2Dark Review

Το 1992 κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο, για την εποχή του, παιχνίδι που συνδύαζε στοιχεία action, horror και adventure, ονόματι Alone in the Dark. Δύο χρόνια αργότερα, το action adventure Little Big Adventure έγινε η αδυναμία χιλιάδων παικτών σε όλο τον κόσμο. Ένα σημαντικό κοινό σημείο των δύο τίτλων, πέρα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, είναι

ο δημιουργός τους, Frederick Raynal. Το 2Dark είναι το νέο παιχνίδι του Raynal και της ομάδας του, Gloomywood, ένα ρετρό survival horror adventure “παλιάς εποχής”, με πολύ σκοτεινή θεματολογία.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη φανταστική πόλη Gloomywood, όπου μια ανέμελη βραδιά στο δάσος για τον Mr. Smith και την οικογένειά του εξελίσσεται σε εφιάλτη. Ο ίδιος βρίσκει ξαφνικά τη σύζυγό του άγρια δολοφονημένη και γίνεται μάρτυρας της απαγωγής των δύο του παιδιών από αγνώστους. Επτά χρόνια μετά, μαθαίνει για την εξαφάνιση άλλων παιδιών της πόλης και αποφασίζει να τα βάλει με τη σπείρα που ευθύνεται γι’αυτό, να σώσει όσα παιδιά κινδυνεύουν, αλλά και να μάθει τί τελικά συνέβη στα δικά του παιδιά. Στη διαδρομή αυτή, ο Mr. Smith έρχεται αντιμέτωπος με μανιακούς δολοφόνους, παρανοϊκούς κλόουν και άλλους απεχθείς εχθρούς, ενώ μέσα από τρομακτικά και βίαια περιβάλλοντα σώζει παιδιά που έχουν πέσει θύματα απαγωγής, μέχρι να φτάσει η στιγμή που μαθαίνει το τρομερό μυστικό του ορφανοτροφείου του Gloomywood. Αν και η εισαγωγική σκηνή είναι αρκετά δυνατή και αξιομνημόνευτη με γραφικά καρτούν, η εξέλιξη της υπόθεσης από εκείνο το σημείο και μετά γίνεται στατικά, μέσα από αντικείμενα που βρίσκετε ανά διαστήματα, όπως αποκρουστικές φωτογραφίες, δραματικές περιγραφές σε αποκόμματα εφημερίδων, άρθρα και άλλα.

Το 2Dark περιλαμβάνει 10 επίπεδα ισομετρικής προοπτικής, με τον χειρισμό να είναι είτε point and click στον υπολογιστή, είτε με gamepad σε κονσόλα. Στόχος σας είναι να βρείτε όλα τα παιδιά του κάθε επιπέδου και να τα συνοδεύσετε στην έξοδο, καθώς και να συλλέξετε όλα τα διάσπαρτα σημαντικά στοιχεία, όπως λίστες με ονόματα και ενοχοποιητικές φωτογραφίες. Για να εξετάσετε κάτι πρέπει να βρίσκεστε σε απόσταση αγγίγματος, ειδάλλως δεν μπορείτε να το δείτε από μακριά, που σημαίνει πως πρέπει να εξετάζετε τα πάντα κυριολεκτικά σπιθαμή προς σπιθαμή. Το κάθε επίπεδο φτάνει στο τέλος του μόνο αφού έχετε εντοπίσει όλα τα στοιχεία και έχετε σώσει (ή έχετε προσπαθήσει να σώσετε) όλα τα παιδιά, αλλά, δυστυχώς, κανένα αντικείμενο δεν μεταφέρεται στο επόμενο επίπεδο. Η τελική βαθμολογία σας δείχνει πόσο καλά τα πήγατε, ενώ για να αποκτήσετε όλα τα αστέρια πρέπει να σώσετε όλα τα παιδιά χωρίς να σκοτωθεί κανένα, να έχετε βρει όλα τα στοιχεία αλλά και τις... καραμέλες που δίνετε στα παιδιά για να ησυχάσουν. Έχετε στη διάθεσή σας δύο οδηγίες προς τα παιδιά, μία για να σας ακολουθήσουν και μία για να κάνουν ησυχία, όμως το κάθε παιδί συμπεριφέρεται διαφορετικά. Έτσι, κάποια έρχονται μαζί σας χωρίς να κλαίνε, άλλα δεν σας εμπιστεύονται καθόλου, άλλα φοβούνται, κι άλλα τσιρίζουν αν προχωρήσετε πολύ αφήνοντάς τα πίσω ή αν δουν ένα πτώμα. Στην περίπτωση που φωνάξουν και τους ακούσει κάποιος, τότε τα πράγματα δυσκολεύον πολύ, σε βαθμό που είτε σκοτώνεται κάποιο παιδί ή αμολιούνται σκύλοι σε όλη την πίστα.

Έτοιμο το δείπνο.

Το κάθε επίπεδο έχει γραμμική εξέλιξη, όμως μπορείτε να σκοτώσετε τον κάθε εχθρό με ποικίλους τρόπους, όπως πυροβολώντας τον ή δηλητηριάζοντας το φαγητό του. Άλλες φορές, πάλι, σκοτώνεστε αρκετά γρήγορα, είτε πέφτοντας μέσα σε μια τρύπα στο πάτωμα, είτε ακαριαία από σφαίρα που έχετε δεχτεί. Ακόμη, κάποιοι εύκολοι γρίφοι, όπως το να τοποθετήσετε κάποια αντικείμενα στη σωστή σειρά, προσφέρουν ποικιλία, όμως δεν απαιτούν τη χρήση σκέψης ή λογικής, καθώς ένας απλός ήχος μαρτυρά το αν η σειρά των αντικειμένων είναι σωστή ή όχι. Σχετικά με τον χειρισμό, κρατάτε πάντα από ένα αντικείμενο στο κάθε χέρι, συνήθως κάποια πηγή φωτός στο ένα κι ένα όπλο στο άλλο, ενώ ορισμένες φορές μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο περιβάλλον ή να τα παρουσιάσετε σε κάποιον ΑΙ χαρακτήρα. Τα πιο χρήσιμα αντικείμενα εμφανίζονται στην οθόνη σε δύο ροδέλες με shortcuts και απαιτούν δύο κλικ για να τα κάνετε equip.

Εδώ περνάμε σε ένα από τα θέματα του 2Dark, που είναι το inventory. Από την μια πλευρά, το inventory χωράει απεριόριστο αριθμό αντικειμένων, όμως από την άλλη δεν μπορείτε να αναδιατάξετε τα αντικείμενα αυτά. Επίσης, το inventory καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της οθόνης, καθώς όσα περισσότερα αντικείμενα κουβαλάτε μαζί σας (ξεπερνούν τα 20 σε κάθε επίπεδο), τόσο περισσότερο αυτό “ανοίγει” ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλα τα αντικείμενα μονομιάς. Αυτό σημαίνει πως, στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πιστόλι τη στιγμή που σας πλησιάζει ένας εχθρός, ενώ εκείνη την ώρα κρατάτε ένα βιβλίο, πρέπει να επιλέξετε γρήγορα το shortcut του πιστολιού, διαφορετικά δεν προλαβαίνετε να αντιδράσετε (σπάνια προλαβαίνετε να κάνετε ακόμα και αυτό). Το γεγονός ότι ο χρόνος δεν “παγώνει” ούτε κατά το άνοιγμα των shortcuts, ούτε κατά το άνοιγμα του inventory, κάνει την επιλογή του κατάλληλου αντικειμένου δύσκολη όταν βρίσκεστε σε εχθρικό περιβάλλον, όπου η παραμικρή κίνηση μετράει και τα λάθη πληρώνονται. Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός του inventory ταιριάζει περισσότερο σε adventure, παρά σε survival horror και είναι πολύ πιο εύχρηστο με χειρισμό point and click παρά με gamepad, αφού επιλέγετε πιο γρήγορα με το ποντίκι παρά πηγαίνοντας αντικείμενο ανά αντικείμενο με τον μοχλό.

Περνώντας στα stealth στοιχεία του παιχνιδιού, ο κάθε θόρυβος που κάνετε μετράει, με τα ηχητικά κύματα να είναι εμφανή στην οθόνη. Μπαίνετε για λίγο σε ένα δωμάτιο για να τραβήξετε την προσοχή του φρουρού και σύντομα τον εξουδετερώσετε πισώπλατα. Στη συνέχεια σέρνετε το πτώμα του στο σκοτάδι για να μην το βρει κανείς και είστε έτοιμοι για τον επόμενο. Αν και μπορείτε να κρυφτείτε στο σκοτάδι ή να περιμένετε μέσα σε δωμάτια, δεν μπορείτε να μπει μέσα σε ντουλάπια ή άλλα μεγάλα αντικείμενα, όπως ψυγεία, κούτες και άλλα. Ακόμη, με μια σκούπα κι έναν κουβά μπορείτε να μεταμφιεστείτε σε καθαριστή, αλλά και να κόψει/επαναφέρετε το ρεύμα σε ανελκυστήρες και ηλεκτροφόρες πόρτες. Αν προτιμάτε τη stealth προσέγγιση αντί για επίθεση κατά μέτωπο, οφείλετε να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς οι στενές και κλειστοφοβικές τοποθεσίες του παιχνιδιού δεν προσφέρονται για απλοϊκή εφαρμογή μεθόδων stealth. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να προτιμάτε τη λύση του πιστολιού παρά να ρισκάρετε να ακουστείτε ή να σας κατατροπώσουν.

Χωρίς σχόλια.

Οι εχθροί ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή στην πίστα, στέκονται ακίνητοι ή αλλάζουν το δωμάτιο που φρουρούν μετά από ένα διάστημα. Τα melee όπλα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αλλά αρκεί μια πισώπλατη μαχαιριά για να εξουδετερώσετε έναν ανυποψίαστο εχθρό. Όσο για τις σφαίρες, όπως συνηθίζεται στους τίτλους του είδους, είναι αρκετά περιορισμένες και δεν αρκούν για να καλύψουν... όλες τις ανάγκες του επιπέδου. Αν σας τελειώσουν οι σφαίρες πριν φτάσετε στο τελικό boss της πίστας, έχετε λίγες πιθανότητες να περάσετε το επίπεδο, γι’αυτό πρέπει να αποφεύγετε τις συγκρούσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλωστε, το σημάδι δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να γυρίζει ολόκληρος ο ήρωας προς τον στόχο ώστε να πυροβολήσει. Εξάλλου, μία από τις πρωτοτυπίες του παιχνιδιού είναι ότι για να κάνετε save ανά πάσα στιγμή πρέπει να... ανάψετε τσιγάρο. Αν καπνίσετε πάρα πολύ κινδυνεύετε να σας πιάσει βήχας, με αποτέλεσμα να ακούγεστε από μακριά, αλλά αν καπνίζετε πολύ λίγο κινδυνεύετε να επαναλάβετε το επίπεδο από την αρχή, αφού δεν υπάρχει autosave ασφαλείας. Κάπνισμα με μέτρο, λοιπόν.

Τα γραφικά είναι μια μίξη 2,5D σκηνικών με 3D “πιξελιασμένους” (voxel-based) χαρακτήρες. Έχετε δυνατότητα ζουμ μέχρι δύο φορές, αν και είναι πρακτικά προτιμότερο να βλέπετε όσο πιο μακριά γίνεται σε κάθε επίπεδο. Τα ρετρό περιβάλλοντα είναι επαρκώς ατμοσφαιρικά και αποδίδουν την αίσθηση του τρόμου σε βαθμό που δεν αφαιρούν κάτι από τον ρεαλισμό. Το κάθε επίπεδο εξελίσσεται σε διαφορετική τοποθεσία, όπως λούνα πάρκ, γραφείο, κέντρο περίθαλψης ηλικιωμένων, σφαγείο κλπ, κι έτσι τα περιβάλλοντα όχι μόνο δεν είναι βαρετά αλλά σας κάνουν να ανυπομονείτε για το επόμενο μέρος. Το παιχνίδι είναι πολύ σκοτεινό όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. Η χρήση φακών, κεριών, αναπτήρων και άλλων παρόμοιων ειδών είναι απαραίτητη για να βλέπετε μπροστά σας σε μεγάλο μέρος των επιπέδων, με το καθένα να έχει ξεχωριστά εφέ. Τα κεριά λιώνουν, οι φακοί εξαντλούν τις μπαταρίες τους, ενώ ο αναπτήρας φωτίζει απεριόριστα αλλά σε πολύ μικρή ακτίνα. Οι περιγραφές, τα άρθρα, οι φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που βρίσκετε στον δρόμο σας προσθέτουν στη συνολική αίσθηση της ατμόσφαιρας. Για παράδειγμα, το να λαμβάνετε ένα ανώνυμο γράμμα που κρατάει ένα κομμένο παιδικό χέρι, δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά ούτε σε παιχνίδια αλλά ούτε και σε ταινίες. Τα εικονίδια των αντικειμένων στο inventory είναι, πολλές φορές, αρκετά θολά για να καταλάβετε τί ακριβώς δείχνουν, όμως η περιγραφή δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Ένα ποτό πριν το κυνήγι.

Όσον αφορά τον τομέα του ήχου, η ορχηστρική μουσική είναι απόλυτα ατμοσφαιρική, όπως και η φωνή που σχολιάζει τα δρώμενα πριν το ξεκίνημα κάθε επιπέδου, η οποία θα έπρεπε να κάνει την εμφάνισή της πολύ πιο συχνά. Παρόλα αυτά, λείπουν παντελώς οι ηχητικές περιγραφές, η ανάγνωση και οι διάλογοι, κάτι που αφαιρεί από την ατμόσφαιρα. Αντιθέτως, τα κλάματα και οι κραυγές των παιδιών γίνονται συχνά διαπεραστικές, σε βαθμό που είναι προτιμότερο να χαμηλώνετε ή να κλείνετε τον ήχο (αφού η μουσική και τα ηχητικά εφέ ρυθμίζονται μαζί από μία και μοναδική μπάρα ήχου).

Με διάρκεια άνω των 10 ωρών και βαθμό δυσκολίας μέτριο προς δύσκολο, το 2Dark δεν συγχωρεί τα λάθη, τις απροσεξίες και τη βιασύνη. Περνάτε τις πρώτες ώρες μαζί του πεθαίνοντας συχνά, είτε επειδή σας σκοτώνουν εχθροί, είτε επειδή πέφτετε μέσα σε τρύπες στο πάτωμα μέσα σε σκοτεινά δωμάτια, όμως μόλις συνηθίσετε τον χειρισμό τα πράγματα φαίνονται πιο λογικά. Το παιχνίδι έχει βίαια και καταθλιπτικά θέματα που οπωσδήποτε δεν απευθύνονται σε όλους, αλλά αν σας αρέσουν τα survival horror και δεν σας πειράζουν τα ρετρό γραφικά, μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του. Αρκεί να είστε υπομονετικοί.

ΑτμοσφαιρικόΠρωτότυπο σενάριο και ασυνήθιστα σκοτεινή θεματολογίαΛογικά επίπεδαΚαλές περιγραφές μεταξύ επιπέδωνΑπουσία autosaveΚάτω του μετρίου σχεδιασμός του inventoryΑδυναμίες στο stealth gameplayΤα αντικείμενα δεν μεταφέρονται στο επόμενο επίπεδοΔεν συγχωρεί τα λάθηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:GloomywoodΕΚΔΟΣΗ:Bigben InteractiveΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:Stealth horrorΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.2dark.cc/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:10/3/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, adventure, big, survival, smith, click, σημαίνει, λύση, boss, ζουμ, ps4, xbox, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, μετρο, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γραφειο υπολογιστη, το ποντικι, βηχας, γριφοι, ηχος, μουσικη, ονοματα, παιχνιδια, σφαιρα, ταινιες, φωτογραφιες, ψυγεια, ωρα, boss, αδυναμια, αρθρα, αστερια, ασυλο, ατμοσφαιρα, βαθμολογια, βιβλιο, βραδια, βρειτε, φαγητο, γεγονος, γινεται, γινονται, γραμμα, δασος, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δρωμενα, δωματια, εγινε, εφε, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εχθρος, εχθροι, ζουμ, υποθεση, ησυχια, η φωνη, ηχητικα, θορυβος, ηχο, καπνισμα, κερια, κυματα, κυνηγι, κινηση, κλοουν, κουβα, λαθη, λύση, λογια, λουνα παρκ, μακρια, μαχαιρια, μιξη, μυστικο, μπαταριες, μπορειτε, ξεκινημα, παντα, οθονη, οικογενεια, οπωσδηποτε, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πηγη, πιθανοτητες, ποντικι, πορτες, ρετρο, ρευμα, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκυλοι, σχολια, τρυπες, τσιγαρο, φακοι, φαινονται, φτανει, φωνη, χερι, χρονος, ωρες, big, click, adventure, δωματιο, εφαρμογη, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, πεφτοντας, παιχνιδι, ποτο, σημαίνει, site, σκηνη, smith, survival, θεματα
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0