HUNGER GAMES στην Ευρώπη

19:42 3/2/2024 - Πηγή: Antinews

Το «ουκρανικό χαράτσι» στον κοινοτικό προϋπολογισμό οδηγεί πλέον τα κράτη-μέλη να  πληρώσουν τα ελλείμματα  στις επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους

Της Κύρας Αδάμ

Οι πολλές χιλιάδες Ευρωπαίοι αγρότες που διαδηλώνουν εντυπωσιακά σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία κ.λπ. και στην Ελλάδα εναντίον των επιλογών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ούτε φανατικοί υποστηρικτές του λαϊκιστή Ούγγρου Όρμπαν ούτε μέλη και οπαδοί ακροδεξιών

κομμάτων. Είναι Ευρωπαίοι πολίτες που βλέπουν να μειώνονται συστηματικά τα εισοδήματά τους, να καταστρέφονται ή να απειλούνται οι καλλιέργειές τους και κυρίως διαπιστώνουν ότι οι διαμαρτυρίες και τα αιτήματά τους δεν φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους ηγέτες της Ε.Ε.

Τρανή απόδειξη, η προχθεσινή έκτακτη Συνοδός Κορυφής, που ουδόλως συγκινήθηκε ή ενδιαφέρθηκε για τις μαζικές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων πολιτών και δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Οι ταγοί της Ευρώπης, ως θεατές της κλυδωνιζόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν ταγμένοι στην αμφίβολη προσπάθεια διάσωσης της Ουκρανίας, με χρήματα από τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, τα οποία οι ίδιοι θα στερηθούν για να διασωθούν άλλοι κατεστραμμένοι, αυτοί της πληττόμενης Ουκρανίας.

HUNGER GAMES, δηλαδή, στην Ευρώπη. Το συμβούλιο αποφάσισε να αναθεωρήσει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 και να εγκρίνει το ποσό των 50 δισ. ευρώ, προκειμένου «…να εξασφαλιστεί σταθερή, προβλέψιμη και βιώσιμη χρηματοδοτική στήριξη για την Ουκρανία κατά την περίοδο 2024-2027. Για να συμβάλουμε στην ανάκαμψη, στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό της χώρας, για να προαχθούν η κοινωνική συνοχή και η σταδιακή ενσωμάτωση στην Ένωση, με σκοπό μια πιθανή μελλοντική προσχώρηση στην Ένωση, θα δημιουργηθεί διευκόλυνση για την Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027….». Οι εταίροι επιχειρούν να φτάσουν τη σύγκρουσή τους με τη Μόσχα στα άκρα, απειλώντας να «βάλουν χέρι» στα «ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας», λογαριάζοντας βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο.

Αυτές οι «κινήσεις αυτοθυσίας» της ηγεσίας της Ε.Ε. συμπίπτουν με την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταματήσει την τροφοδοσία, με αμερικανικό χρήμα και οπλισμό, της Ουκρανίας, η οποία ζητά επειγόντως ζεστό χρήμα και ακόμα περισσότερο οπλισμό, αφού οι προσπάθειές της εναντίον της Μόσχας δεν έχουν αποδώσει ούτε στο ελάχιστο…

Είναι άγνωστο για την ώρα γιατί το απερχόμενο συμβούλιο της Ε.Ε. δίνει τώρα τον νυν υπέρ πάντων αγώνα του για την Ουκρανία, επιμένοντας παράλληλα στις στρεβλές πολιτικές στρατηγικές εναντίον της Μόσχας, στερώντας από τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα και στους αγρότες ειδικότερα το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και τις φτηνές πρώτες ύλες και κυρίως λιπάσματα, που οικειοθελώς έχασαν οι Ευρωπαίοι, «τιμωρώντας» τον Πούτιν.

Αυτό το «ουκρανικό χαράτσι» στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα φέρει αναθεωρήσεις στα μεγάλα κοινοτικά ταμεία-πυλώνες της Ε.Ε. (όπως Αγροτικής Πολιτικής, Κοινωνικής Συνοχής κ.λπ.) και ειδικά στη γεωργία μειώσεις στις επιδοτήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι τα ελλείμματα στις επιδοτήσεις θα κληθούν τα κράτη-μέλη να τα πληρώσουν από τους εθνικούς Προϋπολογισμούς, με ό,τι αυτό σημαίνει για μικρούς και περιορισμένους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως της Ελλάδας. Γι’ αυτό, άλλωστε, όλο και πιο συχνά η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει τη φράση «ό,τι αντέχει» ο Προϋπολογισμός, για τον απλούστατο λόγο ότι πρόσθετες παροχές στον αγροτικό τομέα δεν προβλέπονται στον εθνικό Προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι για τους αγρότες δεν έχουν αργήσει οι προκαταβολές, απλά έχουν μειωθεί οι επιδοτήσεις, διότι από πού θα βγουν τα τεράστια κονδύλια να τροφοδοτηθεί η πολεμική μηχανή της Ε.Ε. για να στηρίξει την Ουκρανία; Επιπροσθέτως, όλες οι μικρότερες χώρες και οι χώρες με τους πλέον αδύναμους προϋπολογισμούς πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν στη λαίλαπα της μη χορήγησης των προβλεπόμενων πιστώσεων σε ετήσια βάση για να κινείται ο μηχανισμός του κοινοτικού κεκτημένου;

The post HUNGER GAMES στην Ευρώπη appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα