Axia για ύφεση: Στο γ’ τρίμηνο πιο αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας στο ελληνικό ΑΕΠ

14:14 4/9/2020 - Πηγή: Antinews

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ β’ τριμήνου αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην ελληνική οικονομία, σημειώνει η Axia Research, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ύφεση που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Η Ελλάδα,

όπως σημειώνει, βρέθηκε σε lockdown ολόκληρο τον Απρίλιο έως τις αρχές Μαΐου, όταν και σταδιακά η οικονομία άρχισε να ανοίγει εκ νέου.

Σε αυτό το πλαίσιο η Axia επισημαίνει την απότομη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ υπογραμμίζει επίσης τη μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών, καθώς η τουριστική περίοδος που ξεκινά παραδοσιακά το β’ τρίμηνο, ουσιαστικά δεν… ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του τριμήνου, καθώς η Ελλάδα άρχισε σταδιακά να ξανανοίγει τα σύνορά της στους τουρίστες από το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Η Axia σημειώνει ότι η συρρίκνωση του 15,2% το β’ τρίμηνο ήταν ελαφρώς καλύτερη από τις προσδοκίες του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση κατά 15,7% σε ετήσια βάση (δυσμενές σενάριο).

Όπως τονίζει, η προσοχή πλέον εστιάζεται τώρα στο τρίτο τρίμηνο, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται να γίνει πιο αισθητός δεδομένου ότι τα στοιχεία αφορούν ουσιαστικά ολόκληρη την παραδοσιακά ισχυρή τουριστική περίοδο (το 70% των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες) στην Ελλάδα.

Η Axia επισημαίνει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν μια σχετικά ασθενέστερη από την αρχικά αναμενόμενη τουριστική περίοδο. Αυτό εν μέρει θα αντισταθμιστεί από τις χαμηλότερες εισαγωγές.

Παράλληλα η Axia αναμένει να ανακοινωθούν περισσότερες ενέργειες από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας την προσεχή περίοδο.

Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα βγήκε αυτήν την εβδομάδα στις αγορές αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ, και αυξάνοντας έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία διαμορφώνονταν στα 34,5 δισ. ευρώ πριν την επανέκδοση του 10ετούς.

Ένα μέρος αυτής της ρευστότητας θα χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της οικονομίας.

Επιπλέον, αργότερα μέσα στο έτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2023, και επίσης τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27 (η Ελλάδα θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια από το ταμείο συνοχής).

Όπως καταλήγει η Axia, μένει να δούμε αν η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ (στο χειρότερο σενάριο) για το 2020 θα προσαρμοστεί για μεγαλύτερη μείωση. Σημειώνει πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στο δυσμενές της σενάριο βλέπει συρρίκνωση 9,4% το 2020, ενώ η Κομισιόν 9,0% και το ΙOBE εκτιμά ήδη μια πτώση του ΑΕΠ κατά 10,5% στο δυσμενές σενάριο.

Πάντως, όπως αναφέρει η Axia, μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ χθες, ο Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε ενημερωτικό σημείωμα προς επενδυτές τόνισε πως ο στόχος της κυβέρνησης για 8% ύφεση το 2020 δεν αλλάζει. Παρά την πτώση του τουρισμού, ο κ. Πατέλης τόνισε τις σημαντικές αντιστάσεις που παρουσίασαν ορισμένοι κλάδοι, όπως η ναυτιλία, για παράδειγμα, η οποία είχε πολύ καλύτερη πορεία από ότι αναμενόταν, ότι η ιδιωτική κατανάλωση επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες και η κυβερνητική στήριξη ήταν στοχευμένη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Axia, ΑΕΠ,Axia, aep