H επίθεση στη Νίκαια δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η Γαλλία στην τρομοκρατία

Όταν το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος εξακολουθούσε να επεκτείνεται σε όλη τη Συρία και το Ιράκ το 2014, ο επίσημος εκπρόσωπός του ξεχώρισε τη Γαλλία με μια ανατριχιαστική απειλή. Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι κάλεσε τους Μουσουλμάνους να "σκοτώσουν έναν δύσπιστο Αμερικανό ή Ευρωπαίο- ειδικά έναν μοχθηρό και βρώμικο Γάλλο". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δολοφονία θα πρέπει να γίνει με "οποιονδήποτε τρόπο", λέγοντας: "συνθλίψτε το κεφάλι του με ένα βράχο, ή σφάξτε τον με ένα μαχαίρι, ή πατήστε τον με το αυτοκίνητό

σας".

Τα κίνητρα του 31χρονου με καταγωγή από την Τυνησία, ο οποίος συνέθλιψε 84 ανθρώπους κάτω από τις ρόδες του φορτηγού του στη Νίκαια, δεν είναι ακόμα γνωστά. Αλλά φαίνεται να έχει ενεργήσει υποκινούμενος από τις δολοφονικές προτροπές του Ισλαμικού Κράτους.

Αν όντως αυτό ήταν το κίνητρό του, το γεγονός παρέχει περαιτέρω απόδειξη της μεγάλης ευπάθειας της Γαλλίας στην ισλαμική τρομοκρατία. Αυτό απορρέει από διάφορους παράγοντες. Η ευαίσθητη αλήθεια είναι ότι η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη, που πλησιάζει το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Αυτό δημιουργεί μια μεγαλύτερη δεξαμενή εντός της οποίας μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί μια μικρή μειοψηφία.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία έχει παράσχει τους περισσότερες ξένους μαχητές στο Isil στη Συρία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο δράστης της Νίκαιας είχε κάποιους δεσμούς με τη χώρα. Επιπλέον, η Γαλλία αποτελεί μέρος της Σένγκεν, πράγμα που σημαίνει ότι τα σύνορά της με την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι ανοιχτά. Σε αντίθεση με τη Βρετανία - η οποία έχει διατηρήσει τους συνοριακούς ελέγχους και έχει το φυσικό πλεονέκτημα ότι είναι νησί- η Γαλλία μπορεί να κάνει ελάχιστα για να εμποδίσει τη ροή των υπόπτων για τρομοκρατία ή των όπλων στο έδαφός της.

Κάποιοι από τους τρομοκράτες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικά στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν στην πραγματικότητα έδρα τις Βρυξέλλες. Ήταν σε θέση να επωφεληθούν από την ευκολία της κίνησης μεταξύ των δύο πρωτευουσών. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν συντριβεί από το μέγεθος της απειλής. Η παρακολούθηση χιλιάδων υπόπτων είναι εξαιρετικά κουραστική.

Τα καλά νέα είναι ότι η Γαλλία κατάφερε να διεξάγει το Euro 2016 χωρίς καμία τρομοκρατική επίθεση. Το γεγονός αυτό από μόνο του μαρτυρά τον επαγγελματισμό των δυνάμεων ασφαλείας της. Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από τη σφαγή του Παρισιού. Αλλά η τραγωδία στη Νίκαια δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα διεξάγει δωρεάν εκδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις - με άλλα λόγια, οποιαδήποτε δημοκρατία στον κόσμο - είναι εγγενώς ευάλωτη σε μοναχικούς και δολοφονικούς φανατικούς.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα