Eγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκρίθηκε πριν από λίγο, από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά

και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση.

Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή της διότι είναι πολύ επικίνδυνη και μετατρέπει τη χώρα σε «πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους».

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, ζητώντας η Ελλάδα να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό.

Δένδιας: Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ειρήνη

«H Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Η κυβέρνηση επεδίωξε τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και η καθυστέρηση κύρωσής της δεν το υπηρετεί».

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μίας συμφωνίας, η οποία αφορά, για παράδειγμα, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να το καθυστερήσει αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία «σε πολλά σημεία εφαρμόζεται ήδη».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, κυρώνοντας το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, αναφέρθηκε στις «δεκάδες θετικές δηλώσεις στήριξης» από τις ΗΠΑ, το διάστημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη. Σε αυτό το κλίμα, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, μόλις σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έλαβαν ακόμη μία επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα.

Για το ιστορικό της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας». «Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις, από την δική μας πλευρά, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό γενικό το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε: «Όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, θα αποφεύγω προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει, με κανένα τρόπο. Η εθνική εμπειρία έχει δείξει πως όποτε αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν, κατέληξε σε εθνική ζημία και δυστυχώς η διχόνοια οδήγησε, ορισμένες φορές, και σε εθνικό όλεθρο. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου. Δεν μου επιτρέπει ο πρωθυπουργός. Νομίζω, δε, ότι αυτός πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας συζήτησης επί των συγκεκριμένων θεμάτων».

«Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας. Όπως και οι τριμερείς μας σχέσεις, και οι διμερείς μας σχέσεις, δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Είναι υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε, επίσης, ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μία από τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της συζήτησης που σήμερα κάνουμε, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό, για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω θερμά, να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που εσείς θα αντιμετωπίσετε αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, δεν είναι οι πιο ομαλοί. Αυτό το οποίο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αρραγής της ενότητα, η δυνατότητα του πολιτικού της συστήματος να προσλαμβάνει, με καθαρό τρόπο, μετά τη 10χρονη οικονομική κρίση, την υπαρκτή απειλή για τη χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Να μην επιδειχθεί σπουδή στην κύρωση της συμφωνίας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για την Ολομέλεια επιφυλάσσεται σχετικά με την τελική στάση του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

«Όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα, αυτό δεν πρέπει να αποτυπώνει ούτε κατ' υπόνοια ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι ζήτημα αφηρημένο και οι όροι καθορίζονται με βάση της εξελίξεις», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση διευκολύνσεων πρέπει να θέτει κάποιους στόχους. «Στην περίπτωσή μας, ήταν στόχος η ειρήνη. Η δική μας κυβέρνηση προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τρόπο ώστε να παραμείνει ο κανόνας της ετήσιας επανεξέτασης και επαναβεβαίωσης. Ακριβώς επειδή στην περιοχή μας υπάρχει ρευστότητα, και πολλά πράγματα επανακαθορίζονται, δείχνει πόσο εύστοχη ήταν η βούληση της δικής μας κυβέρνησης για ετήσια επανεξέταση. Επίσης, κατοχυρώθηκε η διοίκηση να είναι στα χέρια των ελληνικών στρατιωτικών αρχών», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα, δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ήταν λάθος. Η σπουδή που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας, από χώρα λύσης να γίνει χώρα-μέρος του προβλήματος. Να ακυρωθεί κάθε σκέψη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και για τη στάση του κόμματός του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας επισήμανε: «Επιφυλασσόμαστε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

Υπέρ της συμφωνίας το Κίνημα Αλλαγής, παρότι εκτιμά ότι αυτή δίνει «γη και ύδωρ»

Υπέρ της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Δώσαμε γη και ύδωρ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο "εύγε". Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, θα ψηφίσει τη συμφωνία παρά τα όποια προβλήματά της. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σοβαρό κράτος οφείλει να διατηρεί την αξιοπιστία του, τώρα όπου οι αναταράξεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες και μεταβαλλόμενες», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης και προσέθεσε: «Ερχόμαστε να ψηφίσουμε μια αμυντική συνεργασία η οποία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράφηκε από τη σημερινή, μετά βαΐων και κλάδων. Η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, με τη συμφωνία του 1990, είχε παραλάβει δωρεάν, από τις ΗΠΑ, 84 μαχητικά αεροσκάφη, 4 αντιτορπιλικά, 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. «Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο και ενώ ο ελληνικός στόλος έχει ανάγκη από πλοία με ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, τα οποία θα διόρθωναν τη σημερινή ανισορροπία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», παρατήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που επέμεινε ότι η συμφωνία δίνει «γη και ύδωρ».

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό συμφωνία

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό και απαιτούμε να αποσυρθεί», ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Γιώργος Μαρίνος, για τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ σχετικά με την επέκταση των στρατιωτικών βασεων, που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε τη βρώμικη δουλειά, ανοίγοντας τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε τη βάση της Σούδας και παραχώρησε βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη». Και η κυβέρνηση της ΝΔ «κάνει βήμα παραπέρα, κατοχυρώνοντας τις βάσεις με νόμο και παραχωρώντας όσες βάσεις θέλουν οι ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε για να τονίσει ότι «κάνουν την Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο και στοχοποιείται ο λαός».

Ακόμη, ο κ. Μαρίνος μίλησε για την ένταξη ελληνικής φρεγάτας στη δύναμη υποστήριξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» και για την προετοιμασία αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και τα Στενά του Ορμούζ, όπως επίσης πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία.

«Τα δίνετε όλα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές» επισήμανε και συμπλήρωσε πως ο λαός δεν ξεχνάει τις εγκληματικές ευθύνες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τη δικτατορία στην Ελλάδα, το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή και κατοχή.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η στρατηγική του "καλού παιδιού" των Αμερικανών και της ΕΕ στο όνομα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικοτητας έχει χρεωκοπήσει».

«Η Τουρκία ειναι ΝΑΤΟϊκή δύναμη και η αστική της τάξη σε ανταγωνισμό με την ελληνική διεκδικεί τα συμφέροντά της, προβάλλει ισχύ, κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Ως ΝΑΤΟϊκή δύναμη και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, με την οποία έχει οικονομικές-στρατιωτικές σχέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλεί στην περιοχή αξιοποιώντας και την άθλια συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό», ανέφερε.

«Με αυτές τις πλάτες γκριζάρει το Αιγαίο, υποστηρίζει το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", οργώνει με γεωτρήσεις την Κυπριακή ΑΟΖ και αυτές τις μέρες το Οικόπεδο 8 και υπέγραψε τη συμφωνία με τον δοτό Πρόεδρο της Λιβύης Σάρατζ που είναι προϊόν του ΝΑΤΟϊκού πολέμου που διέλυσε τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Μαρίνος.

Τέλος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν για να συνδιαχειριστούν το Αιγαίο» και για αυτό η κυβέρνηση «επανέφερε τη θέση για προσφυγή στη Χάγη» και την κάλεσε να πει δημόσια τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό με την Τουρκία.

«Ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα», χαρακτήρισε τα οφέλη από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ η Ελληνική Λύση

«Ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα», χαρακτήρισε τα οφέλη από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ η Ελληνική Λύση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για άνευ όρων παράδοση και δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση της στην Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσε να ήταν ένα από τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, όπου όμως τελικά η Ελλάδα πήρε σχεδόν το τίποτα.

«Δώσαμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε. Και γη και ύδωρ. Στις βάσεις ειδικά το τερματίσαμε. Καλά κάναμε. Αλλά έπρεπε να έχουμε πάρει και κάτι. Για παράδειγμα, μια ανοιχτή τοποθέτηση στήριξης των ΗΠΑ στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντί γι' αυτό, ο κ. Τραμπ μάς τίμησε σε live μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν είναι φίλος του και μάλιστα καλός του φίλος», σημείωσε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και απευθύνθηκε στον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. «Για ποιο λόγο, κύριε υπουργέ, να λέμε ότι είμαστε δεδομένοι; Για ποιο λόγο να επιμένουμε σήμερα, με τις εξελίξεις που υπάρχουν, σε μονοπολικές σχέσεις;», είπε ο κ. Χήτας και τόνισε ότι η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να λειτουργεί και να διατηρεί στρατιωτικές και βοηθητικές λειτουργίες, εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο βουλευτής έκανε λόγο για καταχρηστικούς όρους της συμφωνίας, που στην ουσία την καθιστούν και επικίνδυνη κατά την εφαρμογή της. «Κάθε στρατιωτική βάση θα μοιράζεται μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων και θα έχει διπλή διοίκηση. Θα έχουμε διπλή διοίκηση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η σημαία των ΗΠΑ δύναται να αναρτάται και να κυματίζει μαζί με την ελληνική σημαία στο ίδιο ύψος. Κοινώς κάνουμε τα στρατόπεδά μας μεγαλύτερο στόχο, απ' ό,τι είναι ήδη», επισήμανε και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν υπάρξουν αντίποινα από τρομοκράτες και τζιχαντιστές, για όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή.

«Είναι ανάγκη να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την άνευ όρων πρόσδεσή της στη μιλιταριστική πλευρά των ΗΠΑ», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25

Κατά της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ τάχθηκε το ΜέΡΑ25, που ζήτησε αποσύνδεση από τον μιλιταρισμό.

«Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία αναφέρθηκε και «στην πρόσφατη, κατάφωρα αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, δολοφονία κρατικού αξιωματούχου, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ χώρας, με την οποία οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο».

Η κ. Σακοράφα μίλησε και για την όξυνση των εντάσεων που επέφεραν οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως το ΜέΡΑ25 έχει θεμελιώδη θέση υπέρ της ειρήνης και εναντίον του μιλιταρισμού και σαφώς προτείνει την καταψήφιση αυτής της συμφωνίας, Τέλος, επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την άνευ όρων πρόσδεσή της στη μιλιταριστική πλευρά των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, συριζα, ρητά, ελλαδα, λύση, ΚΚΕ, νατο, βουλη, αλεξανδρουπολη, συμμετοχή, αιγαιο, βασεις, λαρισα, λιβυη, κυπρος, προβάλλει, ισχύ, αοζ, live, οηε, αποσυρση, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Ημέρα του παιδιού, βουλευτες, οικονομικη κριση, ρητά, χωρες, το θεμα, βημα, γη και υδωρ, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, θεμα, οηε, πλαισιο, σημερινη, υψος, απε, γινει, γινονται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δειχνει, διχονοια, δογμα, δριτσας, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, επρεπε, ερντογαν, ερωτηματικο, ευημερια, ευθυνη, ζημια, ιδιο, η δικη, υπηρεσια, θοδωρης, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κλιμα, λαθος, λύση, λογο, νατο, νικο, προβάλλει, οβαλ, ονομα, ουσια, πλοια, προβληματα, σακοραφα, σαουδικη αραβια, συζητηση, συμμετοχή, σοφια, τι ειναι, τουρκια, υδωρ, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, κωνσταντινος, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, εισβολη, σημαια, ταξιδι, ουασινγκτον, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα