Ξεκινώντας το Life is Strange 2

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Life is Strange, το Life is Strange 2 είναι εδώ, επεισοδικό όπως ο προκάτοχός του.

Αρχικά το Life is Strange 2 σας ρωτάει ποιο φινάλε επιλέξατε στο πρώτο Life is Strange, με τουλάχιστον μία αναφορά να γίνεται σε αυτό κατά τη διάρκεια του

πρώτου επεισοδίου. Για την ώρα η ιστορία δεν δείχνει να σχετίζεται με το προηγούμενο παιχνίδι σε προφανή βαθμό, αλλά εξελίσσεται στον ίδιο κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά στη Max ή την Chloe στο πρώτο επεισόδιο.

Δυο αδέρφια, ο Sean και ο Daniel, 16 και 9 ετών αντίστοιχα, το σκάνε από το σπίτι μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Θέλοντας να ξεφύγουν από την αστυνομία, αφήνουν το Seattle και κατευθύνονται προς το Μεξικό. Στην πορεία ανακαλύπτουν ότι ένας από τους δύο (ή και οι δύο, δεν το ξέρουμε ακόμα) κατέχει μια μυστηριώδη υπερδύναμη. Η εισαγωγή των δύο πρωταγωνιστών γίνεται αργά και σταδιακά, όμως η στιγμή που η ζωή τους αλλάζει για πάντα έρχεται με απότομο, αν όχι παράδοξο, τρόπο. Χειρίζεστε μόνο τον μεγαλύτερο αδερφό Sean, όμως τη στιγμή του μεγάλου συμβάντος όλα μαυρίζουν γύρω σας, με τον Sean να γνωρίζει περισσότερα από εσάς ως παίκτη. Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται πιο αργά από το Life is Strange, φέρνοντας περισσότερο σε εκείνη του Captain Spirit, όπου ο μικρός Chris είχε πολλά πράγματα να κοιτάξει από κοντά μέσα και έξω από το σπίτι του.

Ανέμελες στιγμές πριν αλλάξουν όλα.

Ως μεγαλύτερος αδερφός, οφείλετε να προσέχετε τον Daniel καθόλη τη διάρκεια της περιπέτειας. Όχι μόνο πεινάει, διψάει και βαριέται, αλλά βρίσκει πάντα την ευκαιρία να ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από ερωτήσεις που σας κάνει. Ευτυχώς ο Daniel δεν είναι ενοχλητικός, αλλά αντιθέτως γίνεται συχνά αρκετά χαριτωμένος και αστείος. Συνολικά, η σχέση μεταξύ των δύο αδερφών παρουσιάζεται με όμορφο και ρεαλιστικό τρόπο που θα εκτιμήσετε. Παρόλα αυτά, οι πρωταγωνιστές δεν συγκρίνονται με εκείνους του Life is Strange. Σε αντίθεση με τη Max, με την οποία μπορούσε να συσχετιστεί κανείς ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή φύλου, τα δυο αδέρφια στο Life is Strange 2 ενσαρκώνουν πολλά από τα στερεότυπα των τυπικών λευκών Αμερικανών εφήβων της εποχής μας, κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί ένα κενό μεταξύ ορισμένων κατηγοριών παικτών σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους χαρακτήρες, είναι λίγοι, μονοδιάστατοι και δεν μένουν κοντά σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι είτε “ελεύθερα πνεύματα” και ευγενικοί απέναντί σας, είτε προσβλητικοί hillbillies, βάζοντάς σας σε σκέψεις ως προς το αν αξίζει να μπλέκει η πολιτική με τα παιχνίδια. Όπως λέει κι ένας χαρακτήρας στο παιχνίδι: όλα έχουν να κάνουν με την πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, αναφορές σε Lord of the Rings, Texas Chain Saw Massacre, αλλά και... Netflix δείχνουν ότι οι σεναριογράφοι είναι καλά διαβασμένοι και ικανοί να συνδυάζουν τη φαντασία με την πραγματικότητα. Περιμένουμε πολλά στα επόμενα επεισόδια.

Ο χειρισμός τρίτου προσώπου ακολουθεί τα βήματα του Life is Strange. Περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού περπατώντας, κοιτάζοντας γύρω σας και μιλώντας με τον αδερφό σας. Ωστόσο, οι ουσιαστικές ενέργειες που προχωρούν την ιστορία, καθώς και οι άμεσοι στόχοι σας, δείχνουν να υστερούν σε αριθμό σε σχέση με το πρώτο LiS. Οι πιο απαιτητικές ενέργειες που καλείστε να κάνετε στο πρώτο επεισόδιο είναι να μαζέψετε κούτσουρα για τη φωτιά, να παίξετε κρυφτό, να ψωνίσετε φαγώσιμα και να βρείτε ένα αναψυκτικό για τον Sean. Στιγμές όπου μπορείτε απλά να καθίσετε λιγάκι και να αγναντέψετε τη θέα, να συζητήσετε ή να μείνετε μόνοw με τις σκέψεις σας εμφανίζονται συχνά στο παιχνίδι και αποτελούν ένα ευχάριστο διάλλειμα από το μόνιμο άγχος του Sean να φύγετε όσο πιο μακριά μπορείτε από το σπίτι σας. Οι επιλογές των διαλόγων επηρεάζουν την άμεση απόκριση των πρωταγωνιστών και όσων βρίσκονται γύρω σας, όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας και το φινάλε. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες επιλογές, όπου έχετε λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να επιλέξετε, διαφορετικά εξαφανίζονται. Τέλος, μπορείτε να εξατομικεύσετε το σακίδιό σας με αυτοκόλλητα και άλλα που εντοπίζετε καθοδόν.

Μόνοι στο δάσος.

Τα γραφικά είναι στην πλειοψηφία τους όμορφα και χαλαρωτικά. Περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου επεισοδίου σε εθνικό δρυμό της πολιτείας Washington, όπου η φύση είναι τόσο μαγευτική όσο και επικίνδυνη. Ρακούν, αρκούδες και άλλα άγρια ζώα μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, ενώ η πείνα ίσως σας οδηγήσει στο να φάτε ό,τι μούρα βρίσκετε στο δρόμο σας. Η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα είναι αρκετά υψηλή, με ικανοποιητικό αριθμό αντικειμένων να κοιτάξετε -όμως όχι να χρησιμοποιήσετε- γύρω σας.

Από την άλλη, τα πρόσωπα ορισμένων χαρακτήρων, κυρίως του Sean, είναι σχεδόν υπερβολικά καλά για να είναι αληθοφανή, χωρίς ίχνος από κάποιο χαρακτηριστικό ή ψεγάδι και δείχνουν σχεδόν φτιαγμένα από πηλό. Επίσης, τα μαλλιά των χαρακτήρων δείχνουν πλαστικά και μετακινούνται ελάχιστα -συνήθως καθόλου- ακόμα και όταν φυσάει, σε αντίθεση με τα κορδόνια που βρίσκονται επάνω σε μπλούζες που κινούνται φυσιολογικά με το βάδισμα. Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι πως παρόλο που το πουκάμισο του Daniel είναι φανερά λεκιασμένο με αίμα, κανείς από όσους συναντούν στον δρόμο τους δεν φαίνεται να το παρατηρεί ή να το σχολιάζει. Το ότι εσείς ως παίκτης γνωρίζετε την προέλευση του αίματος δεν είναι δικαιολογία για να περνάει απαρατήρητο από αγνώστους. Λεπτομέρειες μεν, αλλά επηρεάζουν τον δείκτη ρεαλισμού δε. Κατά τα άλλα, οι ήρωες έχουν εκπληκτική λεπτομέρεια, με μάτια που γυαλίζουν και ρεαλιστική στάση σώματος, όπως για παράδειγμα το να ανοιγοκλείνουν τις παλάμες τους ή να κοιτούν τριγύρω αν μένουν αδρανείς για πολλή ώρα.

Η κολλητή του Sean εμφανίζεται ελάχιστα στο πρώτο επεισόδιο.

Η κεντρική ιστορία εξελίσσεται μέσα από cutscenes όπου δεν συμμετέχετε καθόλου κι έτσι κάθε τόσο περνούν λεπτά όπου απλά κοιτάζετε την οθόνη. Οι σκηνές όπου τα δύο αδέρφια “δένονται” κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους είναι συμπαθητικές και ενίοτε συγκινητικές, όμως ευελπιστούμε να έχουμε περισσότερο ενεργητικό gameplay στα επόμενα επεισόδια. Από τα θετικά του τίτλου είναι η επιλογή μεγάλων υπότιτλων, με ή χωρίς φόντο. Η χαλαρωτική μουσική υπόκρουση ταιριάζει με το οπτικό σύνολο, με τους ηθοποιούς να έχουν κάνει επαγγελματική δουλειά στον τομέα του voice acting.

Το πρώτο επεισόδιο του Life is Strange 2 διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Για την ώρα το παιχνίδι δεν δείχνει να είναι η άμεση συνέχεια του Life is Strange, ούτε γίνεται αναφορά στις πρωταγωνίστριές του, όμως εξελίσσεται στον ίδιο κόσμο. Τόσο το Life is Strange όσο και το δωρεάν The Awesome Adventures of Captain Spirit ήταν πιο διαδραστικά απ' ότι το πρώτο επεισόδιο του LiS 2, όμως συμβαίνει σε επεισοδικά παιχνίδια να περιλαμβάνουν επεισόδια που είναι λιγότερο ή περισσότερο διαδραστικά από άλλα. Το συγκεκριμένο ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Εν αναμονή των επόμενων.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:DontnodΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://lifeisstrange.square-enix-games.com/en-usHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/9/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα