Crash test την Πέμπτη σε Αθήνα - Βρυξέλλες για συντάξεις και αγορές

Ολική επαναφορά στην οικονομία γίνεται - αναγκαστικά - αυτή την εβδομάδα λόγω δύο πολύ κρίσιμων ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί, εδώ και καιρό. Ο λόγος για την έλευση του Προέδρου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, αλλά και για την πρώτη - μετά την έξοδο της Ελλάδος από το μνημόνιο - σύνοδο του Euroworking Group.

Και

τα δύο ραντεβού έχουν οριστεί για την Πέμπτη. Πλέον αναμετρούνται χρονικά με τις αποφάσεις για τον ανασχηματισμό (στο EWG πρέπει να παραστεί ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης ενώ οι θεσμοί θέλουν ξεκάθαρη εικόνα για το επιτελείο με το οποίο θα διαπραγματεύονται), αλλά και με τις συσκέψεις που διενεργούνται για το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ και για το ελληνικό κυβερνητικό αίτημα αναφορικά με τις συντάξεις.

EWG για την "κάθοδο" και τις συντάξεις

Την Πέμπτη, θα λάβει χώρα η σύνοδος των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (Εuroworking Group), με στόχο να οργανωθεί η σύνοδος του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Έχει ειδική σημασία για την Ελλάδα, καθώς θα "κλειδώσουν" οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η πρώτη (μετά τα μνημόνια) αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση ξεκινά αμέσως μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχει οριστεί σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί για στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κάθοδος θα έχει στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά μεγέθη για την οριστικοποίηση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, αλλά και τη 15η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Έτσι θα ξεκινήσει η πολύμηνη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο".

Θα γίνουν όμως και εντατικές διαπραγματεύσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα μέσα στο 2018 προκειμένου να μπορέσει να λάβει τα μέτρα για το χρέος που συνδέονται με αιρεσιμότητες. Και από την πορεία των παραπάνω διαπραγματεύσεων θα καθοριστεί και η στάση των αγορών στις οποίες επιθυμεί να επιστρέψει η Ελλάδα.

Γερμανική κάθοδος στην Αθήνα

Ο Γενς Βάιντμαν, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες να έρθει στην Ελλάδα την Πέμπτη προκειμένου να μιλήσει σε δείπνο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Προ ημερών, είχε αναφέρει ότι ελπίζει "σε μια ισχυρή, ευημερούσα χώρα εταίρο, οι πολίτες της οποίας αισθάνονται ότι θα επωφεληθούν από την επικείμενη οικονομική ανάκαμψη". Επισήμανε ότι με τις συνομιλίες στην Αθήνα θα μπορέσει να μάθει περισσότερα για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία "μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τα επίπεδα απασχόλησης".

Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα των συντάξεων, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση στη βάση 3 σεναρίων: σταδιακή εφαρμογή περικοπής της "προσωπικής διαφοράς", αναστολή για ένα εξάμηνο της εφαρμογής του νόμου ή ολοκληρωτική μη εφαρμογή του.

Από την άλλη πλευρά, ο Όλαφ Σόλτς, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ερωτηθείς σχετικά επισήμανε για ότι "δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικασίες", ενώ το γαϊτανάκι των τοποθετήσεων αξιωματούχων συνεχίσθηκε το Σαββατοκύριακο και με βιβλίο του Ντάισελμπλουμ στο οποίο αποκαλύπτει τα παρασκήνια από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Eurogroup επί των ημερών το 2015.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα