G7: Ύστατη προσπάθεια για να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Τραμπ

14:16 9/6/2018 - Πηγή: Antinews

Η σύνοδος κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά με ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μέχρι το τέλος, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες

συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, τη μικρή τουριστική πόλη στον μεγαλοπρεπή ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ (ανατολικός Καναδάς).

Το κύριο επίμαχο ζήτημα είναι προφανώς το εμπόριο, καθώς η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι Ευρωπαίοι εξάλλου έθαψαν γρήγορα την ιδέα, που προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, για μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ρωσίας στους κόλπους της ομάδας, από την οποία αποκλείσθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

Ενώ πριν είχε ανεβάσει στο Twitter οργισμένα μηνύματα για τις «άδικες» συμφωνίες που επιβαρύνουν το αμερικανικό εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίσθηκε χαμογελαστός για την οικογενειακή φωτογραφία και επιφύλαξε μερικές αβρότητες για τον οικοδεσπότη του, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και τον «φίλο» του γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όμως, αν πιστέψει κανείς δύο πηγές στις διαπραγματεύσεις, κατά την κύρια σύνοδο εργασίας όλοι επέμειναν στις θέσεις τους, με τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να αντιτάξουν επιχειρήματα με αριθμούς στη «μακρά λιτανεία των επικρίσεων» εκ μέρους του αμερικανού προέδρου.

Είναι δύσκολο πάντως σ' αυτές τις συνθήκες να φανταστεί κανείς μια «κοινή ανακοίνωση» όπως την θέλει η παράδοση των συναντήσεων της G7, που να απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου στην οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.

Ντ. Τραμπ:«Οι μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές σε βάρος των ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχιστούν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, ως μία “ αποστολή ειρήνης”

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι στην διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν ν’ αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενώ δεν τις κατηγόρησε για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία “ αποστολή ειρήνης.”

«Πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ εκτιμά την δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα κάνει κάτι θετικό για τον λαό του, τονίζοντας ότι μπορεί να κάνει “ μεγάλη” την Βόρεια Κορέα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο για μια φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα