H αμηχανία της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το "λάθος" για την Ελλάδα

Ο χειρισμός της επείγουσας κατάστασης για το ενιαίο νόμισμα από το ΔΝΤ ήταν η αιτία μεγάλης εσωτερικής δυσαρέσκειας στο Ταμείο και η ετυμηγορία αυτή θα θεωρηθεί ως δικαίωση αυτών των επικρίσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε επικρίσεις από τον ίδιο τον θεματοφύλακά του, για το ρόλο του στην κρίση της ευρωζώνης και επειδή επέτρεψε "πολιτικές παρεμβάσεις"

να μολύνουν τις τεχνικές-οικονομικές αναλύσεις του. Μια ισχυρή νέα έκθεση του Γραφείου Ανεξάρτητης Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η απόδοση του ΔΝΤ μεταξύ του 2010 και του 2013 σε σχέση με τις επικαλυπτόμενες οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχει "εγείρει ζητήματα λογοδοσίας και διαφάνειας, τα οποία βοήθησαν να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η ΔΝΤ αντιμετώπισε την Ευρώπη με διαφορετικό τρόπο".

Ο χειρισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του ενιαίου νομίσματος από το ΔΝΤ ήταν η αιτία μεγάλης εσωτερικής δυσαρέσκειας στο Ταμείο και η ετυμηγορία του ΙΕΟ θα θεωρηθεί ως δικαίωση αυτών των επικρίσεων.

Η έκθεση προκαλεί επίσης νέα αμηχανία στην Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα δίκη στη Γαλλία σε σχέση με μια υπόθεση διαφθοράς που χρονολογείται από την εποχή της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας το 2008.

Το IEO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ είχε "χάσει την χαρακτηριστική ευελιξία του ως διαχειριστής κρίσεων" με τον τρόπο που ανταποκρίθηκε στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης, η οποία απαιτούσε πρωτοφανείς διασώσεις για αρκετά κράτη που είχαν αποκλειστεί από τις κεφαλαιαγορές και φαινόταν σαν να επρόκειτο να χωρίσει την ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Το ΙΕΟ επίσης κατηγορεί το ΔΝΤ για "υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη", ιδίως σε σχέση με την Ελλάδα, και αποτυχία να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.

Το πιο σημαντικά απ 'όλα, σε μια σαφή ένδειξη ότι ο θεματοφύλακας θεωρεί πως οι οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου επηρεάστηκαν αδικαιολόγητα από τις εθνικές πολιτικές ανησυχίες, συνιστά στο εκτελεστικό συμβούλιο και η διοίκηση του ΔΝΤ "να αναπτύξουν διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των περιθωρίων πολιτικής παρέμβασης στην τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ". Όπως αναφέρει: "Η αξιοπιστία του ΔΝΤ προέρχεται από την τεχνική επάρκεια και την ανεξαρτησία του προσωπικού του και ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να εξασφαλίζει ότι η τεχνική εργασία του προστατεύεται από τις πολιτικές επιρροές".

Η Λαγκάρντ, η οποία φέτος διορίστηκε σε μια δεύτερη θητεία ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι καλωσορίζει την έκθεση του ΙΕΟ αλλά εξακολουθεί να επιμένει ότι θεωρεί την απόδοση του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης ως "εξαιρετικά επιτυχημένη".

Απέρριψε επίσης τη σύσταση του ΙΕΟ ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να ενεργήσει για την πρόληψη της πολιτικής παρέμβασης στην οικονομική ανάλυση, λέγοντας: "Δεν δέχομαι την προϋπόθεση της σύστασης, την οποίο το ΙΕΟ δεν απέδειξε στην έκθεσή του, και ως εκ τούτου δεν βλέπω την ανάγκη να αναπτύξουμε νέες διαδικασίες".

Η Λαγκάρντ απέρριψε επίσης τη σύσταση του ΙΕΟ ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να ενισχύσει τις διαδικασίες του προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιούνται πλήρως δημόσια, αποκαλώντας τους υφιστάμενους ελέγχους και τις ισορροπίες "επαρκείς".

Τον Ιούλιο του 2012, ο Πίτερ Ντόιλ, ανώτερος και βετεράνος οικονομολόγος του ΔΝΤ, παραιτήθηκε και έγραψε μια καυστική επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στο οποίο παραπονέθηκε για "ευρωπαϊκή προκατάληψη" στην κορυφή του Ταμείου, που είχε προκαλέσει επιδείνωση της κρίσης της ευρωζώνης και, επίσης, ότι η ηγεσία είχε καταστείλει τις εσωτερικές προειδοποιήσεις για διαφαινόμενα προβλήματα. "Μετά από είκοσι χρόνια υπηρεσίας, ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο" έγραψε ο Ντόιλ εκείνη την εποχή.

Το 2010 το ΔΝΤ συνεισέφερε το 30 δις ευρώ των δανείων διάσωσης στην Ελλάδα και επιπλέον 28 δις ευρώ το 2012. Έδωσε 22,5 δις ευρώ στην Ιρλανδία το 2010 και 26 δις ευρώ στην Πορτογαλία το 2011. Το Ταμείο δάνεισε επίσης 1 δις ευρώ στην Κύπρο το 2013.

Το Ταμείο έχει επικριθεί έντονα επειδή αγνόησε τον μακρόχρονο κανονισμό του, ότι δεν θα διασώσει χώρες εκτός εάν αναδιαρθρώσουν αμέσως το δημόσιο χρέος τους, και όπου έχουν την ικανότητα να αμβλύνουν την προσαρμογή από την υποτίμηση του νομίσματός τους.

Η Λαγκάρντ Διαδέχθηκε τον Ντομινίκ Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2011, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας κατηγοριών για βιασμό. Υπήρξαν εκτεταμένες υποψίες ότι τόσο η ίδια όσο και ο Στρος-Καν, ως Ευρωπαίοι, δεν εφάρμοσαν τα συνήθη πρότυπα του ΔΝΤ όταν ήρθαν αντιμέτωποι με μια κρίση που αφορούσε τη δική τους ήπειρο και ότι το έκαναν αυτό επειδή θα ασκούσαν πίεση στα ισχυρά κράτη της ευρωζώνης όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ειδικότερα με την Ελλάδα, το ΔΝΤ κατηγορείται ότι υπέγραψε προβλέψεις για την ανάπτυξη που αναγνωρίζονται ευρέως ως αδύνατες υπό το φως των μαζικών περικοπών των δαπανών που είχαν διαταχθεί από την υπόλοιπη ευρωζώνη και την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τις νομισματικές συνθήκες. Το ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένει στο 22 τοις εκατό, χαμηλότερα από εκεί που ήταν την παραμονή της διάσωσης του 2010, ενώ η ανεργία βρίσκεται ακόμα στο 23 τοις εκατό.

Το ΙΕΟ έχει δημοσιεύσει πολλές άβολες εκθέσεις για το Ταμείο. Το 2014, επέκρινε το ΔΝΤ για την ενθουσιώδη υποστήριξη του το 2010 σε μια σημαντική αλλαγή σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, με ερέθισμα τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας, ενώ τα επίπεδα της ανεργίας εξακολουθούσαν να είναι αυξημένα σε πολλές χώρες. "Η υπεράσπιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης από το ΔΝΤ αποδείχθηκε πρόωρη για μεγάλες προηγμένες οικονομίες, όπως και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη κατέληξαν να είναι αισιόδοξες", δήλωνε τότε.

Η Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα: "Καθώς αναλογιζόμαστε αυτόν τον εξαιρετικό χρόνο, και κατά την εργασία μας για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της καταστολής μιας δυνητικά μεγαλύτερης κρίσης, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε ακόμη καλύτεροι και να βελτιώσουμε περαιτέρω τις απαντήσεις μας, καθώς εξελισσόμαστε ως θεσμός. Πρέπει συνεχώς να φιλοδοξούμε ότι θα κάνουμε κάτι καλύτερο για την αποφυγή κρίσεων, τη διαχείριση κρίσεων, και το να διδασκόμαστε από το παρελθόν".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα