Eurogroup: Σκληρό μπρα ντε φερ για τα μέτρα των 9 δισ.

Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα που θα επιβεβαιώνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα αναγνωρίζει την ίδια στιγμή την ανάγκη οριστικής διευθέτησης της αξιολόγησης ακόμα και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, σε ένα έκτακτο Συμβούλιο, προσδοκά το Μαξίμου από τo Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα επί ολλανδικού εδάφους.

Το αξιοσημείωτο όμως της υπόθεσης, είναι πως ενώ στο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως «σχεδόν κλείσαμε», οι δανειστές δεν δείχνουν τόσο ικανοποιημένοι.

Με αύρα… Eurostat ο Ε.Τσακαλώτος

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει στο Άμστερνταμ με τον «αέρα» που του δίνουν τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο Μνημόνιο έχουν πέσει έξω κατά 2 δισ. ευρώ. Αν και είναι «προσωρινά στοιχεία» (μπορεί να αλλάξουν επί τα χείρρω τον Οκτώβριο) δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%-0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ.) ενώ το ΔΝΤ μιλούσε για έλλειμμα 0,6%.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μετά από την παραδοχή ανώτατου κυβερνητικού στελέχους μετά τις αλεπάλληλες συναντήσεις Τσακαλώτου-Σταθάκη-Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup, είναι μία επίσημη προαναγγελία πως θα υπάρξει… και επόμενο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα!

Τι γίνεται με τα προληπτικά μέτρα στήριξης

Κομβικής σημασίας είναι όπως όλα δείχνουν, τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα στήριξης 3,6 δισ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουασινγκτον (εκτός των 5,4 δισ. από φόρους και συντάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση). Ωστόσο, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως στις συναντησεις στην Αθήνα «δεν έγινε καμία συζήτηση» και «δεν δεχτήκαμε» τέτοια μέτρα, ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει πως δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.

Επί της ουσίας, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει καν. Και ενώ και οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σόιμπλε επιβεβαιώνουν την ύπαρξη «πρότασης» για συμπληρωματικά μέτρα (που έγινε γνωστή από τη διαρροή στην Wall Street Journal το Σαββατοκύριακο, όταν ήταν στην Ουάσιγκτον ο κ. Τσακαλώτος) στελέχη μέσα από τη διαπραγμάτευση, λένε πως οι απεσταλμένοι των δανειστών στην Αθήνα δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν καν τέτοιο θέμα, χωρίς να πάρει πρώτα απόφαση το Eurogroup.

Αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα ή στο επόμενο Eurogroup. Αλλά και αν δεν περάσει η πρόταση από το Eurogroup, έλεγαν άλλες πηγές, θα το απαιτήσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Τσίπρας: Όχι άλλα μέτρα

Το τόνισε αυτό εμφατικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews, επισείοντας και πάλι τόσο τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης, όσο και το απειλητικό ενδεχόμενο να εκπέμψει η Ευρώπη το λάθος μήνυμα, σε μια στιγμή που η ελληνική Οικονομία, όπως επιβεβαιώνει η Eurostat δείχνει, όπως τόνισε εμφανή σημάδια δημοσιονομικής ανάκαμψης.

Η Αθήνα ζητά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με βάση τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ του περασμένου Ιουλίου και εν συνεχεία να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το αίτημα αυτό μετέφερε ο Α. Τσίπρας σε έναν νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ σε μια πολιτικού χαρακτήρα προσπάθεια να μετακινηθούν τα εμπόδια στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και να αρθούν οι επιφυλάξεις των δανειστών.

Είναι πρόδηλο ότι στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική πλευρά, όπως αναγνωρίζουν στις Βρυξέλλες είναι εκείνη που οφείλει να κάνει τα περισσότερα βήματα και φαίνεται πως στην πράξη το κάνει, αφού όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ «οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επιπρόσθετα μέτρα θα επανέφεραν την κουβέντα για το χρέος

Κυβερνητικές πηγές λένε όμως με νόημα και ότι, αν ζητήσει πρόσθετα μέτρα το ΔΝΤ, τότε θα θέσει αυτομάτως και απαίτηση για ελάφρυνση του ελληνική χρέους. Έτσι το «μπαλάκι» θα επιστρέψει στα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, λένε στην κυβέρνηση, που καλοβλέπουν όμως την προοπτική να τεθεί -έστω και με ρήτρα για πρόσθετα μέτρα- επισήμως σαν θέμα η διευθέτηση του χρέους.

Σφίγγει ο κλοιός

Το μόνο σίγουρο ωστόσο, είναι πως όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:

– Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

– Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.

– Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα