Bild: Η Μέρκελ έκανε το χατήρι του Ερντογάν και απέκλεισε την Ελλάδα - Επίσημο το «άδειασμα» Βερολίνου σε Αθήνα

(Ανανεωμένο) Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα το Antinews, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, απέκλεισε την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, το πιθανότερο, επειδή της το ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Εμμέσως πλην σαφέστατα αυτό συνάγεται και από το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, Bild, η οποία αναρωτιέται, αν η Καγκελάριος Μέρκελ έκανε το… χατίρι στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται να άσκησε πιέσεις (!) για τον αποκλεισμό της Αθήνας. "Ο Ερντογάν άσκησε πίεση στην Καγκελάριο", διερωτάται χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Και προσθέτει: "Υπάρχει εκνευρισμός για τους μετέχοντες στη Διάσκεψη. Και το ερώτημα είναι το εξής: Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέβαλε στην οικοδέσποινα, Καγκελάριο, τη λίστα των προσκεκλημένων;". Και υπογραμμίζει με νόημα: "Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης".

Γερμανικό "άδειασμα"

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Antinews, από την αρχή του Φθινοπώρου, η Αθήνα προέβαινε σε συνεχείς "παρακλήσεις" προς το Βερολίνο, προκειμένου η Γερμανία να δεχτεί ώστε η Ελλάδα να παρίσταται στην ονομαζόμενη "διαδικασία του Βερολίνου" για την ειρηνική διευθέτηση του λιβυκού εμφυλίου. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν έδωσε θετική απάντηση στο ελληνικό αίτημα. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προ εβδομάδων αναφέρει σε συνέντευξή του ότι ο ίδιος έκανε κρούση στη γερμανική πλευρά και ότι θα ξανακάνει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η άρνηση της Γερμανίας, δεν αποκλείεται να οφείλεται στην επιμονή που φέρεται να έδειξε η Άγκυρα για να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη Διάσκεψη. Ωστόσο, κατά ασφαλείς πληροφορίες, οι "διαρροές", σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο ήθελε την Ελλάδα στη Διάσκεψη, και μάλιστα είχε κληθεί η Αθήνα, αλλά τελικώς η Άγκυρα πέτυχε την "αποβολή" της χώρας μας, ουδόλως διασταυρώνονται. Τουναντίον, η εικόνα που υπάρχει έως τώρα είναι ότι η ίδια η Γερμανία δεν συναίνεσε στο να είναι παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη. Να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ σύντομα θα ταξιδέψει στην Τουρκία, ενώ και ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου θα παραβρεθεί και στη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Antinews, εφόσον ισχύουν όλα αυτά, είναι προφανές ότι πρόκειται για γερμανικό "άδειασμα" στην Ελλάδα. Κάτι που ουδόλως πρέπει να καταπιεί αμάσητο η Αθήνα. Πόσο μάλλον, όταν η Γερμανία αποτελεί "σύμμαχο" και "εταίρο" εντός της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Το βέτο

Σε προηγούμενο δημοσίευμά του, επίσης, το Antinews τόνιζε, με αφορμή το "άδειασμα" της Γερμανίας προς τη χώρα μας, ότι η νέα άρνηση της Γερμανίας εύλογα γεννά τα εξής ερωτήματα: Πίεσε η Αθήνα το Βερολίνο για να αποσπάσει τη θετική συγκατάθεσή του ή αρκέστηκε σε ευχολόγια; Εφόσον υπάρχει άρνηση, σκοπεύει η Αθήνα να λάβει "αντίμετρα" σε βάρος του Βερολίνου, και να μπλοκάρει, εντός της ΕΕ, προτάσεις που θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας η Γερμανία, και σκοπεύει να κατεβάσει προς έγκριση από τα κράτη - μέλη; Έχει τέτοιες προθέσεις η Αθήνα ή στο όνομα του ότι οι "Γερμανοί είναι φίλοι μας", θα καταπιεί αμάσητη και αυτή τη νέα εκδήλωση της γερμανικής αλαζονείας; Έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα;

Αργότερα, ακριβέστερα προχθές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να δηλώσει ότι θα προβάλλει βέτο εντός της ΕΕ. Προς το παρόν, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει εάν προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Βερολίνο, και τι ακριβώς απάντησε η Γερμανία. Ειδικότερα, με ποιο "σκεπτικό" αποκλείστηκε η Ελλάδα.

Επίσημο το “άδειασμα” στην Ελλάδα

Πάντως τόσο από την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτακή - Μέρκελ όσο και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, διακρίνεται το επίσημο άδειασμα του Βερολίνου στην Ελλάδα… με διπλωματικό τακτ.

Μέρκελ και Ζάιμπερτ επί τη ουσίας κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να είναι παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, καθώς το αντικείμενό της δεν θα είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Αναμένουμε εναγωνίως την… ρελάνς του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε ρόλο παρατηρητή

Τώρα, σύμφωνα με φημολογία, λέγεται ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεν αποκλείεται να λάβει μέρος η Ελλάδα ως παρατηρητής, με την παρουσία διπλωμάτη της. Δηλαδή, ενώ θα βρίσκονται εκεί οι Μακρόν, Μέρκελ, Πούτιν, Πομπέο, πιθανώς ο Κόντε, και ο Ερντογάν, η Ελλάδα θα παρακολουθεί από το "καφενείο" τη Διάσκεψη.

Βλέπε:

-Ελληνολιβυκός τραγέλαφος - Νέο αλαλούμ στο ΥΠΕΞ - "Έρωτες" Πάγιατ - ΣΥΡΙΖΑ

-Λιβύη: Απούσα η Ελλάδα - Το κενό ΗΠΑ - Ευρώπης σπεύδουν να καλύψουν Ρωσία - Τουρκία

-Επίσης (χάρτης): Λιβύη: Οι αντίπαλοι συγκρούονται με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα