G8: Συρία και φοροδιαφυγή στο επίκεντρο

Τη βοήθεια της Ρωσίας θα ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ισχυρότερο σύμμαχο της Συρίας, προκειμένου μνα φέρει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει τον διετή εμφύλιο πόλεμο. Κατά την πρώτη συνάντησή τους εδώ και ένα χρόνο, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, έχοντας εξοργίσει το Κρεμλίνο με την απόφαση να υποστηρίξει στρατιωτικά τους αντιπάλους του Σύρου Προέδρου.
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον

στο Λονδίνο, την παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Πούτιν επανέλαβε τα επικριτικά του σχόλια για τη θέση της Δύσης σε έντονους τόνους, περιγράφοντας τους εχθρούς του Άσαντ ως κανίβαλους. «Νομίζω ότι δεν θα αρνηθείτε πως δεν πρέπει πραγματικά να υποστηρίζετε ανθρώπους που όχι μόνο σκοτώνουν τους εχθρούς τους, αλλά και ανοίγουν το σώμα τους και τρώνε τα έντερα τους, μπροστά στο κοινό και τις κάμερες» δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κάμερον. «Αυτούς θέλετε να υποστηρίξετε; Σε αυτούς θέλετε να προμηθεύσετε όπλα;»

Ο Κάμερον παραδέχθηκε τις διαφορές Λονδίνου- Μόσχας. Η Ρωσία δεν συμμερίζεται τον ισχυρισμό της Δύσης, ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και διέσχισαν την κόκκινη γραμμή, λέγοντας ότι η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες της Συρίας θα κλιμακώσει μόνο τη βία. Η Ουάσινγκτον δήλωσε το Σάββατο ότι θα κρατήσει τα μαχητικά F-16 και πυραύλους Πάτριοτ στην Ιορδανία, μετά από αίτημα του Αμμάν, εξοργίζοντας τη Μόσχα με το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο εσωτερικό της Συρίας.
Η ρητορική του Πούτιν έχει γίνει όλο και πιο αντι-δυτική αφότου ανέκτησε την προεδρία πέρυσι, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος στο Λονδίνο, τονίζοντας διάφορους τομείς της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας. Στο θέρετρο του γκολφ Lough Erne γκολφ στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Κάμερον θα φέρει σε επαφή τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας – που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των 71,7 τρις δολαρίων της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Συρία αναπόφευκτα θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες της Δευτέρας και της Τρίτης, αλλά οι επίμονες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι αναταραχές στις αγορές, στο επίκεντρο

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες θα συζητήσουν το ρόλο των κεντρικών τραπεζών και της νομισματικής πολιτικής. Είναι πιθανό να δηλώσουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του καθορισμού των οικονομιών τους στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ένα ανακοινωθέν που έγινε γνωστό στο Reuters.
Ο Άμπε θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να εξηγήσει στους ηγέτες το κοκτέιλ των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης, γνωστά και ως «Abenomics», καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να απορροφήσουν τις συνέπειες ενός σήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ότι μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνει την εκτύπωση χρήματος.

Ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δεν θα παραστεί. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν μια διήμερη συνάντηση, την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ανέβει και οι τιμές των μετοχών έχουν «κρεμάσει» παγκοσμίως από τις 22 Μαΐου που ο Μπερνάνκι σόκαρε τους επενδυτές λέγοντας ότι η τράπεζα θα μπορούσε να «κάνει ένα βήμα προς τα κάτω» στο ρυθμό των αγορών ομολόγων – ένα πλήγμα σε μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να αναπτύσσεται πολύ πιο κάτω από ότι θα έπρεπε, εξαιτίας των μετα- επιπτώσεων της μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Οι αποφασιστικές κινήσεις της Ιαπωνίας για να αναθερμάνει την οικονομία της, θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον, αλλά θα χρειαστεί να διαχειριστεί τη διπλή πρόκληση της παροχής βραχυπρόθεσμων κινήτρων και της επίτευξης μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας» αναφέρει το ανακοινωθέν που έγινε γνωστό. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανό να ανακοινώσουν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που θα μπορούσε να αξίζει περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για κάθε οικονομία. Οι διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΠΑ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Φορολογικοί παράδεισοι

Ο Κάμερον έχει κάνει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 3 τρις δολάρια το χρόνο – ένα από τα βασικά τμήματα της επίσημης ατζέντας στη σύνοδο κορυφής. Έχει ασκήσει πίεση για να παταχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι της Βρετανίας με μια συμφωνία διαφάνειας και ανακοίνωσε νέους κανόνες για τις βρετανικές επιχειρήσεις. «Είναι σημαντικό να συμμαζέψουμε το εσωτερικό μας» δήλωσε το Σάββατο, αφού οι εκπρόσωποι των υπερπόντιων φορολογικών παραδείσων που συνδέονται με τη Βρετανία συμφώνησαν να υπογράψουν ένα διεθνές πρωτόκολλο διαφάνειας.
Η πράξη της Βρετανίας βέβαια δεν θα έχει και μεγάλη σημασία αν οι υπόλοιποι της G8 δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Οι ηγέτες της G8 πιθανώς θα διστάσουν να υιοθετήσουν ένα μέτρο με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα επισημαίνει πότε τα κέρδη των εταιρειών διοχετεύονται σε φορολογικούς παραδείσους και θα περιλάβουν μια αποδυναμωμένη εναλλακτική λύση.

Η αντιμετώπιση της εταιρικής φοροδιαφυγής έχει γίνει ένας πολιτικός στόχος σε διεθνές επίπεδο, μετά τη δημόσια οργή για τις αποκαλύψεις κατά το παρελθόν έτος, ότι εταιρείες όπως η Apple και η Google χρησιμοποίησαν «σκηνοθετημένες» δομές για να ελαχιστοποιηθεί το ύψος των φόρων που καταβάλλουν.

Αλλά το σχέδιο του κειμένου της συνόδου κορυφής αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με έναν κανόνα που θα αναγκάσει τις εταιρείες να δημοσιεύουν τα κέρδη τους, τα έσοδα και τις πληρωμές φόρων σε μια βάση χώρας προς χώρα. Η παγκόσμια φοροδιαφυγή πιθανόν να κοστίζει περισσότερα από 3 τρις δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, ενώ περί τα 32 τρις δολάρια πιθανόν να κρύβονται από ιδιώτες σε φορολογικούς παραδείσους.

http://www.reuters.com/article/2013/06/16/us-g-idUSBRE95F0JK20130616

Keywords
Τυχαία Θέματα