Hurriyet: Συγκέντρωση τουρκικών και ελληνικών πλοίων στην περιοχή των Ιμίων

Εικόνα μείζονος κρίσης στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων καλλιεργεί η Τουρκία όπως καταδεικνύει το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, όπου αναφέρεται ότι 11 τουρκικά πλοία αντιπαρατάσσονται προς 8 ελληνικά.

Το δημοσίευμα το οποίο φέρει τίτλο "Η ένταση στο Αιγαίο εντάθηκε ενώ η ΕΕ έκανε την επιλογή της" αναφέρεται στις σημερινές δηλώσεις κατά της Τουρκίας από την Κομισιόν, μετά το περιστατικό στα

Ίμια χθες βράδυ, αλλά και ύστερα από τις σημερινές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο άμυνας αναφέρουν ότι στην περιοχή των Ιμίων περιπολούν απλώς δυο πλοία του λιμενικού σώματος και τρία της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς παρουσία πολεμικών πλοίων είτε από την ελληνική είτε από την τουρκική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ακολούθησαν το πρωί οι νέες απειλές με στόχο την Κύπρο και την Ελλάδα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τις δυο χώρες "μην κάνουν το λάθος βήμα" μετά το περιστατικό παρενόχλησης εργασιών γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα εξαπέλυσε και προειδοποιήσεις λέγοντας: "Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια σε Κύπρο και στο Αιγαίο. Κάνουν τον μάγκα μέχρι να δουν τον στρατό μας, τα πλοία και τα αεροπλάνα μας", συγκρίνοντας την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο με την περιοχή Αφρίν της Συρίας, όπου η Τουρκία διεξάγει επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει τις απειλές αλλά και "τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τους δεσμούς καλής γειτονίας".

"Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους", είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα