CNBC: Διχασμένοι οι αναλυτές για τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα

Διιστάμενες εμφανίζονται οι απόψεις αναλυτών στους οποίους απευθύνθηκε το αμερικανικό δίκτυο CNBC σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά το τι σηματοδοτούν για τον χρόνο των εκλογών.

Το δίκτυο αναφέρεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα ζητεί νέα

ψήφο εμπιστοσύνης, μετά το "διαζύγιο" με τον Πάνο Κάμμένο, στην ψηφοφορία της Τετάρτης, κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση της κοινής κυβερνητικής πορείας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς και της πορείας της Συμφωνίας των Πρεσπών από την υπογραφή προς την κύρωση σε πΓΔΜ και Ελλάδα.

"Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που της χρειάζονται για να λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής", ανέφερε η επενδυτική τράπεζα Axia Ventures σε σημείωμά της νωρίτερα εντός της ημέρας.

Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι.

"Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Τσίπρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών", δηλώνει η Maartje Wijffelaars, οικονομική αναλύτρια της Rabobank. "Με βάση τις δηλώσεις διάφορων πρώην υπουργών και βουλευτών από τον χώρο των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση θα επιβιώσει της ψήφου της Τετάρτης. Καθώς όμως θα γίνει επί της ουσίας κυβέρνηση μειοψηφίας, με αδυναμία να νομοθετεί κατά βούληση, πιθανόν να γίνει αναγκαίο για τον Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές και να μην περιμένει τον Οκτώβριο", πρόσθεσε.

Ο Constantine Fraser, ωστόσο, αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων της TS Lombard, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών, δεδομένης της στήριξης ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

"Οι πιστωτές της Ελλάδας και η ΕΕ θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όχι μόνο τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να σχηματίζει πλειοψηφίες για άλλες νομοθετικές της πρωτοβουλίες", σημειώνει.

"Παρ' όλα αυτά, πρόωρες εκλογές θα ήταν ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές: θα ήταν σίγουρα καλύτερες από μια ξεδοντιασμένη κυβέρνηση μειοψηφίας και πιθανόν να φέρουν την φιλική προς την επιχειρηματικότητα αντιπολίτευση στην εξουσία", καταλήγει.

Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της UBS Global Wealth Management, τέλος, σημειώνει ότι για τους διεθνείς επενδυτές, το ζήτημα των εκλογών στην Ελλάδα έχει μικρή σημασία, δεδομένου ότι η θέση της χώρας στο ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν κινδυνεύουν.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα