Ξεκινώντας το Batman: The Telltale Series

Πριν ξεκινήσω να γράφω για το Batman: The Telltale Series, ας τονίσω μερικά πράγματα, για να μην φανώ τελείως υποκριτής στις επόμενες παραγράφους. Είμα φαν του Batman και φαν της Telltale, όποτε αυτή δεν είναι και η πιο αντικειμενική άποψη. Αλλά φυσικά είμαι κακεντρεχής και χαιρέκακος, κάτι το όποιο ευτυχώς ίσως ισορροπήσει την κλίμακα λίγο. Επίσης, το κείμενο αφορά το πρώτο επεισόδιο του παιχνιδιού και το κανονικό review με

βαθμολογία κτλ θα γίνει όταν βγουν όλα τα επεισόδια.

Η ιστορία του Batman: The Telltale Series, και καθώς μιλάμε για τίτλο της Telltale αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του, διαδραματίζεται στην αρχή της καριέρας του Σκοτεινού Ιππότη, χωρίς να έχει σχέση με τα κόμικ ή τις ταινίες. Αν και, ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του Batman θυμίζει τον τελευταίο κινηματογραφικό Σκοτεινό Ιππότη στην ταινία Batman v Superman. Φυσικά, μετά από τόσες εκδοχές σε κόμικ και ταινίες, είναι δύσκολο να υπάρξουν εκπλήξεις με κάτι καινούριο χωρίς να “λυγίσει” η κοινώς αποδεκτή ιδέα που έχουμε για τον Batman. Η Telltale καταφέρνει να το κάνει αυτό με το να ανατρέπει τις προσδοκίες που έχουμε για την κατεύθυνση που πηγαίνει η ιστορία, δίνοντας λανθασμένα δολώματα σε όποιον έχει ασχοληθεί με τον Batman. Παίζοντας το Batman: The Telltale Series, κάποιος μπορεί να περιμένει πως ίσως η ιστορία αφορά το Long Halloween ή την αρχή του Joker, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι και το τέλος του επεισοδίου δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το τί πρόκειται να συμβεί στα επόμενα. Σίγουρα μας περιμένει μία καλογραμμένη ιστορία την οποία δεν θα μπορούμε, με πλήρη ακρίβεια, να προβλέψουμε. Ίσως το μόνο αρνητικό της πλοκής είναι ότι επικεντρώνεται περισσότερο στον Bruce Wayne αντί για τον Batman.

Ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου, επί το έργον.

Και η πλοκή είναι το πιo θετικό στοιχείο του πρώτου επεισοδίου, όποτε, γρήγορα-γρήγορα ας πετάξουμε μερικά αρνητικά με χολή. Τα γραφικά έχουν το άμεσα αναγνωρίσημο στιλ για το όποιο η Telltale είναι γνωστή και ως συνήθως είναι πολύ όμορφα, αλλά όχι ότι καλύτερο έχουμε δει. Στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να τονίσω ότι έχω την έκδοση του PS4 και το επόμενο σημείο της κριτικής μου ίσως να μην ανταποκρίνεται στις άλλες εκδόσεις. Το παιχνίδι έχει το κακό συνήθειο να αλλάζει frame rate πιο γρήγορα και από τη στάση της κυβέρνησης απένταντι στο μνημόνιο. Όταν τα πλάνα είναι κοντινά πάνω σε έναν χαρακτήρα και δεν γίνονται render πολλά πράγματα ταυτόχρονα στην οθόνη, τα γραφικά είναι ρευστά και το frame rate παραμένει σταθερό. Αλλά όταν τα πλάνα ανοίγουν ή όταν υπάρχουν πολλαπλοί χαρακτήρες στην οθόνη ταυτόχρονα, τότε το frame rate πέφτει ραγδαία, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στο gameplay, πέρα από το ότι φαίνεται άσχημο, και προσωπικά μου προκαλεί ναυτία.

Ως προς το gameplay, υπάρχει λόγος που αναφέρθηκα στα γραφικά πρώτα. Καθώς το παιχνίδι είναι της Telltale, φυσικά το gameplay περιορίζεται σε δύο διαφορετικούς μηχανισμούς: quick time events και point-and-click όπως τα περισσότερα adventure. Και εδώ είναι που δημιουργείται το θέμα με το frame rate του παιχνιδιού, καθώς αρκετές φορές όταν πέφτει, πρέπει να κάνετε γρήγορες επιλογές ή να εκτελέσετε κάποιο quick time event. Αρκετές φορές έχασα κάποιο QTE επειδή το παιχνίδι αποφάσισε να το γυρίσει σε frame rate προτζέκτορα. Κατά την διάρκεια των point-and-click σημείων, ο Batman αξιοποιεί την ιδιότητά του ως ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου, με τη βοήθεια σας φυσικά, για να μαζεύει στοιχεία και να τα συνδυάζει με άλλα, ώστε να αναδημιουργεί σκηνές εγκλήματος και να λύνει αστυνομικά μυστήρια. Ίσως με τον καλύτερο τρόπο απο όλους όσους έχουμε δει σε προηγούμενα παιχνίδια Batman. Το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο, με τον Σκοτεινό Ιππότη να σκέφτεται τα στοιχεία μαζί σας, χωρίς απαραίτητα να σας δίνει τη λύση. Το μόνο παράπονο που έχω εδώ, είναι ότι, δυστυχώς, ο συγκεκριμένος μηχανισμός εμφανίζεται μόνο δύο φορές σε όλη την διάρκεια του πρώτου επεισοδίου, ενώ υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία η πλοκή και οι συνομιλίες μεταξύ των χαρακτήρων καταδυναστεύουν τον χρόνο του παιχνιδιού.

Στο πρώτο επεισόδιο παίζετε περισσότερο ως Bruce Wayne παρά ως Batman.

Το voice acting και η μουσική είναι, ακριβώς μετά την πλοκή, το δεύτερο καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού. Oι ερμηνείες είναι επιπέδου ταινίας για όλους τους χαρακτήρες, μέχρι και τους κομπάρσους/εγκληματίες που προλαβαίνουν να πουν μόνο μία ατάκα πριν ο Batman τους σπάσει το σαγόνι. Η μουσική θυμίζει κάποια από τα παλαιότερα θεματικά κομμάτια που έχουν συνοδεύσει τον Batman είτε σε ταινίες είτε σε παιχνίδια, αν και δεν είναι τόσο αξιομνημόνευτη. Πάντως τη δουλειά της την κάνει και ταιριάζει με το παιχνίδι.

Καθώς αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο του Batman: The Telltale Series, δεν μπορώ να δώσω βαθμολογία στο παιχνίδι ακόμα. Ελπίζω η Telltale να διορθώσει τα προβλήματα, κυρίως με τα γραφικά, αφού η υπόθεση φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα και αξίζει να δούμε πώς εξελίσσεται. Αρκεί να μην υποφέρουμε για να πάρουμε αυτό που θέλουμε Telltale. Κάνε μας τη χάρη.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:TelltaleΕΚΔΟΣΗ:TelltaleΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Επεισοδικό adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://telltale.com/series/batman/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2/8/2016 (πρώτο επεισόδιο)PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα