτασμάτων, το Ισραήλ και η Ελλάδα συνυπέγραψαν συμφωνία για αμυντική συνεργασία και ανταλλαγή απόρρητ

Keywords
Τυχαία Θέματα