H φτώχεια χτυπά την πόρτα της Γερμανίας

Στην Γερμανία τυπικά φτωχός θεωρείται όποιος έχει ατομικό εισόδημα κάτω των 848 ευρώ τον μήνα. Όχι κι άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα πλέον οι φτωχοί δεν έχουν ούτε 500 ευρώ. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ινστιτούτων Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας της Γερμανίας είναι ότι αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό ο αριθμός των φτωχών στις μεγάλες γερμανικές πόλεις.

Συγκεκριμένα, στην Λειψία, στο Ανόβερο, στην Βρέμη, στο Ντόρτμουντ και στο Ντούιζμπουργκ 1

στους 4 έως 1 στους 5 κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Κατά το διάστημα 2005-2011 το ποσοστό της φτώχειας έχει αυξηθεί από 17,5% σε 19,6%, ενώ, όπως επισημαίνεται στην μελέτη, στις 15 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Στο σύνολο της Γερμανίας, το ποσοστό της φτώχειας έχει αυξηθεί κατά τον τελευταίο χρόνο από 14,5% σε 15,1%.

Είναι εμφανείς λοιπόν οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες σε μια χώρα η οποία μπορεί να βγάζει μια επίπλαστη ευημερία, αλλά πίσω από τις κουρτίνες τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Και που θα δει σύντομα να έρχεται η κρίση και στη Γερμανία καθώς η πτώση των εξαγωγών θα φέρει λουκέτα και ανέργους. Ίσως τότε η Μέρκελ να καταλάβει ότι δεν έχουν οι Έλληνες το πρόβλημα. Το ίδιο το πρόβλημα είναι η ύφεση που φέρνει φτώχεια κι αυτό πρέπει να λύσουν, αλλιώς θα έλθουν σύντομα στη θέση μας.

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα