Frontex: Από τον Οκτώβριο ήμασταν έτοιμοι αλλά οι Έλληνες καθυστερούσαν

«Από τον Οκτώβριο είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν οριστεί ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων», δηλώνει κατηγορηματικά στην Καθημερινή της Κυριακής ο γενικός διευθυντής του FRONTEX,

του ευρωπαϊκού οργάνου που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ο γενικός διευθυντής Fabrice Leggeri σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα τελικά διατέθηκαν 19 Έλληνες και λείπουν ακόμη 12.

Όπως τονίζει ο επιπλέον, το υπό κατάρτιση σχέδιο του ευρωπαϊκού οργανισμού εστιάζει κυρίως στην καταγραφή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Για την ώρα, 448 στελέχη του Frontex αναμένεται να σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά το ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα, ο κ. Leggeri δηλώνει ότι τουλάχιστον 50 στελέχη του Frontex θα μεταβούν στην Ειδομένη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Κοτζιάς: Ζητήσαμε έγκαιρα βοήθεια αλλά η Frontex μας έστειλε τους μισούς

Αποφάσεις τρίτων πληρώνει η χώρα μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανέφερε πως διαστρευλώθηκαν παλαιότερες δηλώσεις του για τους τζιχαντιστές.

Ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», τόνισε ότι το πρόβλημα που αφορά στους πρόσφυγες ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου του 2016, πρέπει να το εντοπίσουν περισσότερο στα νησιά όπου γίνεται η μετάβαση των προσφύγων, και να γίνει και μια ειδική καμπάνια. «Νομίζω ότι η αρμόδια υπουργός η Έλενα Κουντουρά λαμβάνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε λέγοντας ότι η χώρα μας πληρώνει αποφάσεις τρίτων.

«Εμείς ούτε πόλεμο θέλαμε να κάνουμε σε Συρία, Ιράκ, ούτε θέλαμε να επέμβουμε. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία. Θυμίζω ότι οι εταίροι μας θα έπαιρναν 150.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και τελικά πήρε 30.000 το Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς. «Υπολογίζω 1,8 - 2 δισ. τα έξοδα που έχουμε κάνει άμεσα ή έμμεσα όλο το χρόνο για μεταφορές, διαμονή, διατροφή προσφύγων», πρόσθεσε σχετικά.

Αναφερθείς στο κύμα προσφύγων απο το Μαρόκο, σημείωσε ότι υπάρχουν και πάρα πολλά εγκληματικά στοιχεία μεταξύ των μεταναστών που έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Τόνισε ότι αυτοί πετούν οικονομικά έως την Κωνσταντινούπολη και δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της πόλης.

«Η Frontex έχει ένα νομικό ζήτημα, το οποίο έχουμε θέσει στην ίδια την Επιτροπή, ότι το καταστατικό της προβλέπει να εμποδίζει την είσοδο σε μια χώρα, όχι την έξοδο» είπε, ωστόσο σημείωσε ότι αντί να δουλεύει όλη την ημέρα έκλεινε στις 14:00 και δεν δούλευε τα Σαββατοκύριακα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι Τουρκία, Ελλάδα και Γερμανία έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάνω στο προσφυγικό, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, καλώντας στη Χίο Μέρκελ και Ερντογάν, και μάλιστα μετά σχεδιάζουμε να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη ώστε να δούμε και τις δύο πλευρές. Η πρόσκληση θα είναι δική μας. Δεν έχει κλείσει η ημερομηνία. Πιθανολογώ η τριμερής να είναι στις αρχές Φεβρουαρίου», έκανε γνωστό, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η απευθείας συζήτηση με την Τουρκία και όχι με τη μεσολάβηση τρίτων.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα αλλά τα πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες. «Αν δεν υπήρχε η συμφωνία του 2010 δεν θα είχαμε τα σημερινά προβλήματα. Δεν έχω ένδειξη προσωπικά ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει θέμα διαρροών. Αυτό που πιστεύω είναι πως είναι καλό να υπάρχουν κινητοποιήσεις, γιατί μια κοινωνία δεν πρέπει να είναι βουβή. Πολλές πτυχές της συμφωνίας είναι κατ' ανάγκην και όχι κατ' επιλογή», τόνισε.

Σε ότι αφορά ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αν κάποιο κόμμα θέλει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία είναι καλοδεχούμενο. «Κάποια άλλη πολιτική που θέλει να τροποποιήσει την πολιτική μας δεν το θέλουμε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι λείπει η πολιτική κουλτούρα του διαλόγου στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για γερμανοτσολιάδες, όμως η Ελλάδα ήταν και είναι με έναν τρόπο αποικία χρέους. «Υπάρχει εξωτερικός έλεγχος που συνδυάζεται με τον τρόπο που αναπτύσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπάρχουν πολιτικοί που στο μυαλό τους προτάσσουν το τι λέει κάποια ξένη δύναμη, παρά το τι ανάγκη έχει η χώρα», υπογράμμισε.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα