Eurogroup: Σε ύφεση-σοκ 12,2% η Ευρώπη το β' τρίμηνο - Εξοικονόμηση 800 εκατ. μέσω ESM για την Ελλάδα

Στην παραδοχή πως η οικονομία της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο θα "βυθιστεί” σε ύφεση 12,2% προέβη μετά τη σύνοδο του Eurogroup, ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζετιλόνι, έναντι 3,8% μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Εκτιμήθηκε επίσης πως τον Ιούλιο θα είναι πλήρως λειτουργικό το σχέδιο SURE λόγω μίας σειράς κινήσεων που πρέπει να γίνουν μετά την σημερινή πολιτική συμφωνία και περιλαμβάνουν την χορήγηση εγγυήσεων από όλα τα κράτη-μέλη, την έγκριση κοινοβουλίων και τον δανεισμό της Κομισιόν από τις αγορές.

Πάντως, από σήμερα

είναι ήδη σε λειτουργία τα δάνεια του ESM. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ μπορεί να λάβει 3,7 δισ. ευρώ και αν επιλέξει να το πράξει θα εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ σε εύρος 10ετίας λόγω χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Σεντένο: Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σήμερα

Σήμερα σημειώσαμε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την "απάντηση” της Ευρώπη στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε αναφορά στην πορεία εξέλιξης των τριών πυλώνων στήριξης της ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι ήδη σε λειτουργία η γραμμή στήριξης μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα SURE που αποσκοπεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε, θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης του προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα. Τόνισε ότι όλα τα μέτρα είναι "έκτακτα”.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι θα είναι προσωρινό και ότι θα πρέπει να δείχνει την αλληλεγγύη της ΕΕ, γι’ αυτό πρέπει να είναι στοχευμένο, προσθέτοντας ότι αναμένεται η πρόταση της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα.

"Η συζήτηση ως προς αυτό ήταν διερευνητική συζήτηση, εν αναμονή της πρότασης της Κομισιόν", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "σημαντικός στόχος, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι να κάνει την ανάκαμψη δίκαιη και ισόμετρη ανά την Ευρώπη", λόγω των διαφορετικών εθνικών δυνατοτήτων κάθε χώρας να απαντήσει με δικούς της πόρους στην κρίση.

Τζεντιλόνι: Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι φιλόδοξη

Η ΕΕ έδειξε σήμερα ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα SURE για την προστασία των εργαζομένων, τόνισε ότι προβλέπει ποσό 100 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε τη σημασία λήψης των έκτακτων μέτρων καθώς η πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση πολλών χωρών της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της στα τέλη Μαΐου.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι βούληση της Κομισιόν είναι η πρότασή της για το μέγεθος και τη διάρθρωσή του να είναι τόσο φιλόδοξη όσο απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχει στόχο τη διάθεση κεφαλαίου σε κρίσιμους τομείς και έχει στόχο να κινητοποιήσει και επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένα μέλος της Ευρώπης δεν θα μείνει μόνο του και αβοήθητο.

"Η ύφεση είναι ήδη βαθιά, το β’ τρίμηνο του 2020 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, άρα η απάντησή μας θα πρέπει να έχει μια έκταση που δεν θα έχει προηγούμενο", ανέφερε ο Ιταλός επίτροπος.

"Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πανδημία δεν ακυρώνει αυτή την ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέσουμε τέτοιους όρους για τη χρήση των εργαλείων για την ανάκαμψη στις διάφορες χώρες της Ένωσης", ξεκαθάρισε, εξάλλου.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 3,7 δισ. από τον ESM και να εξοικονομήσει 800 εκατ. σε εύρος 10ετίας

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι μόνος όρος για τη λήψη των δανείων από τον ESM θα είναι η χρήση τους, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού.

"Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να παράσχουν γρήγορα χρηματοδότηση, ειδικά σε αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης", υπογράμμισε.

"Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ασύμμετρες δυνατότητες απάντησης σε εθνικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει η ενιαία αγορά και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ένωσης και της Ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Στη δεύτερη φάση, της ανάκαμψης, που διαρκέσει περισσότερο, πιθανότατα δύο ή τρία χρόνια, θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω τι πόροι μπορούν να διατεθούν, πέραν εκείνων που θα παρέχονται από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση που αποφασίζε να κάνει χρήση της προληπτικής αυτής πιστωτικής γραμμής, που για τη χώρα μας φτάνει έως και τα 3,7 δισ. Ευρώ, δηλ. το 2% του ΑΕΠ, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα - και με βάση τα σημερινά επιτόκια του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου - η Αθήνα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Σταϊκούρας: Να υλοποιηθούν άμεσα οι πολιτικές της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών

Να υλοποιηθούν άμεσα οι πολιτικές της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών ζήτησε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ κατά τη σημερινή σύνοδο του Eurogroup. Επίσης τόνισε την ανάγκη τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών του EΜΣ και του Eurogroup αναφέρει αναλυτικά ότι "το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Ήδη σήμερα, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών, υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συζητήσαμε επίσης την άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος "SURE”, μετά τη θετική σημερινή απόφαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Επιπλέον, συζητήσαμε τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της χώρας μας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία.

Τέλος, έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επαναλάβαμε, ως χώρα, την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Επιδιώκουμε όλες αυτές οι πολιτικές να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να επιστρέψουμε, σύντομα, σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Με την Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και υπευθυνότητα, να επιτυγχάνει ισχυρή ανάπτυξη από το 2021".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα