Bloomberg: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα - ξανά

20:50 4/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και μια ακόμη κρίση έχει αρχίσει να διαγράφεται. Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να αναστείλει τις ελπίδες ανάκαμψης σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Η τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα ξεχαστεί σύντομα - αλλά τίποτα δεν γίνεται για να αποφευχθεί μια επανάληψη.

Η πιο πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι ένας από τους επίσημους πιστωτές της, υπογραμμίζει μόνο αυτή η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία. Το αδιέξοδο πρέπει να σπάσει. Για να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση

πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να επανεξετάσει την τρέχουσα θέση της και να χορηγήσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα εξακολουθεί να μειώνεται ετησίως κατά έτος. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι εκτός εργασίας. Οι καταθέτες σήκωσαν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες της χώρας το Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι το σχέδιο διάσωσης του περασμένου έτους απέτυχε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Ο χρόνος τελειώνει. Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει περίπου 2,4 δις ευρώ του κεφαλαίου και των τόκων των δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 20 Ιουλίου. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες του έθνους για το χρέος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπερέβησαν τα 10 δις ευρώ -χρήματα που δεν έχει, εκτός και εάν απελευθερωθούν περισσότερα κεφάλαια διάσωσης μέχρι τότε.

Καθώς αυτές οι πιέσεις αυξάνονται, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσπαθήσει να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Η ΕΕ αντιτίθεται. Τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν από το Wikileaks δείχνουν απελπισμένους αξιωματούχους του ΔΝΤ να αναρωτιούνται αν χρειάζεται άλλη κρίση για να αναγκαστεί η Ευρώπη να δράσει. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται πολύ πιθανό.

Η Ελλάδα κατηγορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι ενεργεί κακόπιστα και λέει ότι υποστηρίζει μια ακόμα κρίση - μια σαφώς ψευδής ερμηνεία που μαρτυρά την κακή πίστη της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια, όμως, ότι το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει εξ' αρχής. Η ΕΕ διαθέτει όλους τους πόρους που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μέρος του κόστους που θα πρέπει να φέρει είναι επαρκής ελάφρυνση του χρέους για να κάνει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας βιώσιμη και για να επιτρέψει να αρχίσει μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη.

Συνεχίζοντας να το αρνείται αυτό, η ΕΕ πράγματι ρισκάρει να προκαλέσει μια νέα ελληνική κρίση. Προσθέστε σε αυτό και την πιθανότητα ότι η Βρετανία θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση αυτό το καλοκαίρι, για να μην αναφέρουμε τη συνεχή επείγουσα κατάσταση με τους μετανάστες. Από όλα αυτά τα προβλήματα, το ελληνικό χρέος είναι το πιο εύκολο να λυθεί. Ωστόσο, η Ευρώπη το αφήνει να παρατείνεται.

Η Ελλάδα, να είστε σίγουροι, έχει ένα πολύ δύσκολο έργο, ακόμη και αν της χορηγηθεί ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών της. Θα πρέπει να σταματήσει να χρονοτριβεί για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και να επιτρέψει στις τράπεζες της να επιδιορθώσουν τους ισολογισμούς τους από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και αν οι αγοραστές είναι τα λεγόμενα ληστρικά funds. Οι πιστωτές δικαιούνται να επιμείνουν στην περαιτέρω προσπάθεια - αλλά χωρίς νέα ελάφρυνση του χρέους, η ΕΕ απαιτεί το αδύνατο.

Πολλοί μπορεί να κατηγορηθούν για την ατελείωτη ύφεση της Ελλάδας - αλλά τώρα το βάρος πέφτει κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσει την επόμενη ελληνική κρίση προτού συμβεί.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα