Guardian: Αναλυτές φοβούνται ατύχημα στο Αιγαίο

Οι φόβοι των πιέσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα αναθερμαίνονται μετά την προοπτική ενός δημοψηφίσματος που έθεσε ο τούρκος πρόεδρος για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, ενώ ο έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση, γράφει ο Guardian.

Οι σχέσεις

μεταξύ της Άγκυρας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών έχουν επιδεινωθεί πριν από το έντονα φορτισμένο δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Δυτικοί σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία στην οποία υποστηρίζει την προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή θα του δώσει απαράμιλλο έλεγχο και εξουσία, σε μια εποχή που φοβούνται ότι ο Τούρκος ηγέτης παρουσιάζει ήδη ανησυχητικά σημάδια αυταρχισμού. Ο Ερντογάν έχει εξοργιστεί μάλιστα περαιτέρω από τις πρόσφατες απαγορεύσεις σχετικά με την επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων για την εκστρατεία υπέρ του «ναι» στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Επισημαίνοντας την αυξανόμενη τριβή μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, το Σαββατοκύριακο έθεσε θέμα δημόσιας ψηφοφορίας για την ένταξη στην ΕΕ. "Έχουμε ένα δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Μετά από αυτό μπορεί να κάνουμε και ένα τύπου Brexit για τις διαπραγματεύσεις [για ένταξη στην ΕΕ]" είπε σε ένα φόρουμ Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολούθησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. "Ό,τι και αν αποφασίσει το έθνος μας θα υπακούσουμε. Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι η υπομονή μας, που έχει δοκιμαστεί στην αντιμετώπιση των συμπεριφορών που εμφανίζονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει όρια".

Η έχθρα -που ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ηγέτης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς "Ναζί" αν συνέχιζαν να τον αποκαλούν δικτάτορα- αυξάνει, επίσης, τις εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν λίγες ώρες αφού ο έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε περίπτωση που απειλείται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

"Η εχθρότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει πρόσφατα φόβους ότι η Τουρκία θα προκαλέσει 'θερμό επεισόδιο' ενόψει του δημοψηφίσματος. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εμποδίζονται εδώ και καιρό απ’ την Κύπρο και οι συνομιλίες για την επανένωση της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά έχουν κολλήσει κι είναι απίθανο να προχωρήσουν πριν το δημοψήφισμα" γράφει η εφημερίδα. Και συνεχίζει: "Αλλά οι χειρότερες εντάσεις σημειώνονται στο Αιγαίο μαζί μ’ έναν κλιμακούμενο πόλεμο λέξεων. Μετά την ένταση για τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο -ένα αδιέξοδο που επιτάθηκε όταν το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους- η εχθρότητα μετράται σε σχεδόν καθημερινές αερομαχίες μεταξύ οπλισμένων μαχητικών και εισβολών τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε ελληνικά ύδατα".

Διπλωμάτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας εκφράζουν φόβους για ένα ατύχημα σε μια περίοδο που έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι τέθηκαν στο περιθώριο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Στην πίεση συμβάλλει και η κλυδωνιζόμενη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, τονίζει η εφημερίδα.

"Η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί τόσο για ένα επεισόδιο εκ προθέσεως αλλά για ένα ατύχημα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο", δήλωσε στον Guardian ο δρ. Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. "Η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολη την αποκλιμάκωση μιας τέτοιας κατάστασης".

Όπως τονίζει ο Guardian, ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί τις ψήφους των εθνικιστών αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί το τράβηξε ακόμη παραπέρα ισχυριζόμενος ότι αρκετά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή και αντέδρασε οργισμένα όταν ο Καμμένος επισκέφθηκε τις Οινούσσες.

Και καταλήγει: "Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα προκαλέσει καταστροφή σε περίπτωση κρίσης. Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι “αγαπά τους Έλληνες” σε τελετή για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν συνεισέφερε και πολλά στον κατευνασμό των φόβων ότι μέσα στη σύγχυση και το χάος που ταλανίζουν την κυβέρνησή του η Αθήνα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την παρέμβαση της Ουάσιγκτον.

“Η Ελλάδα εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ”, είπε ο κ. Ντόκος. “Αλλά όταν δεν υπάρχει ένας πλήρως λειτουργικός μηχανισμός εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον που συνήθως είναι ο πυροσβέστης σε τέτοιες καταστάσεις, όταν η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη και της ΕΕ ακόμη λιγότερη, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση αν συμβεί".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα