EKT: H άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί και την οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε με έκθεση της ότι η άνοδος των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα μπορούσε να επιβραδύνει την υλοποίηση των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, πιέζοντας τις αγορές στις ευάλωτες χώρες.

Τα σχόλια στην έκθεση της ΕΚΤ για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, έρχονται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα κύμα λαϊκιστικών εξεγέρσεων που απειλούν να υπονομεύσουν ένα μεγάλο

μέρος της καθιερωμένης πολιτικής τάξης στην ήπειρο μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην έκθεση, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι, "καθώς και η αυξανόμενη υποστήριξη στα λαϊκιστικά πολιτικά κόμματα τα οποία φαίνεται να προσανατολίζονται λιγότερο προς τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση των πολύ απαραίτητων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν νέες πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες".

Ένα σαφές πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη είναι το επακόλουθο μιας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης ότι οι κυβερνήσεις είχαν επιβραδύνει τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εν μέσω του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν απαραίτητες τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης στο κοινό νόμισμα της ΕΕ. "Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης φαίνεται να έχουν ελαττωθεί, εν μέσω χαμηλού πιέσεων σε κάποιες χώρες και της αύξησης του πολιτικού κινδύνου", ανέφερε η έκθεση.

"Σε γενικές γραμμές, οι προσπάθειες διαρθρωτικής μεταρρύθμισης έχουν χάσει την ορμή τους στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια", ανέφερε η έκθεση. "Ενώ οι βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα φέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική φερεγγυότητα, οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι αυξήθηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται να παρεμβαίνουν όλο και περισσότερο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων".

Οι παρατηρήσεις έρχονται μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ έχασε με πολύ μικρή διαφορά, και εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αλλά και των ισπανικών εκλογών.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα