Brexit: Διπλή ήττα Μέι στο κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υπέστη δύο αλλεπάλληλες και σοβαρές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ένδειξη της αδύναμης θέσης στην οποία έχει βρεθεί, πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία του "διαζυγίου" με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην πρώτη ψηφοφορία,

που αφορούσε το κατά πόσο η κυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση απέναντι στο κοινοβούλιο, παραβιάζοντας τους κανόνες του, οι βουλευτές την καταψήφισαν με ψήφους 311 έναντι 293. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι εμφανίζονται εξοργισμένα επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η Ντάουνινγκ Στριτ από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Υπέβαλαν έτσι από χθες ένα αίτημα ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και σήμερα έκριναν την κυβέρνηση ένοχη για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

"Η σημερινή ψηφοφορία είναι ντροπή για την κυβέρνηση. Είναι τεράστιας συνταγματικής και πολιτικής σημασίας. Ουδέποτε στο παρελθόν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε κρίνει τους υπουργούς ένοχους για περιφρόνηση", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, μετά την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο αύριο, Τετάρτη.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση της Μέι έχασε και μια δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε μια τροπολογία -την οποία κατέθεσε ένα μέλος του Συντηρητικού κόμματος- με την οποία θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει διευρυμένες εξουσίες στο κοινοβούλιο στη διαδικασία του Brexit εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες απορριφθεί από τους βουλευτές. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 299.

Με την καταψήφιση της πρότασης αυτής, η Μέι χάνει το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για να πείθει τους βουλευτές να στηρίζουν τη συμφωνία: ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ άτακτα, δηλαδή χωρίς καμία συμφωνία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα Ukip

Ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ο αντιπρόεδρος της εκστρατείας υπέρ του Brexit "Leave means Leave", ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από το κόμμα Ukip, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος.

Την εποχή που ήταν ηγέτης του Ukip, ο Φάρατζ άσκησε πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ώστε ο τελευταίος να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Στη συνέχεια, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης.

Αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του, πριν από δύο χρόνια, ο Φάρατζ ασκεί συχνά κριτική στους διαδόχους του και θεωρεί ότι έχουν αποδιοργανώσει το κίνημα.

"Φεύγω από το Ukip σήμερα. Υπάρχει τεράστιος χώρος για ένα κόμμα του Brexit στη βρετανική πολιτική, τον οποίο δεν θα καλύψει το Ukip", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει αν σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα.

Ο Φάρατζ επέκρινε επίσης την απόφαση του σημερινού ηγέτη του κόμματος, του Τζέραρντ Μπάτεν, να διορίσει σύμβουλό του έναν ακροδεξιό ακτιβιστή, τον Τόμι Ρόμπινσον.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, τον οποίο ο Κάμερον χαρακτήριζε ηγέτη μιας ομάδας "τρελών, ανόητων και ρατσιστών", είναι ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και φωτογραφήθηκε μαζί του λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα