H EE λέει «όχι» σε συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο μέχρι την ολοκλήρωση του Brexit

Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για το μέλλον της σχέσης της Βρετανίας με το μπλοκ, εκτός εάν η κυβέρνηση κάνει «πρόοδο» στο διαζύγιο του Brexit, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματικής διευθέτησης και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε: «Μόνο και μόνο όταν θα έχουμε επιτύχει επαρκή πρόοδο όσον αφορά την ανάκληση, μπορούμε να συζητήσουμε το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις μας. Δεν θα ξεκινήσουμε παράλληλες συνομιλίες». Ο Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν

ενωμένη πίσω από αυτή την αρχή και ήθελε να δει την πρόοδο στη διευθέτηση της κατάστασης των υπηκόων της ΕΕ και το μερίδιο της Βρετανίας στις υποχρεώσεις στη απέναντι στην ΕΕ.

Κάνοντας σαφές ότι η ΕΕ των 27 θα είναι αυτή που θα καθορίσει την «ικανοποιητική πρόοδο», το σχέδιο αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του προϋπολογισμού και της δικαστικής εποπτείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην μεταβατική περίοδο που ενδέχεται να ακολουθήσει την αποχώρηση το 2019 και πριν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο και θα καθορίσει πότε έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση», αναφέρει το προσχέδιο.

Αν η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για ένα χρόνο μετά το Brexit, θα πρέπει επίσης να τηρεί και τις «τέσσερις ελευθερίες», κάτι που σημαίνει την αποδοχή της ελεύθερης μετανάστευσης από την ήπειρο. «Δεν μπορεί να υπάρξει “επιλεκτικότητα”, αναφέρει το προσχέδιο, ούτε χωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιμέρους κρατών και του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Τουσκ απέρριψε τον όρο «νομοσχέδιο για το Brexit» και είπε ότι ήταν δίκαιο το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει όσα είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Είναι δίκαιο προς όλους εκείνους τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τους επιστήμονες, τους αγρότες και ούτω καθεξής, στους οποίους εμείς, και οι 28, είχαμε υποσχεθεί και οφείλουμε αυτά τα χρήματα».

Σε μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, το σχέδιο καθιστά επίσης σαφή το στόχο του μπλοκ να «διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς». Αυτό «αποκλείει συμμετοχή που βασίζεται σε μία προσέγγιση τομέα ανά τομέα». Και προσθέτει: «Μη-μέλη της Ένωσης ... δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες παροχές με τα μέλη». Η Τερέζα Μέι

και οι υπουργοί του Brexit δήλωσαν ότι η Βρετανία έχει ως στόχο να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου σε μία ειδική βάση για επιμέρους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η φαρμακευτική βιομηχανία.

Ο Τουσκ θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής των 27 πρωθυπουργών και προέδρων της ΕΕ στα τέλη Απριλίου για να οριστικοποιήσει τη διαπραγματευτική θέση του μπλοκ, εν όψει των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μήνυμά του για μια «ομαλή απόσυρση» επαναλήφθηκε σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων με τις αρχές της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, που στάλθηκε στις εθνικές πρωτεύουσες σήμερα το πρωί. Το κείμενο καθιστά επίσης σαφές ότι η ΕΕ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες. «Δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ μεμονωμένων κρατών-μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου» δηλώνει.

Ο Τουσκ, ένας αγγλόφιλος, απέρριψε την άποψη ότι η Βρετανία προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την ασφάλεια ως διαπραγματευτικό χαρτί, περιγράφοντας τον ισχυρισμό ως μια παρεξήγηση. «Ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, πρέπει να είναι σαφές ότι η τρομοκρατία είναι κοινό μας πρόβλημα», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος που αποκλείεται αυτό το είδος ερμηνείας και εικασίες ότι η συνεργασία στην ασφάλεια χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί. Πρέπει να είναι μια παρεξήγηση ... Είμαι απολύτως βέβαιος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη χρήση της συνεργασίας στην ασφάλεια ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές διανεμήθηκε στις άλλες κυβερνήσεις του μπλοκ την Παρασκευή και μπορεί να αναθεωρηθεί τον ερχόμενο μήνα, πριν εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών στη σύνοδο κορυφής στις 29 Απριλίου. «Γενικός στόχος της Ένωσης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι να διατηρήσει τα συμφέροντά της, εκείνα των κρατών μελών της, των πολιτών της και των επιχειρήσεων της» αναφέρει η επιστολή Τουσκ, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα λειτουργήσει ενιαία: «Προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία», αλλά « θα προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε σε θέση να χειριστούμε την κατάσταση και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν».

Η συμφωνία για το «καθεστώς και την κατάσταση» των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην ήπειρο θα αποτελέσει προτεραιότητα, αναφέρει το σχέδιο, τονίζοντας ότι οι αμοιβαίες εγγυήσεις που παρέχονται πρέπει να είναι «εφαρμόσιμες και χωρίς διακρίσεις». Δεν ορίζει αριθμό στον λογαριασμό του Brexit, αλλά αναφέρει ότι η «ενιαία οικονομική τακτοποίηση» που καλύπτει «όλες τις νομικές και δημοσιονομικές δεσμεύσεις, καθώς και υποχρεώσεις» θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι δύο πλευρές τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σχέδιο τονίζει επίσης ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να ξεκινήσει εργασίες» για μια φιλόδοξη και συνολική συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με τη Βρετανία, όταν η συμφωνία του διαζυγίου θα έχει συμφωνηθεί, αλλά τονίζει ότι «δεν μπορεί να ισοδυναμεί με συμμετοχή στην ενιαία αγορά ή τμήματα αυτής».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα