Eurogroup: ναι στο πρόγραμμα στήριξης

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2012 -2015. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, η

τελική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης μετατίθεται για την Τετάρτη, στην συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η συμμετοχή στο PSI ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικας, η επιτυχής έκβαση του PSI θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την έναρξη του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. «Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί «νέα αρχή για την Ελλάδα» και τόνισε πως η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του αλλά και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν, για τυπικούς λόγους, την απόφαση του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την εισήγηση της Προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ.

Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης/μεταρρυθμίσεων μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο «μονοπάτι», εκτιμούν ΕΕ/ΔΝΤ, προειδοποιούν ωστόσο ότι η πορεία αυτή μπορεί να απειληθεί από την πολύ αργή ανάπτυξη, το μικρότερο του απαιτούμενου πρωτογενές πλεόνασμα, τις αποκρατικοποιήσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση των ΕΕ/ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το βασικό σενάριο «βλέπει» μείωση του ελληνικού χρέους στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και περαιτέρω μείωσή του κάτω από το 90% το 2030. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι διατάρραξης αυτής της πτωτικής τάσης του χρέους και, υπό το λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 145% το 2020.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι προοπτικές η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος είναι αβέβαιες. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα βοηθήσει την μείωση του χρέους, αρχικά, ωστόσο το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 164% του ΑΕΠ το 2013, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της μη ολοκλήρωσης της δημοσιονομι

Keywords
Τυχαία Θέματα