Eurogroup: Το Ecofin θα αποφασίσει για Ισπανία - Πορτογαλία

Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ. «Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

Εξάλλου, σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα «σοφό αποτέλεσμα» με συνοπτικές διαδικασίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στήριξη από Τσακαλώτο

Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μ. Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμενόταν να κυριαρχήσουν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε με την οδηγία από τον Αλέξη Τσίπρα για σκληρή γραμμή σθεναρής υποστήριξης των δύο χωρών. Ίδια είναι και η "γραμμή" προς την Ιταλία, αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα