Stories Untold Review

Τα text adventure είναι από τα πρώτα παιχνίδια που εμφανίστηκαν σε PC, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '70 με αρχές δεκαετίας του '80. Γνωστά και ως interactive fiction, σε αυτά όλη η εξέλιξη γίνεται αποκλειστικά μέσα από οδηγίες που πληκτρολογεί ο παίκτης στην οθόνη. Κλασικά παιχνίδια του είδους είναι τα Zork και Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Με τα text

adventure πλέον να σπανίζουν στην εποχή μας, η σκωτσέζικη No Code μας φέρνει το Stories Untold, έναν πειραματικό τίτλο που αναμιγνύει το παρελθόν με το παρόν.

Το Stories Untold είναι συλλογή τεσσάρων ιστοριών θρίλερ, που φαινομενικά δεν συνδέονται με κάποια κοινή θεματολογία. Αρχικά, μόνο η πρώτη ιστορία είναι διαθέσιμη, με τις υπόλοιπες να ξεκλειδώνονται ανά μία, με επεισοδικό τρόπο. Όσα λιγότερα γνωρίζετε για την υπόθεση τόσο το καλύτερο, καθώς η κάθε μία διαρκεί καθαρά μόνο περίπου 30 λεπτά, όμως αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι πως καταφέρνει να ανακατεύει την πραγματικότητα που ζούμε με την πραγματικότητα του παιχνιδιού με έναν αρκετά έξυπνο και απροσδόκητο τρόπο. Το φινάλε κρύβει εκπλήξεις που πιθανότατα δεν αναμένετε, αν και οι εμπειρότεροι ίσως τις ψυλλιαστούν από τα μισά της δεύτερης ιστορίας και μετά.

Έτοιμοι για το πείραμα.

Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού εξελίσσεται μέσα σε μία οθόνη, όπου πληκτρολογείτε οδηγίες που απευθύνονται στον πρωταγωνιστή, όπως “open door”, “look around” και άλλες. Η πρώτη ιστορία είναι αυτή που μοιάζει περισσότερο σε παραδοσιακό text adventure, με μια τηλεόραση CRT να τρεμοπαίζει σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό γύρω στη δεκαετία του '80. Στη δεύτερη ιστορία μεταφέρεστε σε ένα σκοτεινό εργαστήριο όπου σας ζητείται να κάνετε πειράματα με συγκεκριμένη σειρά, ενώ στην τρίτη ιστορία αναλαμβάνετε την αναμετάδοση μηνυμάτων μέσω ασυρμάτου. Στις δύο αυτές ιστορίες δεν ασχολείστε τόσο με το να πληκτρολογείτε οδηγίες, όσο με το να κάνετε κλικ στα κατάλληλα όργανα και να ρυθμίζετε τον εξοπλισμό ως κάποιας μορφής γρίφο. Η τέταρτη και τελευταία ιστορία είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς συνδυάζει πολλά από τα προαναφερθέντα στοιχεία μέσα από ατμόσφαιρα θρίλερ και μυστηρίου.

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα text adventure, δεν αναγνωρίζονται όλες οι συνηθισμένες εντολές, αλλά μόνο οι άκρως απαραίτητες. Για παράδειγμα, οι εντολές “use” ή “go north” δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα, όπως και η κλασική εντολή “help”, η οποία θα έπρεπε να παρουσιάζει μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες εντολές. Παρόλα αυτά, απλές και βασικές εντολές όπως “open X”, “go to Υ” και “read Ζ” αρκούν, κυρίως στην πρώτη ιστορία που εξελίσσεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα από εντολές. Με δεξί κλικ κάνετε ζουμ για να δείτε από πιο κοντά την οθόνη όπου πληκτρολογείτε, κάτι που είναι σχεδόν απαραίτητο όταν το 0 μοιάζει με 8 ή όταν η οθόνη τρεμοπαίζει και δεν μπορείτε να διαβάσετε καθαρά το κείμενο. Ωστόσο, τα “προβλήματα” αυτά μοιάζουν να είναι εσκεμμένα τρικ που προσθέτουν στην ρετρό ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει το παιχνίδι.

Ζωντανή μετάδοση στα ΑΜ.

Ένα αρνητικό στοιχείο του χειρισμού είναι ότι το κείμενο δεν εμφανίζεται ολόκληρο στην οθόνη, αλλά πρέπει να περιμένετε να φορτώσει ώστε να μπορέσετε να πληκτρολογήσετε μια εντολή. Έτσι, αν πληκτρολογήσετε κάτι λάθος ή κοιτάξετε δύο φορές προς μια κατεύθυνση, τότε πρέπει να περιμένετε να εμφανιστεί μια ολόκληρη παράγραφος, λέξη προς λέξη, πριν ξαναδοκιμάσετε την τύχη σας. Αυτό όχι μόνο σας καθυστερεί περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά και κάποιες φορές οδηγεί σε περιττές επαναλήψεις. Κάτι άλλο που πιθανότατα θα προβληματίσει τους νέους παίχτες είναι η απουσία tutorial, που καλό θα ήταν να υπάρχει, καθώς από την δεύτερη ιστορία και μετά απαιτείται click and drag με το ποντίκι προς μια κατεύθυνση, ενώ το μόνο που παρουσιάζεται στην οθόνη είναι ένα βέλος με διπλή κατεύθυνση. Επίσης, το εισαγωγικό βίντεο στις τρεις από τις τέσσερις ιστορίες είναι ακριβώς το ίδιο, χωρίς να σας δίνεται η δυνατότητα παράληψής του. Ο ηχητικός τομέας είναι από τους πιο ατμοσφαιρικά στοιχεία του παιχνιδιού, εκπλήσσοντας με ηχητικά εφέ, όταν αυτό είναι απαραίτητο, όπως ήχοι παλιού πληκτρολογίου, καμένης λάμπας, βόμβος τηλεόρασης κλπ. Η απουσία μουσικής υπόκρουσης στοχεύει στην έμφαση του ψευδορεαλισμού, τοποθετώντας σας στη θέση του πρωταγωνιστή, όσο το δυνατόν περισσότερο, με αρκετά στοιχεία έκπληξης.

Το Stories Untold διαρκεί περίπου τρεις ώρες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα καταχωρείτε τις σωστές εντολές σε κάθε ξεχωριστή ιστορία και πόσες διαφορετικές εντολές δοκιμάζετε, με την κάθε ιστορία να μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν πρόκειται για ένα κοινό text adventure, αλλά για ένα ψυχολογικό θρίλερ με ανατροπές, ενώ το φινάλε δένει με ωραίο τρόπο όλα όσα έχουν προηγηθεί, ακόμη και όσα δεν έδειχναν να έχουν νόημα. Είναι μια ενδιαφέρουσα πειραματική εμπειρία με αρκετή δόση από '80s, που σας μένει στο μυαλό μετά το τέλος της.

Ενδιαφέρουσα ιστορίαΣυνδυασμός text adventure με point and clickΙκανοποιητικά ηχητικά εφέΑτμοσφαιρικόΜόνο το ένα τρίτο είναι παραδοσιακό text adventureΤο κείμενο δεν φορτώνει μονομιάςΣύντομοΜικρή αξία επανάληψηςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:No CodeΕΚΔΟΣΗ:Devolver DigitalΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://storiesuntoldgame.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/2/2017PEGI:-

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα