DBRS: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα - Από 8,6% έως 10,5% η ύφεση φέτος

Σε αλλαγές στις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών διεθνώς φέτος αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια προχώρησε η DBRS, λόγω των νέων lockdowns που έχουν επιβάλλει πολλές χώρες καθώς και των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο των εμβολίων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προβλέπει πλέον βαθύτερη ύφεση σε σχέση τις εκτιμήσεις της τον Σεπτέμβριο αλλά διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη του 2021.

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές

παραμένουν δύσκολες σημειώνει η DBRS. Η πορεία του ΑΕΠ στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο αναμένεται υποτονική και μπορεί να οδηγήσει σε νέα ύφεση σε ορισμένες χώρες. Αν και οι περισσότερες χώρες έχουν βρει τρόπους για να ελέγξουν ευρέως τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, το κόστος ήταν υψηλό και η κοινωνική αποδοχή των αυστηρών μέτρων lockdown είναι περιορισμένη σε ορισμένες χώρες. Τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας και η προοπτική της διάθεσης εμβολίων είναι καθησυχαστικές εξελίξεις, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να έχουν αντίκτυπο, και μπορεί στο εγγύς μέλλον να κάνουν τις κοινωνίες λιγότερο πρόθυμες να ανεχθούν τους περιορισμούς στη δραστηριότητα.

Κατά συνέπεια ο οίκος βλέπει σημαντικό κίνδυνο ότι η εξάπλωση του ιού θα παραμείνει δύσκολο να περιοριστεί τους επόμενους μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δραστηριότητα έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι παρατεταμένης πτώσης στην παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να έχουν μειωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις εμφανείς επιτυχίες στις δοκιμές εμβολίων. Αρκετές χώρες φαίνεται να είναι σε θέση να διαθέσουν ευρέως εμβόλια στις αρχές του 2021 και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτύχουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού έως τα μέσα του έτους.

Άλλες χώρες θα μείνουν πίσω στη διάθεση εμβολίων ωστόσο, περιορίζοντας την ικανότητά τους να μειώσουν τους περιορισμούς στη δραστηριότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η DBRS αναμένει μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στη ζήτηση για υπηρεσίες -ιδιαίτερα στον κλάδο των ταξιδιών και της φιλοξενίας- να ξεκινήσει στο γ’ τρίμηνο του 2021, αλλά συνεχίζει να αναμένει ότι μια πλήρη ανάκαμψη θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 4-6 τρίμηνα. Κατά συνέπεια, βλέπει μειωμένους κινδύνους γύρω από το δυσμενές σενάριο που είχε προβλέψει πριν και προχωρά σε κάποιες μέτριες ανοδικές αναθεωρήσεις σε ορισμένες χώρες τόσο για το 2021 όσο και το 2022.

Έτσι, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η DBRS βλέπει ύφεση της τάξης του 8,6% σύμφωνα με το πιο ήπιο σενάριο και ανάπτυξη 4% το 2021. Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση τοποθετείται στο 10,5% και η ανάκαμψη του 2021 αναμένεται πολύ αργή στο 1,5%.

Σε ό,τι αφορά το 2022, το ήπιο σενάριο την τοποθετεί στο 3,5% ενώ το δυσμενές στο 4%.

Σημειώνεται πως στις προηγούμενες προβλέψεις του τον Σεπτέμβριο ο οίκος είχε εκτιμήσει πως η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 7% κατά το ήπιο σενάριο και στο 4% το 2021 και 3,5% το 2022. Στο δυσμενέστερο σενάριο, είχε εκτιμήσει πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2020, ενώ η ανάκαμψη θα είναι ισχνή, της τάξης του 1,5% το 2021 και του 4% το 2022.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο οίκος είχε επιβεβαιώσει τη βαθμίδα BB (low) όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας διατηρώντας σταθερές και τις προοπτικές (trend). Η επιβεβαίωση του σταθερού trend αποτυπώνει, όπως είχε τονίσει ο οίκος, την άποψή του ότι η χώρα εισήλθε στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έχοντας πίσω της αρκετά χρόνια ισχυρής δημοσιονομικής επίδοσης και με αρκετά υψηλά αποθέματα ρευστότητας. Το γεγονός αυτό παρέχει στη χώρα μια ορισμένη δημοσιονομική ευελιξία, ώστε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της κρίσης, είχε προσθέσει τονίζοντας επίσης πως αν και ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, ωστόσο τα κονδύλια της ΕΕ και τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί πιθανόν θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μακροπρόθεσμα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα