Η Ελλάδα παίρνει 6,8 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για μεταρρυθμίσεις

21:43 8/7/2013 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο) Σχετική παγωμάρα επικράτησε στην αρχή στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν την τμηματική εκταμίευση συνολικού ποσό 6,8 δισ. ευρώ κι όχι 8,1 δισ. ευρώ όπως αρχικά προσδοκούσε η Ελλάδα. Η παγωμάρα υπήρξε

γιατί υπήρχε αυτό το κενό των 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επρόκειτο για τη δόση του τετάρτου τριμήνου η οποία αν δίνονταν θα ήταν εκτός προγράμματος και θα απαιτούσε το πράσινο φως από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Κάτι που θα γίνει σε μερικούς μήνες.

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση φαίνεται να πήγε καλά, παρά τη γκρίνια που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών για δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν τήρησε κυρίως στο θέμα του δημοσίου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν 4 δισ. εντός του Ιουλίου, τα 2,2 δισ. μέχρι 18 του μήνα, εφόσον η Ελλάδα δεσμευτεί για τις αλλαγές στο Δημόσιο και για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων.

Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε. τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο).

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Γιατί δε θα δοθούν τα 8,1 δισ. τώρα; Η Ελλάδα περίμενε την εκταμίευση της τρίτης και της τέταρτης δόσης μαζί. Κάτι που όμως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται πως δε συνέβη, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια.

Όπως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές, από τον EFSF θα έρθει μόνο η δόση του τρίτου τριμήνου (3 δισ. ευρώ) και όχι η τελευταία δόση του 2013 (2,6 δισ. ευρώ).

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα, απηύθυνε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ενέκριναν την τμηματική καταβολή της δόσης προς την χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα, θα πρέπει πριν τις 19 Ιουλίου να έχει υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να λάβει τα πρώτα 2,5 δισ. ευρώ.

«H Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά πριν τις 19 Ιουλίου…ώστε να εγκριθούν οι επόμενες εκταμιεύσεις» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη τύπου.

Η χώρα μας καλείται μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων στο δημόσιο και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού της συστήματος, μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

«Εάν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, αυτό θα είναι στα τέλη του 2014», οπότε μέχρι τότε θα υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Αλλά και η Κ. Λαγκάρντ είπε ότι δεν κινδυνεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας εφόσον τηρεί τα προαπαιτούμενα.

H ουσία είναι ότι η Ελλάδα παίρνει ένα σημαντικό ποσό χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικά τίποτε σε θέματα όπως το δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές δίνουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να προχωρήσει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα