H Βρετανία απομονώνεται…

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται αυτές τις ώρες αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή διχασμό πάνω στα σχέδια επίλυσης της κρίσης χρεών της ευρωζώνης, που αφήνει τη Βρετανία απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμφωνεί να προωθήσει νέα δημοσιονομική ενοποίηση, με στόχο την εξισορρόπηση των ισολογισμών.

Η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron να αποδεχτεί πλήρη μεταρρύθμιση του συμφώνου λειτουργίας του συνόλου των 27 μελών της Ε.Ε., εκτός κι αν οχυρωθεί

βρετανικό σύστημα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προκάλεσε έντονη διαμάχη στις πρωινές διαβουλεύσεις της συνόδου μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, της Angela Merkel και του Nicolas Sarkozy.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, η βρετανική άρνηση αποτελεί την πιο ξεκάθαρη επισημοποίηση της Ευρώπης των 2 ταχυτήτων. Και το βέβαιο είναι ότι το βέτο του κ. Cameron θα κρατήσει… ξάγρυπνους τους νομοθέτες για πολλούς μήνες.

«Πιστεύω ότι ο David Cameron ποτέ δεν κάθισε πραγματικά μαζί μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η κ. Merkel. «Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα».

«Τους εύχομαι κάθε καλό», δήλωσε ο κ. Cameron. «Κατά την κρίση, όμως, αυτό που προσφερόταν δεν ήταν αρκετά καλό για τη Βρετανία. Είναι καλύτερα να αφήσουμε αυτές τις χώρες να κάνουν τα πράγματα όπως τα θέλουν».

Χωρίς συμφωνία μεταξύ όλων των 27 μελών της Ε.Ε., παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, και ειδικά η Κομισιόν, δεν μπορούν νομικά να έχουν επίσημο ρόλο σε καμία συμφωνία εκτός των συνθηκών της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι η νέα συμφωνία θα έχει υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο. Είναι σημαντικό, ότι παρά τη διαμάχη, που αφήνει τη Βρετανία εκτός αυτής, ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, έδωσε τις «ευλογίες» του για τη νέα συμφωνία, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την τόνωση της εμπιστοσύνης, με την προοπτική ότι η ΕΚΤ τώρα θα δράσει πιο δυναμικά στις αγορές ομολόγων.

«Πολύ απλά, για να δεχτεί τη μεταρρύθμιση της συνθήκης των 27, ο David Cameron ζήτησε κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο: ένα πρωτόκολλο που θα απαλλάσσει πλήρως τη Βρετανία από τη χρηματοπιστωτική ρυθμιση», δήλωσε ο κ. Nicolas Sarkozy. «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, δεδομένου ότι τμήμα τουλάχιστον των ευρωπαïκών προβλημάτων προέρχεται από αυτό τον κλάδο».

Πολλοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο κ. Cameron εξήλθε από τις συνομιλίες του πρωινού της Παρασκευής «βαθιά πληγωμένος», έχοντας προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων εταίρων του και μην εξασφαλίζοντας κανένα αντάλλαγμα για τα βρετανικά συμφέροντα.

Για τη βρετανική πλευρά, το βέτο του Βρετανού πρωθυπουργού το μόνο που θα καταφέρει είναι να τροφοδοτήσει την άποψη που επικρατεί ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πως η Βρετανία δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Ενδιάμεσος δρόμος δεν θα υπάρξει. Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία έχει επιλέξει να μείνει εκτός της νέας συμφωνίας, ενώ η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σουηδία εξετάζουν κατά πόσον θα ακολουθήσουν.

Πόση σημασία έχει το βρε

Keywords
Τυχαία Θέματα