Costello: Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε – αναζητείται πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή εποχή

"Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε, υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα", ανέφερε ο επικεφαλής των Θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, "Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας".


Ο ίδιος είπε ότι οι θεσμοί θα συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να καταστεί η συμφωνία εφικτή έως τις 22 Ιανουαρίου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup. Εξήγησε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό,

ώστε στη συνέχεια να υπάρχει ένα περιθώριο 3 - 4 μηνών για να συζητηθούν τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης ημέρας.

"Τώρα θέλουμε να δούμε δράση", επισήμανε "για να επιταχυνθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί". Έκανε σαφές ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα και να διενεργούνται σε τακτική βάση. Ως κάποιες από τις σημαντικότερες προτεραιότητες ανέδειξε το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και βέβαια τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, ενώ εκτίμησε ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο.

Αναζητείται το πλαίσιο για την μετά μνημονίου εποχή

Για την μετά μνημονίου εποχή είπε ότι "όροι όπως 'καθαρή έξοδος' δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις". Πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, επισημαίνοντας πως υπάρχουν απόπειρες εξόδου στις αγορές που ελπίζω να συνεχιστούν και το 2018.

Συμπλήρωσε, ωστόσο ότι πρέπει να καταλήξουμε σε "ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις. Έκανε επίσης σαφές ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή και η επόμενη αξιολόγηση των 82 προαπαιτούμενων (σ.σ. πέραν των 110 προαπαιτούμενων που τώρα καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση).

Ριζωμένα προβλήματα

Ο κ. Κοστέλο μίλησε για "πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018". Είπε πως το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα". Εξήγησε πως δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ανόδου από τον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να πάψει να είναι κάτω από το μέσο όρο, να κινηθεί ώστε να γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, ανέφερε.

Έδωσε εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την προσπάθεια που κατέβαλε με το swap, αλλά και επισήμανε τη σημασία των ανακοινώσεων του ESM για τη μεγαλύτερη απόδοση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Yπάρχει θετική τροχιά για την Ελλάδα, ανέφερε, στόχος όμως μας είναι όχι μόνο να ολοκληρωθεί το μνημόνιο, αλλά να υπάρχει και βιώσιμος ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Μίλησε για τα περιθώρια που υπάρχουν και το 2018 ώστε να ασκηθεί κοινωνική πολιτική, η οποία τώρα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την περίοδο μετά το 2018 ανέφερε ότι παρά τους πολύ ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τροφοδοτούνται και από την ανάπτυξη η οποία αναμένεται στο 2,5% το 2018. Εξήγησε ότι θα υπάρχει περιθώριο για να γίνουν προσαρμογές στο πλέγμα των εσόδων και των δαπανών. Αναφέρθηκε και σε πιθανό δημοσιονομικό περιθώριο λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεων στο μέτωπο της φορολογικής διαχείρισης.

Το βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης, είπε. Θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και εισόδου σε έναν ενάρετο κύκλο, γιατί τότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των μνημονίων.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα