Guardian: Η Τρόικα απειλή για τους ευρωπαίους καταθέτες

Η επιβολή του φόρου στους αποταμιευτές των κυπριακών τραπεζών σηματοδοτεί μια νέα στροφή στην ευρωπαϊκή κρίση. Αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 10%, και εκείνες που είναι κάτω των 100.000 σε 6,7%, αν και αναφέρθηκε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Η επίθεση έγινε με εντολή από την Τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ως μέρος ενός ενδεικτικού «πάρτε το ή αφήστε το» τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση. Το κοινοβούλιο στη Λευκωσία δέχεται πιέσεις για να επικυρώσει τη συμφωνία με την απειλή ότι χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει κανένα κεφάλαιο διάσωσης και η ΕΚΤ θα αποσύρει όλες τις στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών που επλήγησαν.
Η Τρόικα και οι υποστηρικτές της έχουν δικαιολογήσει την εισφορά με το επιχείρημα ότι το κράτος δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος του χρέους της διάσωσης των τραπεζών. Αλλά αυτό σημαίνει απλά ότι το βάρος του χρέους έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες, όπου ανήκει κανονικά, προς τα νοικοκυριά, τα οποία δεν είχαν καμία συμμετοχή στις αποφάσεις δανειοδότησής τους.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας προπαγάνδας, το επίκεντρο ήταν στους Ρώσους ολιγάρχες και φοροφυγάδες που ξεπλένουν χρήμα μέσω κυπριακών τραπεζών. Στην πραγματικότητα, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν την εξοικονόμηση είναι συνταξιούχοι, με καταθέσεις που αποτελούν όλες τις οικονομίες της ζωής τους, και άλλοι που έχουν δανειστεί πρόσφατα αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα μικρό σπίτι. Αλλά ακόμα κι αν επηρεάζονταν μόνο οι ολιγάρχες, αυτό είναι σίγουρα μια παραδοχή ενοχής από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές, που είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια ρύθμιση των τραπεζών και τον συντονισμό για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δική τους αποτυχία δύσκολα μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την απαλλοτρίωση των μικρών αποταμιευτών στην Κύπρο.
Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της σταθερότητας. Ενώ τα κόμματα ενάντια στην λιτότητα έχουν ισχυρή στήριξη στις εκλογές – στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία – τα κόμματα υπέρ της λιτότητας προειδοποιούν ότι οι ταμειακές μηχανές θα στεγνώσουν επειδή κανένα ταμείο διάσωσης δεν θα βοηθήσει κυβερνήσεις ενάντια στη λιτότητα και δεν θα δοθεί καμία υποστήριξη ρευστότητας στις τράπεζες. Είναι πλέον σαφές ότι δεν απειλούν τους ευρωπαίους αποταμιευτές και τα τραπεζικά τους συστήματα τα κόμματα αντι-λιτότητας , αλλά η Τρόικα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Κύπρος έχει μι πολύ χειρότερη μεταχείριση από ό,τι άλλες χώρες – η αντίθεση με την αντιμετώπιση της Ισπανίας είναι αξιοσημείωτη, παρά τον προηγούμενο εκφοβισμό. Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή η αποταμιευτές των μεγάλων χωρών της ΕΕ δεν θα επηρεαστούν άμεσα από το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αν και ο βρετανικός Τύπος έχει ήδη επικεντρωθεί στις πιθανές απώλειες βρετανών συνταξιούχων και προσωπικού που βασίζεται εκεί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι μεγάλες τράπεζες από τις ίδιες μεγάλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν καμία απώλεια. Εάν η Ισπανία καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει και ένα μεγάλο μέρος των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτός είναι ο λόγος που η Τρόικα υπαναχώρησε από το να αναγκάσει την Ισπανία σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Αλλά είναι ανόητο να υποθέτει η Τρόικα ότι η δήμευση των κυπριακών καταθέσεων δεν θα έχει διεθνείς επιπτώσεις. Οι αποταμιευτές σε όλη την Ευρώπη θα το αντιμετωπίσουν με φρίκη και θα αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί στις χώρες τους. Είναι πάρα πολύ πιθανό να απαντήσουν μεταφέροντας τις αποταμιεύσεις τους σε κρατικά ή ταχυδρομικά ταμιευτήρια τουλάχιστον, ακόμη και αν δεν αποφύγουν το να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Εάν αυτό συμβεί σε μεγάλη κλίμακα, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα σε ορισμένες χώρες.

Επίσης, έχει συνέπειες για τα κόμματα αντι-λιτότητας της Ευρώπης, τα οποία εδώ και καιρό υποστηρίζουν την εθνικοποίηση των τραπεζών. Όπως δείχνει η ιδιοκτησία της RBS από τη βρετανική κυβέρνηση, η εθνικοποίηση δεν επιτυγχάνει τίποτα αν δεν κατευθύνει τις τράπεζες προς την αύξηση των επενδύσεων. Στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος, η αριστερά είναι τώρα αντιμέτωπη με ένα πρόσθετο κίνδυνο από την απόσυρση των κεφαλαίων της Τρόικας την απόσυρση και την οργανωμένη φυγή κεφαλαίων.
Για την πρόληψη επιδρομών από την Τρόικα, οι καταθέσεις θα πρέπει να τεθούν σε προστατευτική επιτήρηση, ώστε να διατηρηθεί η οικονομία και ο εγχώριος τραπεζικός τομέας. Για τις κυβερνήσεις αντι-λιτότητας, τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη κρατικών επενδύσεων ώστε να αντιστραφεί η ευρωπαϊκή ύφεση.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/17/savers-horror-troika-raid-cyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα