Euro 2016: Η Γαλλία απέλασε τον ακροδεξιό αρχηγό των ρώσων οπαδών

Ο ακροδεξιός ηγέτης των Ρώσων οπαδών του ποδοσφαίρου απελάθηκε από τη Γαλλία, μετά τα βίαια επεισόδια στον αγώνα Αγγλίας-Ρωσίας, στο πλαίσιο του Euro 2016, στη Μασσαλία. Ο Αλεξάντερ Σπρίγκιν, απελάθηκε μαζί με 20 ακόμα Ρώσους οπαδούς που τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη, ενώ ταξίδευαν από τη Μασσαλία στη Λιλ για να παρακολουθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίζει τη Σλοβακία.

Οι

συλλήψεις εξόργισαν τη Μόσχα, η οποία κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί. Δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε για την "περαιτέρω υποδαύλιση αντιρωσικών συναισθημάτων". Η ένωση των οπαδών του Σπρίγκιν υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. Ο ίδιος φέρεται να έχει ακροδεξιές απόψεις, ενώ έχει φωτογραφηθεί κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό. Είναι σκληροπυρηνικός οπαδός της Ντιναμό Μόσχας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κλαμπ των οπαδών την δεκαετία του '90΄. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο LDPR, ένα εθνικιστικό κόμμα που πρόσκειται φιλικά στο Κρεμλίνο, και έγινε βοηθός ενός βουλευτή του, του Ιγκό Λεμπέντεφ.

Η φωτογραφία στην οποία χαιρετά ναζιστικά είναι από μια συναυλία των Korrozia Metalla, ενός heavy metal συγκροτήματος με ακραίες απόψεις. Ο Σπρίγκιν εμπλέκεται άμεσα στην διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 που θα διοργανωθεί στη χώρα και έχει λάβει μέρος σε πολλές συσκέψεις με τον Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος μάλιστα τον αποκαλεί "Σάσα", κάτι που δείχνει την οικειότητα μεταξύ τους. Έχει δηλώσει πάντως ότι είναι "100% αντιφασίστας" και ότι "δεν έχω τίποτα με τους Εβραίους".

Μια δήλωση της ένωσης αναφέρει ότι ο ίδιος και οι άλλοι 19 οπαδοί είχαν μεταφερθεί σε κέντρο απέλασης από το οποίο θα απελαθούν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. Ανέφερε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν λάβει τα μέτρα για "λόγους ασφαλείας". Οι οπαδοί της Ρωσίας και της Αγγλίας συγκρούστηκαν πριν και μετά από τον αγώνα του περασμένου Σαββάτου. Η γαλλική αστυνομία κατηγόρησε τους 150 "καλά εκπαιδευμένους" ρώσους χούλιγκανς για τη βία. Στη συνέχεια, επιβλήθηκε πρόστιμο στη Ρωσία και απειλήθηκε με αποκλεισμό, που σημαίνει ότι η ομάδα θα εκδιωχθεί από το Euro εάν οι οπαδοί της συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα.

Πέντε οπαδοί της Αγγλίας φυλακίστηκαν για τη ρίψη μπουκαλιών σε αστυνομικούς και ένας ακόμα φυλακίστηκε για βίαιες πράξεις. Την Τετάρτη τουλάχιστον 36 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Λιλ και 16 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από ταραχές με άγγλους υποστηρικτές. Συνολικά, η γαλλική αστυνομία έχει κάνει περισσότερες από 300 συλλήψεις από την έναρξη των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα