Guardian: Οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας αυξάνονται ξανά

Την ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, για μια ακόμα φορά, παρουσιάζει η ανταποκρίτρια του Guardian στην χώρα, Helena Smith.

Το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι ιδανικό για ηρεμία, γράφει το άρθρο. Ωστόσο, "τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα όλο και πιο νευρικό σημείο", καθώς η αξιολόγηση καθυστερεί

όλο και περισσότερο. " Το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που έχει πληγεί από το χρέος -ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έφεραν την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά -και με την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή -μία αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, και το Grexit - η πολυσυλλεκτική λέξη που έφερνε στο μυαλό τη μάχη της Ελλάδας με την οικονομική κατάρρευση – ψιθυρίζεται ξανά", αναφέρει το άρθρο. Στη συνέχεια, αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η αβεβαιότητα και το άγχος έχουν επιστρέψει στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να μειώνεται, σημειώνει το άρθρο, την ανεργία να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις να κλείνουν. "Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία", γράφει χαρακτηριστικά.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει χρόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης τελείωσε άδοξα όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ πρότεινε πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ. "Αυτό που βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό είναι ένα 'κρυφτούλι', με την κυβέρνηση να αποφεύγει οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα" σχολιάζει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Αλλά η απαίτηση για επιπλέον μέτρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τη ίδια τη δημοκρατία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πουλήσει τέτοια μέτρα, ούτε καν μία υπό τον Αλέξη Τσίπρα", λέει.

Η Αθήνα κάνει τώρα έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, συνεχίζει το άρθρο. Με ελάχιστες ενδείξεις ότι το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Παρασκευή, οι αναλυτές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το Μάιο πριν η Ευρώπη ξεκινήσει να ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ΕΕ.

"Ο κίνδυνος ότι ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί, δεν είναι καθόλου αμελητέος", σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. "Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παγώσουν ενόψει του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει ένα παράθυρο που κλείνει τον Μάιο", καταλήγει.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα