Focus: «Η Μέρκελ οδεύει με το Σαμαρά προς την επιμήκυνση»

Γράψαμε προηγουμένως για τις πρώτες αντιδράσεις – θετικές κατά κύριο λόγο – στα γερμανικά ΜΜΕ. Συνεχίζουμε εδώ με άλλα δημοσιεύματα και στον γερμανικό και στον ευρωπαϊκό Τύπο

Focus online

Στο Focus online με τίτλο «Η Μέρκελ οδεύει με το Σαμαρά

προς την επιμήκυνση» επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου οι δύο ηγέτες συνεννοήθηκαν – προφανώς – περίφημα. Η Καγκελάριος τού ζήτησε μάλιστα να υπάρξει και συνέχεια στη συνάντηση. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η Καγκελάριος θεώρησε τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τόσο ευχάριστη που αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου τού πρότεινε – εκτός επίσημου προγράμματος – να συνεχίσουν τη συζήτηση.

De Morgen (Βέλγιο)

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει την επιμήκυνση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που διεκδικεί, καθώς αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι τυχόν έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζει ο γνωστός πολιτικός συντάκτης Bernard Bulcke σε ένα ενδιαφέρον άρθρο γνώμης του που φιλοξενεί η σημερινή De Morgen υπό τον τίτλο «Η επίδραση του νοτίου Τιρόλο στην Μέρκελ». Δεν είναι τυχαίο, προσθέτει ο συντάκτης, ότι το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν ατονήσει, ακόμα και στην Φινλανδία, ενώ ούτε οι αγορές δείχνουν πλέον να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η μεγάλη δημοσιότητα που συνοδεύει το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, καθώς και το όλο τελετουργικό της υποδοχής του στο Βερολίνο σήμερα και το Παρίσι αύριο, συνιστούν μια ισχυρή ένδειξη ότι το ελληνικό αίτημα θα έχει τελικά αίσια έκβαση. Προς τι λοιπόν αυτή η αναβλητικότητα και κρυψίνοια από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών; Όλα αυτά γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, απαντά ο συντάκτης. Πώς αλλιώς – διερωτάται – θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις π.χ της Ολλανδίας, μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της Γερμανίας, να πουλήσουν την ευνοϊκή για την Ελλάδα αυτή εξέλιξη σε ένα δύσπιστο εκλογικό ακροατήριο; Απλούστατα παραπέμποντας στο περιεχόμενο της έκθεσης της τρόικα, παρατηρεί.
Δεν πρέπει επίσης κανείς να ξεχνά – συνεχίζει ο συντάκτης – ότι και η Ελλάδα θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες να εξειδικεύσει τα μέτρα περικοπών ύψους 11,5 δις ευρώ, όπως και να καταρτίσει τον προϋπολογισμό της για το 2012. Ως εκ τούτου, προσθέτει, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί κάποιον άσο στο μανίκι της, που θα έχει την μορφή της επιμήκυνσης, για να αντισταθμίσει επικοινωνιακά τα επώδυνα μέτρα. Και για τον λόγο αυτό λοιπόν, εκτιμά ο συντάκτης, η χορήγηση της επιμήκυνσης αποτελεί μονόδρομο για τους ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τον Οκτώβριο,. Την ίδια χρονική περίοδο, καταλήγει ο συντάκτης, θα έχουν λάβει την οριστική τους μορφή τα σχέδια του Van Rompuy και της Ευρωπαϊκής

Keywords
Τυχαία Θέματα